Menü

Így lehetnek körmeink ősszel is csoda szépek

5+1 bevált körömápolási tipp a legszínesebb évszakra

Home » Szépség » Így lehetnek körmeink ősszel is csoda szépek - 09.2019

Ahogy kezd hűvösödni az idő, érdemes kicsit módosítani a körömápolási szokásainkon. Mert míg nyáron a legnagyobb kihívást az erős UV sugárzás, a strandokon összeszedhető bőr- és körömgomba elleni védekezés jelenti, addig ősszel a kézfej és a körömágy hidratálása érdemel kiemelt figyelmet.

1. Tegyünk tápláló pakolást a kezünkre

Ahogy kezd kicsit hidegebbre váltani az idő, úgy érdemes elővenni a tartalmasabb, tápláló krémeket is kézfejünk, körmeink ápolására. Hetente legalább egyszer tegyünk fel tápláló pakolást kezeinkre, és aki bírja, ne is mossa le éjszakára, hanem húzzon cérnakesztyűt és aludjon abban. Ily módon az összes hatóanyag beszívódik és reggelre csoda szép lesz nem csak a kézfejünk bőre, de a körmünk, körömágyunk is. A pakolás elkészítéséhez valamilyen bázisolajba (mandula-, avokádó-, búzacsíraolaj) keverjünk tápláló olajat (ricinus-, argán- vagy szőlőmag olajat). Az arány evőkanál-kávéskanál legyen, a mennyiséget igény szerint készítsük.

AKI MER, AZ SZÍNES SMINKET VISEL

2. Minden nap hidratáljuk kezeinket

Minden este használjunk könnyebb kézkrémet, lehetőleg E-vitamin tartalmút. Ha nincs krémünk, oldjuk fel az E-vitamin kapszula tartalmát avokádó- vagy mandula-, esetleg szőlőmagolajban, és így vigyük fel a körömágy, illetve a kézfej bőrére. Hetente kétszer készítsünk két tojás sárgájából, egy evőkanál mézből, egy evőkanál olívaolajból és/vagy egy evőkanál tejből tápláló krémet, amelyet masszírozzunk be a kézfej bőrébe és a körömágyba, majd tíz perc után öblítsük le vízzel, és töröljük szárazra kezeinket. Ettől a keveréktől a bőr és a körmök hidratáltak lesznek, és ily módon a sok kézmosástól elvesztett olajtartalom pótolható.

A tojássárgájából, mézből, olívaolajből és tejből készített pakolás nagyszerűen hidratálja és ápolja kezünket.

3. Használjunk tápláló olajakat

Körmeink ápolására a legjobbak az olyan, sokféle értékes hatóanyagot tartalmazó olajok, mint a jojoba-, a mandula- vagy az argánolaj. Ha ezekhez pár csepp citromlevet is keverünk, és ezzel bedörzsöljük a körmünket, körömágyunkat, ezzel tápláljuk, hidratáljuk és fényessé tehetjük körmeinket.

4. Váltsunk körömformát

Őszre és télre – a körmök számára sérülékenyebb időszakban – válasszunk olyan körömformát, amelyet kevésbé veszélyeztet a beszakadás, illetve a letörés. Ez a rövidebb és egyenes, „csapott” végű forma, amelynek széle le van kerekítve. Ez a fazon minden hosszban stabilabb, de a rövid változat kifejezetten strapabíró.

A SZÉP KÖRÖM ELLENSÉGEI

5. Ne áztassuk sokat a körmeinket

Ősszel ügyeljünk arra, hogy ne ázzanak ki nagyon a körmeink (kivéve, ha ez a cél), illetve ha kiáztak már, akkor tudatosan figyeljünk arra, hogy ne fejtsünk ki velük erőt, óvjuk őket a fizikai behatásoktól. Ha felpuhultak a körmeink, kenjük be őket ápoló olajjal. Ha nem óvjuk meg felázott körmeinket (pl. mosogatás után), sajnos számíthatunk rá, hogy gyakran leszünk áldozatai a lemezes, illetve a keresztirányú letörésnek.

+1 Tipp: Ha nyáron folyamatosan körömlakkot viseltünk, érdemes ősszel pár hétig pihentetni körmeinket, hogy levegőzhessen és visszaerősödhessen. Akinek nagyon gyenge a körme, használjon erősítő, kalciumos körömápoló lakkot és érdemes szednie olyan multivitamint is, amelyet kifejezetten a haj, a bőr és a körmök erősítésére és szépítésére fejlesztettek ki.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk