Menü

Takaríts helyesen

És spórolj időt vele

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Takaríts helyesen - 12.2020

A megfelelő takarítás nem szórakoztató, de legalább jól érzed magad egy tiszta lakásban.

Akár karácsonykor, akár tavasszal a lakást kitakarítani sajnos nem élvezetes egyedül. Viszont, ha a folyamat jól szervezett, és a feladatokat megfelelő sorrendben végezzük, gyorsan túllehetünk rajta. Ha helyes sorrendben takarítunk, gyorsabban végzünk, és hosszan tartó, csillogóan tiszta eredményt érhetünk el. Ezáltal több időnk marad az igazán fontos dolgokra! Például, hogy megtanulj meditálni vagy játssz a gyermekeiddel.

Tipp: Minden szórakoztatóbb, ha kedvenc zenédet hallgatod közben! Tegyünk néhány csepp élénkítő illóolajat a párologtatóba, és még frissebbek lehetünk.

NAGYMAMA 5 ZSENIÁLIS TAKARÍTÁSI TIPPJE

TIPPEK EGY TISZTA LAKÁSHOZ

Szelektálj és tisztítsd meg

Ha szisztematikusan közelítesz hozzá, gyorsabban végzel és hatékonyabban dolgozhatsz. Kezdd azzal, hogy eltávolítasz mindent, ami akadályozhat a takarításban, mert csak ott lehet normálisan kitakarítani, ahol szabad terek vannak. Tehát mielőtt elkezdenéd a takarítást, meg kell tisztítanod a helyiséget az olyan dolgoktól, melyek útban lehetnek, vagy akár feleslegesek is.

Időspórolás takarítás közben

Megfelelő tisztítás: a sorrend mindig fentről lefelé

Ezután mindig haladjunk fentről lefelé. Kezdjük az asztalok és polcok felületével, és csak egy irányba töröljük le, hogy a por és a baktériumok ne szóródjanak szét. Takarítsunk szobáról szobára, javasoljuk a különböző felületekhez megfelelő tisztítószereket. Egyébként alapvetően négy tisztítószer elegendő: ecetes tisztítószer, univerzális tisztítószer, súrolókrém és WC-tisztító. A tükrök és az ablakok különösen makacs foltjai esetén használhatunk üvegtisztítót is. Ha nagyon gyorsak szeretnénk lenni, a nedves univerzális törlőkendők pillanatok alatt eltávolítják a port és a szennyeződést.

Tipp: A legjobb, ha konyhai és fürdőszobai szivacsokat, valamint üveg-, tükör- és acélfelületekhez készült mikroszálas törlőkendőket mindig tartunk otthon, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak.

5 FILLÉRES TAKARÍTÁSI TIPP A KONYHÁBA

Haladj felületek szerint

Alternatív megoldásként megtisztíthatjuk a lakást a körülményeknek megfelelően: például először az összes csempét, majd az összes üvegfelületet, és végül a padlót. Tehát minden tisztítási témát csak egyszer csináljunk, ami növelheti a motivációt. Annak érdekében, hogy a szennyeződéseket és a baktériumokat ne szállítsuk szobáról szobára, jobb, ha több különböző szivacsot és kendőt használunk (például különböző színben).

Tipp: Ha valami nagyon piszkos, alapos dörzsöléssel és súrolással többet érhetünk el, mint különféle tisztítószerekkel.  Jobb, ha a kifejezetten agresszív tisztítószereket csak célzottan használjuk, ezzel védjük az egészségünket és a környezetünket.

Gyorstisztítás azoknak, akik nem szeretik a takarítást

Ha te nem az órákon át tartó takarítók csoportjába tartozol, akkor a “Speed ​​Cleaning” kínál megoldást. Ez azt jelenti, hogy a konkrét feladatok elvégzése minden nap csak néhány percig tart, annak érdekében, hogy hosszú ideig tiszta legyen a lakás. Minden nap extra időt fordítani a takarításra hosszú távon fárasztónak tűnhet, de ha egyszer beépül a rutinba, nagyon gyorsan végezhetünk vele. A nagy hátránya az, hogy az alaposan kitakarított lakáshoz napi néhány perc kevés. Havonta egyszer még így is alaposabban ki kell takarítani. Végülis mindegy, hogy az intenzív verziót vagy a napi programot részesíted előnyben, az egyetlen fontos dolog a rutin kialakítása. Akkor nemcsak hosszú távon könnyebb, de garantáltan hatékonyabb is!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk