Menü

Ön mit szeret nassolni?

Éhségelemzés

Home » Gasztro és Sport » Ön mit szeret nassolni? - 02.2017

Mindenki szeret nassolni, azonban mindenki mást – van, aki a csokoládéért van oda, van, aki a sós ropogtatni valókért. Ha azt gondoljuk, csupán ízlés kérdése, hogy ki mit falatozik szívesen két főétkezés között, akkor tévedünk. Az, hogy éppen mit szeretünk nassolni, nagyon sok mindent elárul rólunk. És hogy pontosan mit is?

Ha folyton csokit ennénk…
…akkor az azt jelenti, hogy magnéziumhiányosak vagyunk. A magnézium pedig az egyik legfontosabb ásványi anyag, amelyre a szervezetünknek szüksége van, hiszen elengedhetetlen az anyagcsere optimális működéséhez. Magnéziumszintünk egyébként a havi vérzést megelőző héten a legalacsonyabb, így aztán érthető, miért kívánjuk a csokoládét ilyenkor! Ha tehát minden áron csokit ennénk, válasszunk magas minőségű étcsokoládét, amely eleve sok magnéziumot tartalmaz. A 75%-os vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokik már kiváló magnéziumforrások!

Ha sós nassolnivalókat kívánunk…
…akkor minden bizonnyal nem iszunk elég vizet. A só ugyanis segít megkötni a szervezetben a vizet, így pedig kevés folyadékra van szükségünk. A problémára az a megoldás, hogy megpróbálunk minél több vizet fogyasztani, amellyel hidratáljuk a szervezetünket. A következő alkalommal tehát, amikor sós mogyoró vagy chips után nyúlnánk, igyunk meg egy nap pohár vizet – a sós nassolnivaló utáni sóvárgásunkat azonnal megszünteti. Ha a sima vizet unalmasnak találjuk, akkor ízesítsük néhány mentalevéllel, citromlével vagy fagyasztott gyümölccsel!

Ha fagylaltra vágyunk…
…akkor a szervezetünk azt szeretné üzenni nekünk, hogy egészséges zsírokra van szüksége. Így aztán ahelyett, hogy több doboz jégkrémet falnánk fel, keressünk alakbarátabb megoldást. Bár már egy marék dió is remek alternatíva lenne (hiszen nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak), egy fagyirajongót ezzel nem rázhatunk le. Ha fagylaltra vágyunk, akkor válasszunk alacsony cukortartalmút, például citromot vagy kókuszt.

Ha a cukorkák a gyengéink…
…akkor nagy valószínűséggel elég alacsonyan van az energiaszintünk. A cukorkák lényegében nem tartalmaznak mást, mint tiszta cukrot, amely azonnali energiával látja el a szervezetünket. És bár pillanatok alatt erőre kapunk tőlük, a kilók is könnyen felszaladnak, ha sok cukorkát fogyasztunk. Éppen ezért keressünk olyan energiát adó nassolnivalót, amely lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezáltal pedig hosszú ideig erőt ad nekünk. Ilyen az alma mandulavajjal, a görög joghurt bogyós gyümölccsel vagy mondjuk a világ legjobb fogyókúrás nasijaként is emlegetett kókuszcsipsz.

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk