Menü

Mit árul el körmünk az egészségünkről?

Mutasd a körmöd, megmondom, mi bajod!

Home » Életmód » Mit árul el körmünk az egészségünkről? - 10.2017

Érdemes a körmünkre nézni, hiszen azok rengeteg mindent elárulhatnak rólunk! És most nem arra gondolunk, hogy az, aki pirosra festi a körmét, az a klasszikus stílust kedveli, az pedig, aki a natúr körömlakkokat részesíti előnyben, az természetesen viselkedik minden élethelyzetben – aztán lehet, hogy ebben is van igazság. Nem, most sokkal komolyabb és az orvostudomány által bizonyított tényeket próbálunk leolvasni a körmökről. De nézzük is, mi mindent árulhat el a körmünk az egészségünkről!

Fehér csíkok (Muehrcke-vonalak)
Ennél az állapotnál a körmökön vízszintes fehér csíkok jelennek meg, amelyek merőlegesek a körömágyra. Kialakulásuk visszavezethető kemoterápiás kezelésre, de különböző máj- és vesebetegségekre is utalhat.

FOGYÓKÚRA OKOSTELEFONNAL

Dobverőujjak
Ebben az esetben nemcsak a köröm, de az ujjbegy elváltozásáról is beszélünk. Normális esetben a körmünk a körömággyal 160 fokos szöget zár be, azaz kicsit felfelé nő. A dobverőujjaknál, vagy más néven óraüvegkörmöknél azonban ez a szög 180 fokosra, vagy annál is nagyobbra nő, ráadásul az ujjbegyek is megvastagodnak. Az elváltozást kiválthatja tüdő-, szív és májprobléma, valamint gyulladásos bélbetegség is.

A vízszintes horpadások, másnéven Beau-vonalak cukorbetegség, cinkhiány vagy éppen perifériás érbetegség okán is kialakulhatnak.

Vízszintes horpadások (Beau-vonalak)
Ezek az alig látható, ám tapintással érezhető vonalak azután jelennek meg a körmünkön, hogy az sérülést szenvedett. Ugyanakkor magas láz vagy kemoterápiás kezelés után is találkozhatunk velük. Az úgynevezett Beau-vonalak összefüggésbe hozhatók még a cukorbetegséggel, cinkhiánnyal és perifériás érbetegséggel is.

FÓKUSZBAN A CSONTOK – 9 ÉRDEKES TÉNY

Kanálalakú köröm (koilonychia)
Az óraüvegkörömhöz hasonlóan ez az elnevezés is egy alaki elváltozásra utal. A kanálalakú köröm esetében a körmünk szabad széle felfelé hajlik – akár annyira, hogy egy csepp vízet is meg tudunk benne tartani. Vashiányos vérszegénység vagy vegyszerrel való gyakori érintkezés idézheti elő.

A Terry-féle köröm májbetegségre, cukorbetegségre, de akár szívelégtelenségre is utalhat.

Fehér körömlemezek (Terry-féle körmök)
A Terry-féle köröm jellemzője, hogy a fehér körmökön egy sötét csík húzódik a körömvégek közelében, és ez mindegyik körmön látható. Akik ezt tapasztalják magukon, gyakran szenvednek valamilyen májbetegségtől. Bár a jelenség sokszor természetes velejárója az időskornak, cukorbetegségre és szívelégtelenségre is utalhat.

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk