Menü

Stresszmentes repülőút gyerekekkel

Hogy az egész család számára problémamentes legyen a repülés

Home » Család » Stresszmentes repülőút gyerekekkel - 01.2017

Egy utazás eleve sok stresszel jár, a szervezés, az időzítés, a csomagok – és ki tudja még, mi jöhet közbe? Ha pedig kisgyerekkel készülünk repülőútra, akkor a gondok és galibák még könnyebben megtörténnek. Ugyan minden helyzetre lehetetlenség előre felkészülni, ha szem előtt tartjuk az alábbi szempontokat, akkor nyugodtabban telhet a repülőút a gyerekekkel – és ennek nemcsak mi, de bizony utastársaink is kifejezetten örülni fognak.

Repüljünk a lehető legkorábban
Ha a lehető legkorábbi járatot választjuk, akkor van a legnagyobb esélyünk elkerülni a késéseket az indulásnál és az érkezésnél egyaránt. Ezek a repülőjáratok ráadásul kevésbé zsúfoltak, a legtöbb utas pedig még álmos és szívesen szundít az út alatt – főleg a gyerekek.

Réteges öltözködés, fűzős cipő kizárva
Készüljünk fel a jelentős hőmérséklet-különbségekre, és öltöztessük a kicsiket rétegesen és kényelmesen. Mellőzzük a gombokkal és cipzárakkal ellátott holmikat, vagy bármit, ami feleslegesen növeli a felöltözés vagy a levetkőzés idejét. Ez persze vonatkozik a lábbelikre is: fűzős helyett válasszunk inkább belebújós cipőket.

Folyosó melletti ülés? Köszönjük, nem!
A folyosó melletti ülés nem biztonságos a kisgyermekek számára. Ahogy ugyanis az ételek és italok felszolgálásakor a zsúrkocsi elhalad mellettük, az könnyen becsípheti a kis kezüket, nem beszélve a felettük kitöltött forró kávéról vagy vízről!

Óvakodjunk a kórokozóktól
Miután elfoglaltuk a helyünket, az legyen az első dolgunk, hogy mindent, amihez a gyerekek hozzáérhetnek, áttörlünk fertőtlenítő kendővel. Ezen felül ne engedjük őket cipő nélkül a mosdóba. Mivel a levegőben vagyunk, minden rázkódik, szóval nem biztos, hogy a mosdó padlója csak vizes…

Csomagoljunk meglepetéseket
A becsomagolt új játéknak két előnye is van: egyrészt a gyerekek imádnak ajándékot bontogatni, másrészt a vadiúj játék még inkább leköti a figyelmüket – jó esetben akár a repülőút egész idejére.

Készüljünk fel a légnyomás-változásra
Miután átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, tankoljunk fel mindenki számára elegendő ásványvizet – egyrészt az esetleges késések idejére, másrészt pedig a repülőút legkellemetlenebb részére, a felszállás és leszállás alatti füldugulásra. A gyerekeket itassuk meg közvetlenül a felszállás után, és ne felejtsünk el vizet adni nekik a repülőút utolsó 30-45 percében sem. Ahogy ivás közben nyelnek, az kinyitja a fülkürtöt, így megszűnik a feszülés. Arról nem is beszélve, hogy a hidratálás különösen fontos a repülőutak alatt!

Azt pakoljuk be, amit kell
Sok mindent be kell csomagolnunk a bőröndünkbe, többek között különböző élelmiszereket is, hiszen a repülőn nincs sokféle étel, és számolnunk kell azzal a lehetőséggel, hogy gyermekünk egyiket sem szereti. Ugyanakkor nem kell magunkkal vinni az útra a fél lakást! Tényleg csak a legszükségesebb dolgokat pakoljuk be, különben a rengeteg csomaggal való manőverezés fog az agyunkra menni.

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk