Active Beauty
Mogyorós tésztatáskák

Egy csomag kényeztetés

Mogyorós tésztatáskák

Hozzávalók kb. 20 tésztatáskához:

A tésztához:

  • 250 g liszt plusz egy kevés a kinyújtáshoz
  • 100 ml víz
  • só
  • 2 ek. olívaolaj

A töltelékhez:

  • 150 g alma
  • 2 ek. olaj
  • 2 ág menta (friss vagy szárított)
  • 1⁄2 csomó metélőhagyma (vagy 2 újhagyma)
  • só
  • szerecsendió

A mogyorós töltelékhez:

  • 200 g mogyoró ∙ 800mlvíz

Ízlés szerint:

  • zsemlemorzsa

ENERGIASALÁTA BULGURRAL ÉS DIÓVAL

Elkészítés

  1. Pirítsuk a mogyorót egy serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül addig, amíg elkezdjük érezni az illatát. Ezt követően pürésítsük 800 ml vízzel, majd pedig tegyük a masszát egy konyharuhába, csavarjuk meg, és préseljük ki belőle a levet. A mogyoró „tejet” töltsük egy üvegflaskába, és nyugodtan kortyolgassunk belőle. A mogyorótölteléket rakjuk egy edénybe, és tegyük félre.
  2. A tésztához keverjük össze a lisztet a sóval egy tálban. Képezzünk egy krátert a közepébe, és ebbe öntsük bele az olajat és a vizet. Keverjük össze egy villával a folyadékot a liszttel. Öntsük egy lisztezett munkafelületre, majd pedig néhány perc alatt gyúrjuk az egészet egy sima tésztává. Adhatunk hozzá szükség szerint még pár csepp vizet vagy egy kevés lisztet. Tegyük a tésztát egy zárható dobozban 30 percre a hűtőszekrénybe.
  3. Aprítsuk fel a fűszernövényeket, a szárított mentát pedig törjük össze egy mozsárban. Főzzük puhára az almákat, hámozzuk meg, majd egy almanyomóval vagy egy burgonyanyomóval törjük át. Keverjük össze 70 g mogyorótöltelékkel, és ízesítsük a fűszernövényekkel és a szerecsendióval.
  4. Lapítsunk szét a kezünkkel egy barack nagyságú tésztát a lisztezett felületen, majd az 1-es fokozaton 2-3-szor engedjük át a tésztakészítő gépen. Utána egészen az 5-ös fokozatig nyújtsuk tovább. Helyezzük a kinyújtott tésztát egy lisztezett munkafelületre, és szúrjunk ki belőle egy pohárral köröket.
  5. Formázzunk a töltelékből dió nagyságú labdácskákat, és tegyük őket a kiszúrt körökre. Nedvesítsük be a körök szélét egy kis vízzel, és nyomjuk össze félhold alakúra. Majd óvatosan nyomjuk ki az oldalán a benne maradt levegőt, és zárjuk le a széleit egy villával.
  6. Melegítsünk vizet egy lábasban, és főzzük benne a tésztát kb. 4 percen keresztül alacsony lángon. Egy másik edényben hevítsünk némi olajat, majd vegyük ki a tésztatáskákat egy szűrőlapáttal a főzővizükből, és forgassuk meg őket a meleg olajban. Ha úgy tartja kedvünk, szórhatunk rájuk pirított zsemlemorzsát is. Kínáljunk mellé zöld salátát.