Menü

Szülés utáni depresszió

Így másszunk ki belőle

Home » Család » Baba-Mama » Szülés utáni depresszió - 05.2020

A szülés utáni depresszió még mindig tabutéma, annak ellenére, hogy viszonylag gyakori jelenség. Az újdonsült anyukák 10%-a nem érez boldogságot kisbabája érkezésével, és sok esetben emiatt még bűntudata is van.

A hormonok tehetnek róla

Minden édesanya pontosan tudja, hogy a szülés utáni hetek nagyon felkavaróak, hiszen végre a karjainkban tarthatjuk kisbabánkat, azonban sokszor azt sem tudjuk, hogy mit kezdjünk a szituációval. Rengeteg dolog miatt aggódunk – így például elegendő anyatejet kap-e a csöppség, jól pelenkáztuk-e be, miért sír, miért nem alszik, miért nem tudjuk megnyugtatni stb. A kezdeti időszakban rengeteg olyan teendő és buktató vár ránk, melyeket meg kell ugranunk, ez a tény pedig már önmagában nyomást gyakorol ránk, és ehhez adódnak hozzá még a hormonok…

A várandóssággal nem csak életünk egyik legizgalmasabb időszakába lépünk, de egy hormonok által vezérelt hullámvasútra is felülünk, ami a szülés után akár teljes káoszt is okozhat. Ez pedig borongós hangulathoz, rossz kedvhez és szomorúsághoz vezethet, amit sokan a kisbabájukkal hoznak összefüggésbe. Azaz számos nő a gyermekét okolja a kialakult szituációért és a saját érzelmeiért.

Tünetek

Eleinte a levertség, fáradtság, érzelemmentesség és túlterheltség érzése tartozik a jellemző tünetek közé. Továbbá az érintett nők gyakran nem kötődnek a gyermekükhöz, így ha például elkezd sírni, akkor legszívesebben otthagynák, vagy átadnák valaki másnak, azaz még nem fejlődött ki náluk az anyai ösztön. Épp ezért olyan fontos, hogy ha ilyen tüneteket észlelünk magunkon vagy a szerettünkön, akkor legyünk megértőek és támogatóak, továbbá kérjünk orvosi segítséget is.

MIÉRT SÍR A BABA?

 Mindent a szülés utáni depresszióról - tünetek, és megoldás

Kezelés és tippek

Az orvosok gyakran a gyógyszeres kezelést és a terápiát javasolják, amitől nem kell megijedni! Fogadjuk meg a szakember tanácsait. Kereshetünk akár olyan önsegítő csoportokat is, ahol ítélkezés nélkül beszélhetünk az érzelmeinkről. Az orvosi segítség és gyógyszerek mellett azonban léteznek olyan tippek is, melyeket könnyedén beépíthetünk a mindennapjainkba, hogy még előbb kilábaljunk ebből a nehéz és nyomasztó szituációból.

  1. tipp

Minden egyes nap menjünk el sétálni. Élvezzük a friss levegőt, és csak rójuk a kilométereket. Ezáltal nem csupán kimozdulunk, de ki is szellőztetjük a fejünket.

  1. tipp

Fogadjuk el, illetve nyugodtan kérjünk segítséget! Tény, hogy a legtöbben nem alkalmazhatunk egy bejárónőt, azonban a családtagok biztosan szívesen segítenek nekünk. Legyen szó mosogatásról, főzésről vagy pelenkázásról, ne féljünk támogatást kérni.

  1. tipp

Merjünk nyíltan beszélni a félelmeinkről és az érzéseinkről, akár a barátnőinkkel, akár az anyukánkkal, de a párunkkal mindenféleképp osszuk meg a gondolatainkat. Ez az időszak neki is nehéz, így nagyon fontos, hogy kommunikáljunk egymással.

AZ ANYAI ÖRÖMÖK KEZDETE

  1. tipp

Az énidő rettentő fontos ekkor, így ne legyen bűntudatunk, ha a fürdés picit tovább tart, netán kedvünk van elmenni a fodrászhoz, vagy egyedül a városba. Erre a pár óra magányra mindenkinek szüksége van, leginkább egy anyukának!

  1. tipp

Próbáljuk meg feldolgozni a félelmeinket. Menjünk pszichológushoz, de akár egy barátnő is sokat segíthet. Ne szégyelljük magunkat és az érzelmeinket! Mindig tartsuk szem előtt, hogy nem vagyunk egyedül, és ennek a nehéz időszaknak is vége lesz egyszer.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk