Active Beauty
Reziliencia

Hogyan legyünk rugalmasak minden helyzetben?

Reziliencia

Akik jól tudják kezelni a stresszt, azok jobban képesek megbirkózni olyan válságokkal is, mint aminek jelenleg vagyunk tanúi. A reziliencia képessége, amit a pszichológia belső erőnek is nevez, éppen ebben segít, a jó hír pedig, hogy tanulható.

Nem kérdés, hogy egy világjárvány szülte helyzet mindannyiunkat megvisel, és sokakat folyamatos stresszben tart. Miért kezelhetik ezt – vagy általában az életválságokat – egyesek jobban, mint mások? A pszichológiában ezt a hatalmat ellenálló képességnek, vagy más néven rezilienciának is nevezik.

A kifejezés eredetileg arra utal, hogy extrém helyzeteket is képes elviselni valaki anélkül, hogy károsítaná a lelki egészségét. Manapság gyakrabban használják arra, aki ellenálló, jól kezeli a mindennapi stresszhelyzeteket és a mentális terhelést. Ideális esetben még egy válságos helyzetből is megerősödve, akár személyes fejlődéssel képesek az ilyen emberek kilépni – mondja Anneliese Aschauer-Pischlöger pszichológus és rezilienciakutató.

FESZEGESD A HATÁRAIDAT!

EGYEDI REZILIENCIA SZINTEK

Az ellenállóképességnek nincsen egy bizonyos szintje, ez minden egyes embernél más és más, több rugalmassági tényező függvénye. Anneliese Aschauer-Pischlöger által 2020-ban végzett Covid-rugalmassági tanulmány alapján ezek a következők: egészséges és szeretetteljes öngondoskodás, optimizmus, a megváltoztathatatlan elfogadása, a jövőbeli orientáció és a reflexió képessége.

Jó hír, hogy a rezilienciára való képességünk nem kőbevésett. Mindenkinek van egy alapvető ellenálló képessége a saját egészségének megőrzése érdekében, de a rugalmasság megtanulható és fejleszthető életünk során. Hogyan ösztönözhetjük magunkban a pozitív gondolatokat, és hogyan építsük be ezt a belső erőt a mindennapjainkba?

6 TIPP, AMIVEL A KRÍZISHELYZETEK MESTEREIVÉ VÁLHATUNK

 1. Fogadjuk el a negatív érzéseket!

A koronavírussal járó válságban egyre inkább el kell fogadnunk, hogy életünk gyökeresen megváltozott, és sok szempontot át kell rendeznünk és újra kell terveznünk. Ha pozitívan gondolkodunk, akkor a napi kihívás egyben alkalom is az ellenálló képességünk fejlődésére is.

Ha sikerül egy-egy bukkanót vagy a negatív érzést nyitottan fogadni, akkor már jó úton járunk ellenálló képességünk megerősítéséhez. A belső erő azt is jelenti, hogy lehetnek kimerültséggel, szomorúsággal és bizonytalansággal járó szakaszaink. Az ellenálló képesség megtanulása nem jelent egyet azzal, hogy mindig mindent pozitívnak látunk vagy éppen azzal, hogy folyamatosan erősek maradunk.

 1. Bízzunk magunkban!

Észlelhetjük, illetve kell is észlelni gyengeségeinket és a kellemetlen érzéseinket is, de nem szabad hagyni, hogy elárasszanak bennünket. Próbáljunk elhatárolódni a félelemtől, a szomorúságtól vagy a keserűségtől úgy, hogy tudatosan magabiztos hozzáállásra törekszünk. Hogyan tehetjük ezt? Például úgy, hogy egy kellemes beszélgetést folytatunk valakivel, akiben megbízunk. Vagy tegyünk olyat, ami nekünk jó és megerősít, erőt ad.

 1. Felismerés és tudatosítás

Ha negatív gondolatok kezdik elborítani a fejünket, akkor először meg kell próbálnunk elfogadni őket – tanácsolják a rezilianciakutatók. Káros és rossz taktika, ha csak megpróbáljuk elterelni figyelmünket, amikor érzelmileg kevésbé érezzük jól magunkat. Erre az egyik leggyakoribb példa a stressz-evés vagy a közösségi média használata. Fontos, hogy sose ítélkezzünk magunk felett, általában jó okunk vannak arra, hogy így gondolkodunk, de a tudatosítás segíthet.

 1. Új utak keresése

A következő lépés, hogy a berögzült gondolkodásmód helyett újakat találjunk. Ehhez meg kell határoznunk, hogyan szeretnénk gondolkodni és cselekedni, amit kezdetben belső (és talán külső) ellenállás és feszültség kísérhet. Például, amikor úgy döntünk, hogy több időt szentelünk magunkra és a házimunkát igazságosan felosztjuk a partnerünkkel. Az esetleges feszültségek mellett sok erőt és energiát tud adni az, hogy kiálltunk magunkért.

 1. Válságból építkezni

A krízisek kizökkentenek minket és eltéríthetnek kis időre utunkról, ugyanakkor megtanítanak alkalmazkodni, valamint az új lehetőségeket felismerni. Nagy segítség lehet egy-egy válságos helyzetben erre gondolni, és feltenni magunknak bizonyos kérdéseket, amelyek segíthetnek abban, hogy ellenállóbbak legyünk:

 • Mi igazán fontos számomra?
 • Mit halogattam túl sokat az utóbbi időben?
 • Mire van szükségem egy teljes élethez?
 • Mire van szüksége a környezetemnek?
 • Mit engedjek el és mit fogadjak el?
 • Hagyok új dolgoknak helyet az életemben?

FLOW ÉLMÉNY

 1. Értelmezés kérdése 

Az, hogy az egyes hullámvölgyeket hogyan tudjuk kezelni, nagy mértékben meghatározza, mennyire tudunk építkezni belőlük, és erősebbé vagy épp rugalmasabbá válni általuk. Nem minden válság jelent persze automatikusan lehetőséget – a tanulási tapasztalatok mellett, néhány mély sebeket is hagyhat maga után és érzékenyebbé tehet bennünket a jövőben.

Nagyon fontos azonban az, hogy hogyan értelmezünk egy-egy élethelyzetet, és hogyan helyezzük azt saját életünkbe. Ne csak azt kérdezzük, hogy „Miért megint velem történt ez?”, hanem hogy vajon milyen pozitív dolgot meríthetünk belőle, mi volt az oka, hogy így történt. Annak érdekében, hogy elsajátítsuk a reziliencia képességét, és ezáltal megerősítsük magunkat, a válságos időket tanulási tapasztalatokként kell felfognunk. Tegyük fel ilyenkor újra a kérdést magunknak:

 • Miért állítja ezeket a kérdőjeleket elém az élet?
 • Mire lehet jó ez a helyzet, ha már így alakult?