Active Beauty
Omlós kekszek orgona és rózsacukorral

Virágízű édesség

Omlós kekszek orgona és rózsacukorral

Finom, édes, illatos. Kell ennél több egy tökéletes desszerthez?

Hozzávalók kb 30 kekszhez:

  • 200 g vaj
  • 175 g tönkölyvagy búzaliszt
  • 90 g orgonaés rózsacukor, plusz egy kevés a megszórásához
  • 2 tk. vaníliás cukor

Az orgona-rózsa cukorhoz:

  • 5 permetezetlen rózsaszirom
  • 1 kicsi fürt orgonavirág
  • 200 g cukor

Elkészítés

  1. Az orgona-rózsa cukorhoz csipkedjük le a rózsaszirmokat, és az orgonához hasonlóan terítsük szét őket egy újságpapíron. A rózsaszirmokat a cukorral együtt tegyük egy konyhai mixerbe, és mixeljük a kettőt rózsaszínű cukorrá. Csipkedjük le az orgonavirágocskákat is, és a cukorral rétegezve tegyük őket egy lezárható üvegbe. Fagyasszuk le pár napra, majd pedig szitáljuk ki belőle a virágokat.
  2. Szitáljuk át a lisztet.Kockázzuk fel a hideg vajat, majd tegyük a liszttel, az orgonacukorral, a rózsacukorral és a vaníliás cukorral együtt egy nagy tálba. Morzsoljuk jól össze az ujjainkkal, s utána gyúrjuk laza, sima tésztává (ne aggódjon: a hűtés hatására szilárdabbá válik). Egy sütőpapírba csomagolva tegyük a tésztát legalább 2 órára hűvös helyre.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből, majd pedig gyúrjuk addig, amíg puhává és selymessé válik. Ezt követően vágjunk két darab kb. 4 cm vastag rudat. A rudakat vágjuk fel kb. 1 cm vastag szeletekre.
  4. Helyezzük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük őket a középső sínen 10–15 perc alatt aranybarnára.
  5. Vegyük ki a kekszeket azonnal a sütőből, és hintsük meg rögtön az orgona-rózsa cukorral. (Fontos: ha a sütés előtt szórnánk meg vele, akkor a sütés során elveszítené gyönyörű szép színét.) Hagyjuk a kekszeket kihűlni a tepsin, majd pedig tároljuk légmentes dobozban.

ENERGIASALÁTA BULGURRAL ÉS DIÓVAL