Active Beauty
SOS tippek válogatós gyerekhez

Egyet a mama kedvéért

SOS tippek válogatós gyerekhez

A szülők számára nagyon nehéz időszak, amikor a gyerekek nem kérik már azt az ételt, amit elkészítünk nekik, elkezdenek válogatni, és természetesen minden olyan élelmiszer ősellenség, ami egészséges. Szerencsére erre a szituációra is van pár hasznos tippünk, hogy minél gyorsabban túllendüljünk ezen a fázison.

  1. tipp: Ne adjuk fel!

Semmi különös nincs abban, ha gyermekünk babaként mindent megevett, majd néhány évvel később már a közelébe sem akar kerülni a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. A gyerekek sokszor változtatnak az étkezési szokásaikon, így a jövőben számos új íznek és alapanyagnak esélyt fognak adni, illetve a korábban kedvelt, majd elutasított élelmiszereket is ismét szeretni fogják.

Nagyon fontos, hogy ne legyen bűntudatunk, amiért többször készítjük el nekik az épp kedvenc fogásukat. Viszont néha próbálkozzunk valamilyen újdonsággal is, illetve adjunk nekik a saját ételünkből. Ilyenkor tegyünk hozzá olyan alapanyagokat, melyeket korábban nem szerettek, hiszen előbb-utóbb biztosan elfogadják. Soha ne veszítsük el a reményt!

BARACK-KÖRTE-BERKENYE PAVLOVA-TORTA

  1. tipp: Rejtsük el a zöldséget!

Még felnőttek számára is unalmas a zöldség köretként, gyerekek esetében ez pedig hatványozottan igaz. Ezért a kreativitásunkra lesz szükségünk. Nekünk szimpatikusabb a brokkoli a normál formájában, de a gyerekek nagy valószínűséggel előbb kóstolják meg püréként. Érdemes megjegyezni, hogy a gyerkőcök sok esetben az étel állaga miatt nem hajlandóak enni valamiből. A levesek, smoothie-k, zöldség- és gyümölcslevek tökéletes alternatívák lehetnek, melyekkel nagyobb eséllyel érjük el a célunkat, azaz, hogy több egészséges élelmiszert fogyasszon a gyermekünk.

Az is szuper megoldás, ha a süteményeket nem cukorral édesítjük, hanem valamilyen gyümölcspéppel. Készítsünk nekik reggelire például amerikai palacsintát, amibe reszelhetünk répát, de adhatunk hozzá összenyomkodott kukoricát is. Így fel sem fog tűnni nekik, hogy zöldséget is esznek, mi viszont örülhetünk, hiszen egy tartalmas fogással indítják a napot.

  1. tipp: Saját készítésű gyorséttermi kaja

Gyermekünk mindig elkezd ujjongani, amikor meglát egy gyorséttermet? Ilyen esetben készítsünk neki otthon hamburgert, pizzát, sültkrumplit, shake-et… Ezek sokkal egészségesebbek, mint gyorséttermi társaik, és gyerekünk nagy eséllyel örömmel fogja őket behabzsolni.

  1. tipp: Legyen a kiskuktánk

Azok a gyerekek, akik részt vehetnek a főzésben, máshogy viszonyulnak az ételekhez, és sokkal előbb fogadják el az új hozzávalókat. A legtöbb gyerkőc élvezi, ha gyúrhatja a tésztát vagy zöldséget apríthat. Tény, hogy nagyobb lesz a káosz, tovább tart a főzés, viszont megéri a fáradtságot, ugyanis öröm lesz nézni, ahogy befalják a közösen készített finomságot.

ÍGY KÉSZÍTSÜNK EGÉSZSÉGES FAGYIT OTTHON

  1. tipp: Csak semmi nyomás!

Soha ne kényszerítsük gyermekünket az evésre, mert így nagy eséllyel csak tovább romlik a viszonya az élelmiszerekkel. Ne aggódjunk, ha kihagy egy étkezést, hiszen ennek számos oka lehet. Inkább bízzunk a gyerkőcünkben és saját megérzéseinkben!