Menü

Ha elmúlt a nyár

Fő a megfelelő bőrápolás

Home » Szépség » Szépségápolás » Ha elmúlt a nyár - 08.2018

Addig, amíg mi kipihenten térünk vissza a nyaralásból, a bőrünk ezt közel sem mondhatja el magáról. Az csak a vakáció után pihenhet, nyugodhat meg.

Sokszor több szuvenírt hozunk haza a nyaralásból, mint szeretnénk. Hámló bőr, bőrszárazság, ráncok, pigmentfoltok és különböző fokú leégés – ezek mind olyan ajándékok, amelyektől minél előbb megszabadulnánk. Ellentétben a fáradságosan elért barnasággal, ami viszont hamarabb elköszön, mint amennyi ideig megszerezni tartott. Amint vége a vakációnak, a bőrnek pihenésre van szüksége. És meg is kell neki adnunk. A hőség, az UV-sugárzás, a szél, a só és a klóros víz, végül pedig a légkondicionálók felelősek azért az állapotért, amibe a bőr a nyaralás alatt kerül.

Az UV-sugárzás, a sós vagy klóros víz és a hőség megviseli bőrünket a nyaralás alatt.

„A bőr általában barnább nyaralás után, de érdesebb is a szokásosnál, és jobban hámlik – magyarázza dr. Eva-Maria Chwalla bőrgyógyász. – Mindenekelőtt alacsony a nedvességtartalma.” Az UV-sugárzás hatására szabadgyökök alakulnak ki, és leépülnek a kollagénrostok, amelyek a kötőszöveteket támogatják és erősítik.

De nem csak negatívuma van. „Azt az előnyét is meg kell említeni, hogy a nap fontos szerepet játszik a D-vitamin-termelésben, aktiválja a melanintermelést a sejtek védelmére, és nem mellesleg nagyon kellemes hatása van a lelkünkre” – mondja Chwalla. A nyár végén tehát nyugodtan kényeztesse egy kicsit intenzívebben a bőrét. A legjobb, ha ezzel a négyrészes ápolóprogrammal teszi meg a kellő lépéseket.

 

1. A nedvességtartalékok feltöltése

A napozás utáni krémek gyorsan regenerálják a kiszáradt, leégett bőrt.

Bőrünk egyfajta védelmi rendszerként funkcionál. Mivel a test több mint 70 százalékban vizet tartalmaz, a környezet viszont ennél jóval szárazabb, a bőr feladata, hogy védjen minket a kiszáradástól. Ám a napsütés, a sós víz és a légkondicionálók miatt a bőr kevesebb vizet tárol, mint amennyire szüksége van. A nyár elteltével ezeket a víztartalékokat szabályosan fel kell tölteni.

„A bőrszárazsághoz hozzájárulnak a bőr regenerációs folyamatai is – magyarázza a bőrgyógyász. – Minden leégés, ami gyulladással jár, gyógyulás közben hámlást okoz.” A könnyű ápolótermékek vagy a glicerint, ureát, aloe verát, A-vitamint és uborkakivonatot tartalmazó napozás utáni krémek segítenek megkötni a nedvességet, és kellemesen hűsítik a bőrt. „Magas víztartalmuknak köszönhetően gyorsan felszívódnak, és naponta többször is használhatjuk őket” – teszi hozzá dr. Chwalla.

Az olyan termékektől, amelyek cinket, panthenolt, termálvizet vagy E-vitamint tartalmaznak, hamarabb elmúlik a pirosság, és enyhül a bőr feszülése. Ráadásul serkentik a bőr saját regenerálórendszerét. Kerülje el a túlságosan zsíros krémeket. Bár rövidtávon megkönnyebbülést nyújtanak, nem szívódnak be a mélyebb rétegekbe.

NAPOZÁS UTÁN

2. Exfoliálás

Nyaralás után két héttel kíméletesen radírozzuk át bőrünket.

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e nyár végén kíméletesen radírozni a bőrt. Alapvetően a peeling eltávolítja az elhalt hámsejteket, valamint serkenti a vérkeringést és a regenerációt. Ennek ellenére dr. Chwalla arra figyelmeztet: „A dörzsöléssel, keféléssel és radírozással igencsak megzavarjuk a bőr védőrétegét, ami tovább növelheti a dehidratáltságot. A bőrradírokat igazából akkor javasoljuk, ha önbarnítót szeretne valaki használni, és egyenletes eredményt szeretne elérni. Vagy ha a bőrön már szabad szemmel is jól látható az erős hámlás és a hiperkeratózis.”

Mindenesetre a peelinggel ajánlatos akár két hetet is várni a nyaralás után, addigra már a bőr megfelelően regenerálódik.

Természetes csodaszer a hosszan tartó napbarnított bőrért a kókuszolaj. Az olaj megköti a vizet, a bőr pedig ettől ragyogóvá válik.

3. Megőrizni a barnaságot

Míg a nyári élmények megmaradnak, a barnaság elmúlik. És sokkal gyorsabban, mint ahogy kialakult. Ez azért van így, mert a bőr megújulása egy bizonyos ciklust követ. A legfelső hámréteg 28 naponként leválik, így a barnaság is eltűnik. Minél szárazabb és megviseltebb a bőr, annál radikálisabban zajlik ez a folyamat.

A jól hidratált bőr kicsivel tovább őrzi meg a barnaságot. Tehát nem marad más, mint önbarnítót vagy önbarnítós napozás utáni krémet használni. Az eredmény egy felszíni kémiai folyamat, ami teljesen ártalmatlan, és aktiválja a bőr barnulását.

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

4. Regenerálni

A napozás okozta foltokat C-vitaminos krémekkel halványíthatjuk.

Bizonyos bőrtípusok hajlamosabbak a túlzásba vitt napozás után a hiperpigmentációra. Ez kis szeplők formájában nyilvánul meg, de nagyobb foltok, úgynevezett pigmentfoltok is kialakulhatnak. Szerencsére ezek egyáltalán nem jelentenek problémát. Ám aki ilyet talál magán, az általában idegesítő hibának látja. Ha egyszer már kialakultak, akkor nem könnyen szabadulhatunk meg tőlük.

A fehérítő hozzávalókat – például antioxidánsokat, C-vitamint vagy olívalevél-kivonatot – tartalmazó készítmények a bőr tónusának kiegyensúlyozásával hozzák helyre a károsodást.

Így találhatja meg a megfelelő napozás utáni ápolókészítményeket:

Nyár végén a bőröm…

…száraz

Az állandó UV-sugárzásnak köszönhetően a bőr nedvességtartalma csökken: száraz, megviselt és kissé feszül is. A hialuronsavat, aloe verát, glicerint, ureát és uborkakivonatot tartalmazó készítmények csillapítják a bőr szomját, hűsítő hatásúak, és feltöltik a bőr víztartalékait.

… piros

A bőr akkor pirul le, ha túl sokáig napvédelem nélkül volt kitéve UV-sugárzásnak. Mindegyik leégés különböző súlyossági fokozatú égési sérülésnek, gyulladásnak felel meg, amit kezelni kell. A panthenolt, cinket vagy termálvizet tartalmazó termékek gyulladáscsökkentő hatásúak, és elősegítik a bőr gyógyulási folyamatait.

…hámlik

A klór, a sós víz és az UV-sugarak csökkentik a bőr természetes zsírtartalmát, így a bőr durvává és érdessé válik, és hámlani kezd. Ha ez az állapot szabad szemmel is látható, akkor egy kíméletes bőrradírral gyengéden átdörzsölheti a bőrét. Így eltávolítja a bőr legfelső rétegét, és a bőr újra sima lesz.

…hiperpigmentált

A túlzott melanintermelés hiperpigmentációt okoz. Ezeket a sötét foltokat nem lehet eltüntetni. A bőrvilágosító hatású, antioxidánsokat vagy C-vitamint tartalmazó speciális termékek kíméletesen kiegyenlítik a bőrszínt.

…olyan, mint mindig

Gratulálunk! Ez azt jelenti, hogy napozás előtt és után is megfelelően ápolta a bőrét. Ami viszont mindig jól jön a bőrnek, az a hidratálás.

…szép barna, és jó lenne, ha ilyen is maradna

A napbarnított bőr általában nem tart tovább négy hétnél, vagyis addig, amíg a bőr felső rétege egyszer meg nem újul. Az alaposan hidratált bőr tovább megőrzi barnaságát. Az önbarnító testápoló nemcsak garantálja a barnaságot, hanem intenzívebbé is teszi azt.


Találd meg a hozzád illő napozó termékeket!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk