Menü

Minták a lakberendezésben

Így töltsük meg mintákkal az otthonunkat

Home » Életmód » Minták a lakberendezésben - 01.2017

A lakberendezési üzletekben olyan jól mutatnak a mintás holmik, ám olyan ritkán jutunk el velük a kasszáig, mert a minták párosítása már nehezített pálya. Jöjjön hát néhány jól bevált módszer, amelyekkel mintákat csempészhetünk az otthonunkba – ezáltal pedig egyediséget és vidámságot is!

Kezdjük a bögrékkel!

A bögrék kiváló kezdőlépések a mintás otthon felé. Olcsók, a kínálat nagyon széles, és a legkülönfélébb minták is jól mutatnak együtt. Mivel a bögrék fogyóeszközök, ezért jó sokat vehetünk belőlük, és bátran kísérletezgethetünk azzal, hogy milyen színek, minták és kombinációk jönnek be nekünk legjobban. Nézzünk körül a bolhapiacokon is, valódi kincsekre tehetünk szert.

Válasszunk apró mintákat!

Ha félünk a mintáktól, akkor először kezdjünk el barátkozni a kisebb motívumokkal. Ezeknek az az előnyük, hogy ha távolról nézzük őket, egyszínűnek tűnnek, csak közelről rajzolódnak ki teljesen. Szóba jöhetnek a geometrikus, az absztrakt és a virágminták is, a lényeg az, hogy a tárgy teljes felületét egyenletesen borítsa az adott print.

A szín a kulcsszó

A minták szépsége, hogy olyanok, mint az emberek: mindegyik másmilyen, de a közös tulajdonságok összehozzák őket. A közös tulajdonság pedig a minták esetében a szín. Használhatunk tehát azonos színű, de különböző mintázatú lakberendezési termékeket, mert ezek garantáltan harmonikus hatást keltenek.

Mintás ágynemű

A hálószobában próbálkozzunk mintás ágyneművel. Ha egyszínű az ágytakarónk, akkor csak kis felületen látszik a minta a beágyazott ágyban. Még egy biztonsági tipp: először csak a párnahuzatot vegyük meg, hogy megbizonyosodhassunk róla, tetszik a minta a saját hálószobánkban is.

A mintás ágyneműk rendkívül jól mutatnak a hálószobában az egyszínű ágytakarók mellett

Kezdődhet a mixelés

Egy mintha teljesen más megvilágításba helyezhet egy másikat. Például ha a virágmintát élénk geometrikus mintával párosítjuk, akkor tompíthatunk a romantikusságán. Ha állatmintával párosítjuk, akkor kifejezetten játékos lesz az összkép, ha pedig valamilyen különleges népi mintát adunk hozzá, akkor inkább tradicionális hatást érhetünk el. Kiindulási alapunk az a minta legyen, amit nem tudunk kiverni a fejünkből, és az elérni kívánt hangulat szerint párosítsuk más printekkel.

A minták praktikusak

Gondoljunk csak bele: a mintákon sokkal kevésbé feltűnő egy-egy aprócska folt, mint egy egyszínű anyagon. Éppen ezért azokból a lakberendezési tárgyakból, anyagokból válasszunk mintásat, amelyek könnyen koszolódnak. Tehát: járólap, szőnyeg, bútorhuzat, díszpárna.

A mintáknak nem feltétlenül kell harsánynak lenniük

A minták lehetnek visszafogottak, elegánsak, vidámak, ünnepiek, hagyományosak, de még misztikusak is. A textíliák esetében is érdemes körbenézni bolhapiacokon vagy turkálókban, ahol olyan anyagokat is kifoghatunk, amelyek valódi ékei lehetnek otthonunknak.

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk