Igazi különlegesség
Ropogós tempehnyársak mogyoróvajszósszal
HOZZÁVALÓK:
A „hamis” tempehhez:
- 2 ek. szójaszósz
- 2 és 1⁄2 ek. Pödör bio szezámolaj
- 1⁄4 tk. római kömény
- 1⁄4 tk. pirospaprika
- 200 g dmBio natúr tofu
- némi főzésre alkalmas dmBio sütőolaj
A mogyoróvajszószhoz:
- 80 g dmBio földimogyorókrém
- 1 ek. szójaszósz
- 2 ek. dmBio A-minősítésű juharszirup
- 3 ek. lime-lé
- 1-2 csili (ízlés szerint)
- 30–40 ml víz a hígításhoz
A tálaláshoz
- 150 g dmBio basmati fehér rizs
- friss leveles zöldség (zöld káposzta, spenót)
- némi friss koriander
- 2 lime (ízlés szerint)
- egy kevés csili
- Profissimo sasliknyárs
ENERGIASALÁTA BULGURRAL ÉS DIÓVAL
ELKÉSZÍTÉS:
- Főzzük meg a rizst a csomagoláson feltüntetett előírás szerint.
- A mogyoróvajszószhoz keverjünk össze egy kis tálban minden hozzávalót. Ha szükségesnek tartjuk, hígíthatjuk néhány kanál vízzel.
- Melegítsük elő a grillt. Készítsük elő a kiválasztott zöldséget a körethez, és pároljuk egy serpenyőben egy kevés vízzel 10–15 percen keresztül.
- Vágjuk a tofut ujjnyi szeletekre, és még egyszer vágjuk félbe azokat. Tegyük egy tálba a darabkákat, adjuk hozzá a szezámolajat, a római köményt és a paprikát. Keverjük jól össze egy villa segítségével vagy a kezeinkkel. A lényeg, hogy mindent alaposan bevonjon a fűszeres olaj.
- Fűzzük a tempehfalatkákat 4 nyársra. Egy ecset segítségével kenjük be őket olajjal, és rövid időre tegyük közvetlenül a grillre. 1 percig grillezzük a nyársakat nyílt tűzön, fordítsuk meg őket, és még egy percig süssük őket, hogy szép grill-lenyomat keletkezzen rajtuk. Ezt követően öntsük le őket a marináddal, és egy grillserpenyőben a forró szénen (már nem a nyílt tűzön) maximum további 10 perc alatt grillezzük készre, eközben gyakran forgassuk meg őket.
- Kanalazzuk a rizst két tányérra, fektessük rá a tempehnyársakat, garnírozzuk egy kevés párolt zöldséggel, valamint a felnegyedelt limedarabokkal, majd fűszerezzük utána ízlés szerint. Szervírozzuk hozzá a mogyoróvajszósz