Menü

Az öt elem varázsa

Test és lélek tökéletes harmóniában egymással: ez az öt elem tanításának lényege.

Home » Életmód » Az öt elem varázsa - 04.2017

A hagyományos kínai orvoslás (angol rövidítéssel: TCM) szerint amit eszünk, az közvetlen hatással van a testünkre és a jóllétünkre. Ezért ajánlja a típusoknak megfelelően kialakított étrendet. A forrófejűeknek más ételekre van szükségük, mint a hidegvérűeknek. Télen mást látunk szívesen a tányérunkon, mint nyáron. Ebben hasznosítható az öt, egymással kölcsönhatásban lévő elem rendszere. Ha harmóniában vannak, akkor mi is jól érezzük magunkat. Útmutatónk eligazítást nyújt az elemek dzsungelében.

Tűz

A TCM szerint a tűz és a nyár összetartoznak. Ehhez az elemhez a szív és a vékonybél tartozik. Illik hozzá minden keserű és vörös élelmiszer, ami lehűti a szervezetet.

Fém

A csípős ételek és a fehér élelmiszerek a megfelelőek a maximalista ősz típusoknak a fém jegyében. A szervek közül pedig a tüdő és a vastagbél tartozik hozzá.

Fa

Az évszakok közül a tavaszhoz, a szervek közül a májhoz és az epéhez kötődik, és a dinamizmust jelképezi. A savas és a zöld ételek tartoznak hozzá, amelyek megőrzik a jint.

Föld

A harmónia eleme, a késő nyár tartozik hozzá, és a befelé forduló emberekre jellemző. Szerve a lép, és az édes, valamint a sárga és narancssárga ételeket kapcsolják hozzá.

Víz

A TCM szerint a víz, a tél és a vesék kapcsolatban vannak egymással, az állhatatos, erős akaratú személyiségeket jellemzik. A sós, szójás termékek, valamint a fekete ételek harmonizáló hatással vannak rájuk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk