Menü

Az új varázsszó: mindfulness

5 tipp a tudatosabb életért

Home » Életmód » Psziché » Az új varázsszó: mindfulness - 10.2019

A mindfulness egy meditációs módszer és életmód, amely felé elsősorban a stresszes és túlhajszolt emberek fordulnak. Mit jelent ez a hétköznapok nyelvére lefordítva, és hogyan gyakorolhatjuk a mindennapokban? Erre adunk 5 tippet.

A mindfulness szemlélet

A mindfulness szemlélet azok számára lehet nagyon hasznos, akik folyamatosan úgy érzik, hogy „el vannak úszva”, semmire sincs idejük, és állandóan hiányérzetük van. A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét egyik fontos eleme a figyelem, a másik pedig az, hogy jelen legyünk az adott pillanatban. Ebben a működésmódban az ember tudatosan a jelenre irányítja figyelmét, felfüggeszti az értékelő funkciókat, és az elfogadást helyezi előtérbe. A tudatos jelenlét csökkenti a stressz mértékét, és segít úgy élni, hogy lelki, pszichés állapotunk a kiegyensúlyozottsághoz közeli állapotba kerüljön, ezáltal boldogabbnak érezzük magunkat.

EXTROVERTÁLT VS. INTROVERTÁLT SZEMÉLYISÉG

5 tipp arra, hogyan gyakoroljuk a tudatos jelenlétet

1. Ha úgy érezzük, hogy káosz van körülöttünk és csak kapkodunk, álljunk meg egy pillanatra és próbáljunk kizárólag a jelenre koncentrálni. Tegyük félre a ránk váró feladatokat, és a figyelmünket fordítsuk befelé. Lélegezzünk mélyeket, és hagyjuk, hogy a gondolataink áramoljanak. Ne kapaszkodjunk egyikbe sem, engedjük őket jönni és menni. Egy idő után azt fogjuk érezni, hogy kitisztult, a fejünk és sokkal összeszedettebben láthatunk újra neki a feladatainknak.

2. Ha van olyan ember a környezetünkben, akivel állandóan konfliktusba keveredünk, próbáljuk ki, hogy ne a magunk szemszögéből, hanem a másikéból tekintsünk a világra. Próbáljuk meg átélni, megérteni az ő érzelmeit. Ha nem értjük, gondoljuk végig, minket mi késztetne egy ilyen viselkedésre, mitől cselekednénk úgy, ahogyan ő.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

3. Figyeljünk magunkra. Figyeljünk arra, mi jó nekünk és mi nem. Bármennyire is szeretnénk az életünket megkeserítő stressztől szabadulni, mindig törekedjünk arra, hogy a számunkra legkedvezőbbet találjuk meg. Ne ragaszkodjunk görcsösen egyetlen módszerhez sem, ha úgy érezzük, az nekünk inkább árt, mint segít. Még akkor is, ha másnak az a módszer, gyakorlat eredményes volt. Szerencsére mind mások vagyunk, így nincs egyetemleges, mindenre érvényes és hatékony módszer.

4. Ha nagyon stresszesek vagyunk, kezdjünk testünk rezdüléseit figyelni- Ha érzések, érzetek bukkannak fel, ne címkézzük fel ezeket mint jó vagy rossz érzések, hanem próbáljuk egyszerűen elfogadni őket. Koncentráljunk a légzésünkre. Figyeljük meg, ahogy a levegő ki és beáramlik a tüdőnkbe. Hallgassuk meg a hangokat magunk körül, lehet az közvetlen közeli, mint egy légy hangja, vagy távoli, mint például az utcáról beszűrődő hangok. Ne csak halljuk meg, engedjük is be őket. Az említett gyakorlatokkal párhuzamosan figyeljük meg, milyen érzések támadnak bennünk. Ezek változhatnak, próbáljunk meg a legnagyobb elfogadással lenni irántuk.

5. Ne küzdjünk a negatív érzések ellen. Minél inkább ezt tesszük, annál inkább elfogadhatatlanná válnak a negatívumok, pedig ezek életünk szerves részei. Nem mindegy tehát, hogy hogyan viszonyulunk hozzájuk. Ha életünk részévé válik az elvárás magunkkal szemben, hogy minden problémát leküzdjünk, azok beindítják az esetleges önvádló folyamatokat (pl. „még ezt sem tudom leküzdeni”), és megakadályoznak minket abban, hogy elégedettséget érezzünk. A tudatos jelenlét élménye segíthet nekünk abban, hogy a negatív érzések, gondolatok ellenére is teljes életet tudjunk élni.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk