Menü

5 nyomós érv a meseolvasás mellett

Csak még egy mesét!

Home » Család » 5 nyomós érv a meseolvasás mellett - 12.2016

Ha eddig nem olvasott gyermekének, az alábbi 5 pont hatására biztos másképp fog majd vélekedni a meseolvasás fontosságáról, a jövőben pedig sokkal több történetet olvas majd fel csemetéjének, mint eddig. És ennél jobbat gyakorlatilag nem is tehetne vele. Olvasson minél többet, ha lehet, minden nap!

Fejleszti a kommunikációs készséget

A gyermekeknél már az iskolába kerüléskor kiderül, hogy kinek olvastak addig otthon rendszeresen a szüleik. A kommunikációs képességük ugyanis két-három éves kor körül fejlődik ki, amelyhez a szükséges szavak nagy részét a mesék adják. Így ha rendszeresen olvasunk nekik, a gazdag nyelvi környezet később megmutatkozik. Már egész piciként nagy szókinccsel rendelkezhetnek (amelyet ráadásul mi válogathatunk meg attól függően, hogy milyen szöveget olvasunk), könnyebben ki tudják fejezni magukat, ezáltal nyitottabbak, arról nem is beszélve, hogy hamarabb és könnyebben tanulnak meg olvasni.

Javítja a koncentrációs képességet

Állítólag egy ember annyi percig képes egy dologra figyelni, ahány éves. Bár a felnőttek akár több órára is ki tudják már tolni ezt az időt függetlenül attól, hogy mennyi idősek, a gyerekeknél nem olyan könnyű a helyzet. Olvasással viszont fejleszthető a dolog. Egy hosszú, de izgalmas mese akár hosszú percekre le tud kötni egy óvodás korú gyermeket is, ezzel pedig javíthatjuk, fejleszthetjük a koncentrációs képességét, ami például az iskolába kerüléskor nagyon hasznos lehet, hogy ne essen nehezére végig figyelni egy 45 perces tanórán a tanárra.

Könnyebben feltalálja magát a mindennapi helyzetekben

Mivel jó esetben számtalan, különböző helyzetet bemutató történettel, szituációval találkoznak, azok a gyerekek, akiknek sokat olvastak a szüleik, könnyebben oldanak meg a saját életükben bizonyos helyzeteket. Könnyebben feltalálják magukat, közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a környezetükkel. Példaként szolgálnak, megtanulják, hogy hasonló helyzetekben mit tegyenek, mi a helyes, mi nem az, választ kapnak a kedvenc kérdéseikre: a miértekre és a hogyanokra.

Jó feszültségoldó

Bár a mesék negatív, olykor rémisztő karakterei és történései félelmet és szorongást idéznek elő, a gyerekek egészséges lelki fejlődéséhez ezek nagyon is szükséges érzelmek. Ráadásul a mese segít, hogy érzéseiket formába öntsék, a történetek végkimenetei, a megoldások, a példák, a tanulságok pedig jótékony hatással vannak csemetéinkre. Megtanulják, hogy bár az életben vannak nehéz, váratlan, félelmetes helyzetek, ám bátorsággal, ésszel és a barátok segítségével minden megoldható. Sok olyan téma köszön vissza a mesékben, amiről egyébként nem biztos, hogy beszélünk gyermekünkkel, ettől függetlenül kérdéseik lehetnek róla (élet, halál, harag, féltékenység, stb.). A történetek pedig segítenek a kérdések megválaszolásában, a különböző korosztályok számára a leginkább fogyasztható formában.

Minőségi együttlét

Utoljára a legfontosabb érvet hagytuk, aminek talán az elsőnek kellett volna lennie: ez pedig a minőségi együttlét. Más ülni a gyerek mellett és mesét nézni, és más neki olvasni, közben esetlegesen megbeszélni a történéseket, megválaszolni a kérdéseit. Mindeközben ő is érzi, hogy fontos nekünk, és fontos a vele együtt eltöltött idő.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk