Active Beauty
Miért fontos a nyújtás?

Sportoljon helyesen!

Miért fontos a nyújtás?

A rendszeres sport fontosságát már senki sem kérdőjelezi meg, a sportolás első lépése, a nyújtás azonban még mindig sokaknál kimarad. Most ennek jelentőségére szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, és még tippeket is adunk. Szóval miért is olyan fontos az edzés előtt és után átmozgatni, megnyújtani izmainkat?

5 érv a nyújtás mellett

  • Csökkenti a sérülés kockázatát
  • Fokozza a vérkeringést
  • Segít növelni a hajlékonyságot
  • Elkerülhetővé teszi az izomláz kialakulását
  • Könnyíti a méreganyagok kiürülését

SZTÁROK DIÉTATIPPJEI

Tippek a nyújtáshoz

Soha ne nyújtsunk bemelegítés nélkül!
A nyújtás előtt sétáljunk egy keveset, masírozzunk egyhelyben vagy ugráljunk egy kicsit – a lényeg, hogy izmaink valamelyest bemelegedjenek, mielőtt nyújtani kezdünk és nekilátunk az edzésnek.

Ne vigyük túlzásba a nyújtást!
A túlzásba vitt nyújtás épp olyan káros tud lenni, mintha teljesen megfeledkeznénk erről a folyamatról. Figyeljünk testünk reakcióira és csak addig végezzük a nyújtást minden testrészünknél, ameddig jól esik.

APRÓ VÁLTOZTATÁSOK, AMELYEKKEL ELÉRHETŐ A LAPOS HAS

Fókuszáljunk a fő izomcsoportokra!
A nyújtásból egyetlen fő izomcsoport sem maradhat ki. Ügyeljünk oda arra, hogy mindegyiket átmozgatjuk. Hogy melyek is ezek? A combhajlítók, a vádli, a comb, a csípő, az alsó hát, a nyak és a váll izmai. Vagyis lényegében azok a területek, amelyeket a legtöbbet használjuk mozgás közben.

Soha ne nyújtsunk sérült izmot!
A nyújtás egy eleve megnyúlt izom esetében további sérülésekhez vezethet. Illetve, ha bármilyen mozgásszervi problémánk van, akkor csak olyan nyújtógyakorlatokat végezzünk, amelyeket orvosunk vagy gyógytornászunk engedélyezett.

A nyújtás egy kitartott mozdulat legyen, ne pedig feszegetés!
Minél többet nyújtunk, idővel annál hajlékonyabbak leszünk. Felesleges feszegetni izmainkat azzal, hogy rugózó mozdulatot végzünk, mert így véletlenül túlnyújthatjuk őket, amely szintén sérülésekhez vezethet.

Lélegezzünk nyugodtan!
Gyakori hiba, hogy nyújtás közben elfelejtünk levegőt venni, éppen ezért figyeljünk oda arra, hogy ne tartsuk vissza a lélegzetünket. Csak lélegezzünk nyugodtan és mélyen nyújtás közben is.

Érezzük az izmok nyúlását, de ne a fájdalmat!
Nyújtás közben értelemszerűen az a jó, ha érezzük az izmok feszülését, de semmi esetre sem szabad ennek fájdalmasnak lennie. Ha ez az eset áll fenn, akkor minden bizonnyal túlerőltettük a dolgot.

Űzzünk belőle sportot!
A tai chi, a pilates és a jóga is remek mozgásforma, melyek végzése közben izmaink nyújtása is főszerepet kap. Arról nem is beszélve, hogy mindezt közösségben végezhetjük és belső békénk megtalálására is fókuszálhatunk.

MentésMentés