Active Beauty
Amit a második babánál máshogy csinálunk

Az évek és a rutin

Amit a második babánál máshogy csinálunk

Egy kisbaba mindig hatalmas öröm az egész családnak, a friss szülőket pedig igencsak nagy kihívás elé állítja az új jövevény érkezése. Minden téren bizonyítani szeretnénk, hogy mi leszünk a legjobb, legfigyelmesebb, legszuperebb szülők, akik csak éltek a Föld kerekén. Aztán a második gyerkőc nem kevésbé örömteli érkezésénél, mintha valami megváltozott volna ugye? De mi is pontosan?

Don’t worry, be happy.

A második gyermek nevelésének filozófiája egy mondatban: csak semmi aggodalom, minden rendben lesz. Ez azonban nem azért van, mert neki kevésbé örülnénk, vagy kevesebb figyelmet szeretnénk rá fordítani, egyszerűen csak magabiztosabbá válunk. Ha belegondolunk a helyzetbe, elkap a büszkeség érzése: ’ez már a második kisbabám. És az első még életben van!’ És ennyi elég is hozzá, hogy megbizonyosodjunk róla, mindent jól csináltunk, néha talán túlságosan is odatettük magunkat, a teljes kimerüléstől sem visszariadva. A második gyerkőcnél ez kicsit másképp zajlik: nem vesszük ki minden kis sóhajánál a bölcsőből, nem készítjük órákon keresztül a házi bio bébitápot, nem ellenőrizzük óránként, hogy pelenkát kell-e cserélni. Nem leszünk ettől kevésbé szülők, csak egy kicsit nyugodtabbak.

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG?

A tökéletes outfitek vége

Első babánknak zsákszámra vettük a rugdalózókat, ruhácskákat, pulóvereket, kiscipőket és sapkácskákat, mindig mindent vasalva, hajtogatva pakoltunk el, és nem kevés időt fordítottunk arra, hogy kitaláljuk, milyen legyen a mai cuki öltözék. Nos, a másodiknál örülünk, hogy mindezt megtettük az elsőnél, és csak akkor veszünk bármiből is újat, ha már nagyon muszáj. Második babánk így -bár őt nem zavarja- a kissé kibolyhosodott, picit sáros, picit foltos, picit kinyúlt vagy picit kifakult ruhácskákban jár-kel, hiszen mért vennénk újat, ha már egyszer annyi pénzt költöttünk rájuk? Na jó, egy saját ünneplős szettbe beruházunk, legalább a családi fotókon nézzen ki normálisan a gyerek…

3 másodperces szabály

Míg elsőszülöttünk legszívesebben egy hermetikusan lezárt bacilustaszító buborékba helyeztük volna, hogy megvédjük a roppant veszélyes környezeti hatásoktól, addig a szerencsés másodikkal ez már bizony nem így van. Leesett a kanál? Gyors törlés a szalvétával és már mehet is vissza a tányérba. Elgurult a cumi? Hipp-hopp leporoljuk és már a szájában is van. De ez így van jól, a kevesebb aggódás nagyban megkönnyíti a dolgunk.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

Részletes instrukciók a bébiszitternek

Nehéz volt először valaki más gondjaira hagyni babánkat igaz? Még ha az a valaki nem is egy tényleges bébiszitter, hanem saját anyukánk, testvérünk vagy barátnőnk volt, közel három A4-es oldalnyi instrukciót adtunk neki: mit csináljon, ha ilyen vagy olyan hangot ad ki a kicsi, melyik a kedvenc cumija, milyen irányban milyen sebességgel ringassa, amikor elaltatja, az éjszakai fényt milyen távolságba és hány fokos szögbe helyezze el a kiságyától és még sorolhatnánk. Második kör? Most az utolsó pillanatban, már az utánunk gyors tempóban csukódó ajtó mögül kiabáljuk vissza a telefonszámot, amin elérhet minket, ha gond lenne.