Menü

5 tipp, hogy ne pirosodjon ki az orrunk a sok fújástól

Téli orr-védelem

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 5 tipp, hogy ne pirosodjon ki az orrunk a sok fújástól - 11.2018

Nem elég, hogy minden második héten meg vagyunk fázva, és a zsebkendők gyorsabban hullnak körülöttünk, mint ősszel a falevelek, a folyamatos orrfújás is igen sok kellemetlenséget okozhat az orron és környékén lévő bőrön. Sőt, még a kinézetünket is könnyedén elronthatja. De tehetünk valamit ellene?

  1. Szárazzal a szárazság ellen

Borzasztó érzés, amikor már a negyedik napja fújjuk az orrunkat, de szenvedéseink végét még egyáltalán nem látjuk, a következő, bőrünket irritáló zsebkendőtől viszont annál jobban rettegünk. Sajnos azonban bármennyire is ódzkodunk az újabb száraz zsebkendő érzetétől kiszáradt és érzékeny bőrünkön, bőrgyógyászok szerint azzal csak rosszabbat teszünk, ha nedves zsebkendőt használunk. Ha ugyanis benedvesedik a bőrünk, az a folyadék elpárolgásával csak még jobban kiszárítja azt. Figyeljünk oda ezért, hogy mindig száraz zsebkendőért nyúljunk, amikor szükségünk van rá. Hosszútávon jobbat teszünk vele.

13 GYÓGYÍTÓ ÉTEL, AVAGY MIT EGYEN, HA BETEG?

  1. A párásító csodája

A bőr kiszáradásának és így a kipirosodott orr elkerülésének egyik legjobb módja, ha párásító berendezést használunk otthonunkban vagy munkahelyünkön. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor legalább a fűtést vegyük vissza egy kicsit, hogy ne száradjon ki teljesen a lakás levegője. Jó megoldás lehet még a radiátorokra helyezett, vízzel töltött tálka vagy ugyanoda egy vizes törölköző is.

  1. Figyeljünk szépség-rutinunkra

A téli időszak alatt a hideg, száraz levegő miatt amúgy is ajánlott kímélőbb bőrápoló termékeket használni – különösen igaz ez az arctisztító készítményekre. Ha pedig éppen egy náthás periódusunkon megyünk keresztül, fokozottan figyeljünk rá, hogy orrunkon és annak környékén kerüljük az erős arctonikok, bőrradírok és tisztítókendők használatát, és voksoljunk inkább egy lágyabb arctisztítótejre vagy ápoló olajokkal gazdagított termékre.

  1. Ápolás, ápolás, ápolás

Persze könnyebb mondani, mint megcsinálni, de az orr kipirosodása ellen azzal küzdhetünk a leghatékonyabban, ha minden orrfújásunk után ápoljuk megfáradt bőrünket. Mindig tartsunk magunknál egy kis tubus hidratáló arcápoló krémet, és miután a zsebkendőt eltettük, vegyük elő, hogy bekenjünk vele az igénybe vett területet. Ezen kívül bőrünk biztosan meghálálja, ha a hideg hónapok alatt nappali és éjszakai krémünket is egy gazdagabb összetételű, extrán hidratáló fajtájúra cseréljük.

HOGYAN VÉDEKEZZÜNK A MEGFÁZÁS ELLEN?

  1. Kívül-belül

A folyamatos orrfújás nem csak állandó dörzsölésnek kitett bőrünket viseli meg, hanem az orr belsejében lévő finom bőrszövetet és nyálkahártyát is, ez pedig legalább annyira kellemetlen érzést tud okozni, mint a külső kipirosodás. Erre a különféle bőrápoló termékek helyett azonban a legjobb megoldást a gőz nyújtja. Készítsünk egy jó meleg fürdőt, cseppentsünk bele akár pár cseppnyi illóolajat, vagy vegyünk egy forró zuhanyt, esetleg gőzöljünk pár percig kamillával, hogy beindítsuk az orrunkban a természetes nedvesítő folyamatokat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk