Menü

Védőpajzzsal a káros sugarak ellen

Természetes napfényvédelem

Home » Szépség » Szépségápolás » Védőpajzzsal a káros sugarak ellen - 05.2018

Amikor a nap első sugaraival beköszönt végre a tavasz, itt az idő, hogy újra elkezdjünk foglalkozni a napfényvédelem témakörével. Mivel mind tudjuk: a védelem nélküli napozás már rég szóba sem jöhet.

Elvégre jól ismerjük a mértéktelen napfürdőzés rövid és hosszú távú hatásait is. Mégis milyen kritériumok alapján válasszuk ki a megfelelő fényvédő krémet? Az illat, a vízállóság, a megfelelő faktorszám és a gyors felszívódás is különösen fontos szempontok. Akkor már csak azt kell eldöntenünk, számunkra a napfényvédelem mely módja szimpatikusabb: kémiai fényvédő szűrő, vagy pedig fizikai, ásványi filter védje inkább a bőrünket?

NAPOZÁS UTÁN

Természet vs. kémia

 A hagyományos naptejek egy kémiai réteget képeznek a bőrön, elnyelik az UV-sugarakat, és átalakítják azokat ártalmatlan sugarakká. Ennek alternatívájaként a natúrkozmetika hatásos napfényvédő programot kínál. Az ásványi naptejek mikropigmentekkel dolgoznak, melyek egy hajszálvékony réteget képeznek a bőrön, az UV-sugarakat pedig tükörként verik vissza, mely tulajdonságuk miatt fizikai napvédőknek is szokták őket nevezni. Ezek az ásványi pigmentek nem szívódnak be a bőrbe, és ezért bármely típusú bőrön biztonsággal használhatóak. „Ráadásul a felvitelt követően azonnal kifejtik védő hatásukat” – mondja Marion Mohrmann, az osztrák dm natúrkozmetikai termékmenedzsere.

MIT TEGYÜNK, HA MÁR BEKÖVETKEZETT A LEÉGÉS?

Fehér védőréteg

A természetes fényvédő krémek növényi kivonatokat – mint a havasigyopár, az életbogyó vagy a gyermekláncfű –, valamint ásványokat – mint a cink-oxid és a titán-oxid – tartalmaznak. Ezeknek az ásványoknak az az egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy fehéres réteget hagynak a bőrön. „Minél nagyobbak a fényvédő szemcséi, azok annál hatékonyabban tükrözik vissza a káros napsugarakat. A szem fehérnek látja ezeket a részecskéket” – mondja dr. Bernhard Irrgang, a Weleda kozmetikumgyártó kutatásfejlesztési területének vezetője. Minél magasabb a fényvédő faktorszáma, annál intenzívebben lép fel a „fehérítő hatás”.

Babák és gyermekek esetében – akiknek a bőrét különösen magas faktorszámú krémekkel kell védenünk – nem kell, hogy ez hátrányt jelentsen. Hiszen így könnyen észreveszik a szülők azokat a foltokat, ahova esetleg nem jutott elég krém.

Szerencsére az elmúlt években az ásványi szűrős naptejek minősége és konzisztenciája is jelentősen javult, manapság már akár 50-es faktorszámú védelmet is képesek nyújtani. Mégis még mindig ugyanazok a napfényvédelmi szabályok érvényesek Marion Mohrmann szerint: „Fürdés után mindig krémezzük be magunkat újra, használjunk a bőrünknek megfelelő faktorszámú terméket, és a védelem ellenére se tartózkodjunk túl sokat a napon.”

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk