Menü

Beköszöntött a száraz évszak

Védelemre fel!

Home » Szépség » Szépségápolás » Beköszöntött a száraz évszak - 12.2019

Ha húzódik, viszket vagy hámlik, akkor gyors segítségre van szükség. Azonban minden száraz terület kezelésére van megfelelő megoldás.

Vannak alkalmak, amikor legszívesebben kibújnánk a bőrünkből: majdnem minden harmadik felnőtt bőre száraz és érzékeny ahelyett, hogy puha és selymes lenne. Van, hogy csak télen, van, hogy egész évben. „Akkor válik szárazzá a bőrünk, amikor a savas védőréteg pH-értéke nem megfelelő szintre kerül vagy megsérül – magyarázza Ulrike Lanner, a wals-himmelreichi bőrgyógyász és esztétikai bőrgyógyász szakorvos. – Ilyenkor nem termelnek elegendő zsírt a faggyúmirigyek, ami által a bőr szárazabbá válhat, és érzékenyebbé a hőmérséklet-ingadozásra, az UV-sugárzásra vagy a fűtés száraz levegőjére. Ekkor a betegséget okozó kórokozók is könnyebben be tudnak jutni a bőrfelszín alá.” Néhány testrészt különösen érzékenyen érint a probléma.

Arc

Habár az arcunkat általában jobban ápoljuk, mint a testünk többi részét, mégis ott is felléphet bőrszárazság – leggyakrabban a homlokunkon és az arccsontok fölött. „A legjobb, amit a bőrünkért tehetünk, az az, hogy elég folyadékot iszunk, és ügyelünk a következetes UV-védelemre télen is – mondja Ulrike Lanner. – Ha ez nem elég, akkor savas ápolással érhetünk el jó eredményeket”. A túrópakolás egy kifejezetten egyszerű házi módszer, amit az orvos is ajánl, makacs esetekben pedig a gyümölcssavas ápolószerek hozhatnak egy kis enyhülést.

ÖN MILYEN PÓZBAN ALSZIK?

Ajkak

Főleg télen hajlamosak az ajkaink érdessé válni, mivel ott a bőr nem képes önmaga megfelelőképp megvédeni magát a kinti hideg levegő és a benti meleg, fűtött levegő közötti gyors hőmérséklet-változásoktól. Ha megnyaljuk őket, az csak rövid távú megoldást jelent, mivel a cseppek elpárolgása csak még jobban kiszárítja azokat. Aki az ajkait a zord időszakokban is csókolnivalóan puhává szeretné varázsolni, annak a bőrgyógyász szerint érdemes természetes méhviaszos, panthenolos vagy propoliszos ápolást választania a glicerines helyett.

Kezek

Nem nagyon van még egy olyan testrész, ami olyan igénybevételnek van kitéve, mint a kezek. Mivel azonban a bőrünk ott nagyon vékony és érzékeny, ezért hamar kiszárad, és legrosszabb esetben ekcémássá is válhat. „Azzal védhetjük a kezeinket, ha a higiéniát normális szintre redukáljuk – magyarázza Lanner. – Nem szükséges a mindennapokban agresszív tisztítóés fertőtlenítőszereket használnunk.” Egy gyorsan beszívódó ápolóterméket, mint a Rausch passióvirágos & sheavajas kézkrémjét érdemes a táskánkban tartanunk, mert naponta többször után kell krémeznünk, és az ilyen termékek használatával elkerülhető, hogy zavaró zsírréteg csillogjon egész nap a kezeinken. Ezenkívül érdemes ebben az időszakban egy-egy kézradírozással kényeztetnünk bőrünket.

Haj&fejbőr

Ha a fejbőr mirigyei túl kevés faggyút termelnek, akkor a fejbőr és a haj veszít a selymességéből és a fényéből. A tisztító-, ápoló- és stylingtermékekben lévő kémiai anyagok néha még extra módon irritálhatják a bőrt, a szakember szerint a napi hajmosás és a hajszárító forró levegője pedig még tovább ronthatnak a helyzeten. A hajunkkal és a fejbőrünkkel azzal tehetünk jót, ha olyan hidratálóbalzsamokkal és kúrákkal ápoljuk azokat, melyet serkentik a vérkeringést.

IDŐJÁRÁSÁLLÓ GONDOSKODÁS

Karok&lábak

„A test néhány részén kevés zsírszövet található a bőr alatt, ez megnehezíti a szabályozást, és a bőr hamarabb kiszárad” – mondja Ulrike Lanner. A sípcsont és az alkar tipikusan ilyen részek. E testrészek kiszáradásának azzal vehetjük elejét, ha lemondunk a rendszeres és forró zuhanyzásról és fürdésről, és megfelelő ápolótermékeket használunk. „Nem elég, ha semleges a termék pH-értéke – így a bőrgyógyász asszony. – Az 5,5 érték alatti az optimális, tehát a savas intervallumban, vagyis a bőr pH-értékével azonosnak kell lennie.” Ideális termékek a növényi olajokat tartalmazók, melyek lipidjei hasonlítanak a bőr védőrétegéhez.

Lábfejek

A többi testrésszel ellentétben a lábfejek nem rendelkeznek saját faggyúmirigyekkel, melyek azokat védő zsírréteggel látnák el. Ehhez társul még az is, hogy gyakran vastag bőrkeményedés is borítja azokat, ami a bőrfelszínre felvitt ápolóanyagokat nem engedi mélyebbre hatolni. Ha a bőr védőrétege megsérül, az a lábfejek esetében különösen veszélyes, mivel a szárazság által kis repedések keletkeznek rajtuk, melyekbe be tud jutni a lábgomba. Egyszerű ellenintézkedés gyanánt Ulrike Lanner ureát tartalmazó ápolótermékek használatát ajánlja. Ezek a bőrkeményedést is felpuhítják, és így a lábak bőre is jobban fel tudja venni az ápolóanyagokat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk