Active Beauty
A legkárosabb sminkelési szokások

Ezeknek a beidegződéseknek ideje búcsút inteni

A legkárosabb sminkelési szokások

A sminkelést évek óta megszokásból végezzük, olyan automatikusan kenjük fel a különböző szépségtermékeket, hogy talán észre sem vesszük, hogy valamit rosszul csinálunk. Pedig a káros sminkelési szokások olyan bőrproblémákhoz vezethetnek, mint az irritált bőr, az akné vagy az eltömődött pórusok. Ha az alábbi rossz beidegződések közül bármelyik is igaz ránk, itt az ideje változtatni rajta.

Sminkeléssel kezdeni a reggelt
Pedig ez teljesen ártatlan dolognak tűnik, ugye? Nos, a helyzet az, hogy így viszont kihagyunk egy fontos lépést. Akármennyire is sietünk a munkahelyünkre, sminkelés előtt mindenképp mossuk meg az arcunkat! Ha ugyanis ez a lényeges momentum kimarad, a sminkkel a bőrünkbe zárjuk mindazt a zsírt vagy baktériumot, ami az éjszaka folyamán a bőrfelszínünkön összegyűlt!

Túl sokáig használni egy terméket
Persze senki sem szeret pazarolni és félig teli flakonokat a kukába dobni, ám túl sokáig ragaszkodni egy sminktermékhez nem szerencsés. Hogy mennyi ideig őrzi meg a minőségét egy sminkcucc, az márka- és termékfüggő, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy kb. három-hat hónap. Tartsuk hát észben: ha valami irritálni kezdi a bőrünket vagy pattanások jelentkeznek az arcunkon, akkor valószínűleg egy lejárt sminktermék a felelős!

Vízzel keverni a sminkcuccokat
Még ha olyan csábító is néhány csepp vízzel hígabbá tenni a szempillaspirálunkat vagy bevizezni a szemceruzánkat, ne tegyük! A vízzel érintkezett sminktermékekben ugyanis nagyobb valószínűséggel szaporodnak el baktériumok. Ha a szempillaspirálunk beszáradt, azt bizony ki kell dobni, a szemceruza viszont újra szép csíkot húz maga után, ha kihegyezzük! Amúgy ezért is fontos, hogy a sminktermékeinket száraz helyen tartsuk.

Elhanyagolni az ecsetek tisztítását
Mint minden, amivel hozzáérünk a bőrünkhöz, az ecseteinknek is tisztának kell lenniük. Azokat az sminkecseteket, amelyeket porállagú sminkcuccokhoz (például pirosítóhoz, szemhéjpúderhez, púderhez vagy bronzosítóhoz) használunk, elég hetente egyszer kimosni. Azonban azokat, amelyek folyékony vagy krémes termékekkel érintkeznek (például rúzzsal, szemhéjtussal, korrektorral vagy alapozóval), minden egyes használat után meg kell tisztítani. Ezáltal nemcsak higiénikusabbá válik a sminkelési folyamat, de az ecsetekkel is sokkal szebben dolgozhatunk.

Megosztani másokkal a sminktermékeink használatát
Talán természetesnek tűnik, hogy kölcsönadjuk a nővérünknek vagy a legjobb barátnőnknek a sminkszereinket – pláne, ha amúgy egy csomó más dolgot is közösen használunk –, de ne tegyük! Akkor sem, ha az illető higiéniás szempontokból kifogásolhatatlan. Ugyanis minden szervezet más: a baktérium, amit a legjobb barátnőnk bőre maximálisan tolerál, lehet, hogy nálunk bőrproblémákat okoz. A sminktermékeinket tartsuk hát meg magunknak.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés