Active Beauty
5 tanács a gyors szobatisztasághoz

Hogy mindenki száraz maradjon

5 tanács a gyors szobatisztasághoz

Bilire szoktatni a gyerekeket még a legvidámabb anyukák és a leglazább apukák türelmét is próbára teheti. Valóban nehéz feladat átvészelni az elázott lepedők és ’balesetet’ szenvedett ruhácskák időszakát. Hoztunk hát pár tippet, hogyan lehet a szobatisztaság folyamata gyorsan sikeres.

  1. Pontosság

Míg a pelenkáknál nem kellett figyelni az időpontokra, hiszen amikor piszkos lett, kicseréltük, a bili használata már egy jóval rendszeresebb, pontos rutint igénylő feladat. Újra és újra meg kell ismételni ugyanazt a gyakorlatot, hogy megragadjon a gyermekben. Ha időzítőt használunk, (ténylegesen például a telefonon) az nem csak minket emlékeztet, hogy ideje újra próbálkozni, hanem a kicsik elméjébe is beágyazódik: a csöngés a bili időt jelenti. Fontos odafigyelni az éjszakai időpontokra is, keltsük fel gyermekünket, hogy megszokja: fel kell ébrednie, ha hívja a szükség.

ÍGY LEHET PIHENTETŐ AZ ÉJSZAKA KISBABÁVAL IS!

  1. Tegyük élvezetessé a bilizést

A gyerekek már csak gyerekek. Imádják a vicces, színes, érdekes dolgokat, és ugyebár nagyon szeretnek nevetni. Próbáljuk meg szórakoztatóvá tenni számukra a szobatisztaság élményét: találjunk ki egy jó kis mesét az eldugult wc csészéről, vagy énekeljünk a világgá-gurult wc papírról. Hagyjuk, hogy kedvük szerint dekorálják ki a bilit vagy a mellékhelyiséget: változtassák azt menő rakétává, vagy igazi lovagvárba illő trónná. Fiúk esetében hatalmas plusz, ha van mire célozniuk: tegyünk oda egy színes cukorkát vagy matricát, máris meglesz a kellő motiváció!

  1. A megvesztegetés hatalma

A szobatisztaságért való küzdelem során nagyon jól jön, hogy már a kisgyerekek is ösztönösen értik a megvesztegetés fogalmát. Találjuk meg gyermekünk igazi vágyát – legyen az kis csoki, kisautók, vagy matrica kollekció – és ajánljuk fel a teljesítményért cserébe. Figyeljünk azonban oda, hogy ez valós teljesítmény legyen, az ’úgy teszek mintha’ itt nem ér! Nem is gondolná az ember, mit el nem érhet 10-15 jól eltalált jutalommal!

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG A GYEREKEKNÉL?

  1. Bátraké a szerencse!

Sokszor fordul elő, hogy bár a gyerkőc már jól használja a bilit otthon, a kevésbé ismert környezetben egyszerűen nem akar új utakra lépni. Persze nagy fejfájással küldenénk el először oviba minden biztonsági réteg nélkül, azonban többeknél nem segít más, csak ha bevállaljuk. Ha lehetőségünk engedi, töltsünk el vele mi egy-két napot nagyfiús-nagylányos alsóneművel: menjünk el a játszótérre, sétáljunk a környéken, látogassuk meg a közeli cukrászdát. Nem lesznek könnyű napok, viszont valóban gyors megoldást ígér a módszer.

  1. Célok és fejlődés

Sok gyermek jobban reagál a változásra, ha megbeszéljük vele, mit is kell elérni, és egyértelműen láthatóvá tesszük fejlődését. Állítsunk együtt célokat (pl. a héten használt pelenkák vagy a napi átöltözések számával kapcsolatban) és kövessük nyomon az eredményt. Írjuk fel akár a hűtőre, vagy a rajztáblára hány nap telt el ’baleset’ nélkül. Ez inspirálja gyermekeinket a teljesítésre, anélkül, hogy túl nagy nyomást helyeznénk rájuk.