Menü

A 3 legkülönlegesebb magyar rezervátum, amit mindenkinek látnia kell

Gyönyörű tájak különleges élővilággal

Home » Szabadidő » Utazás » A 3 legkülönlegesebb magyar rezervátum, amit mindenkinek látnia kell - 09.2019

Ha különleges élményre vágyunk, nem feltétlenül kell külföldre utaznunk. Hazánkban több rezervátum is található, melyek páratlan földrajzi, geológiai adottságaikkal, egyedi élővilágukkal bárkit képesek megbabonázni. Íme a mi 3 kedvenc rezervátumunk.

Aggteleki bioszféra-rezervátum

Az Aggteleki Bioszféra-rezervátum területe nagy részben átfedésben van az Aggteleki Nemzeti Park területével. Elsősorban különleges geológiai és faunisztikai értékeket megőrző barlangrendszerei, illetve karsztterületeinek egyedülálló és rendkívül fajgazdag élővilága jelent nagy vonzerőt a természetrajongók számára. Az Aggteleki Nemzeti Park és Bioszféra-rezervátum csodálatos élővilágával, varázslatos tájaival és barlangjaival látogatók ezreit csábítja évről évre. A geológiai értékek legszebb képviselői a barlangok, melyekből a nemzeti park területén közel 270-et tartanak nyilván. Cseppkőképződményei alapján a legnevezetesebb a Baradla-Domica-barlangrendszer, amely 25 km-es hosszúságával a mérsékelt égöv egyik leghosszabb, csodálatos látványvilágú cseppkőbarlangja.

Tipp: Mindenképpen látogassunk el az Aggteleki Cseppkőbarlangba, járjuk végig a rendkívül látványos barlangtúrát, ezen kívül nézzük meg Szinpetriben a világ legnagyobb könyvét és Boldogkő várát!

3 HELY, AMIT EGY FIÚS ANYÁNAK ISMERNIE KELL

Hortobágyi Bioszféra Rezervátum

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, sokak szemében a magyar puszta szinonimája. A Hortobágy a Világörökség része, számos látnivalót kínál a látogatónak a pusztai kocsikázástól a lovagláson, kerékpározáson, kisvonatozáson keresztül a vadasparkig, madárkórházig. Jellegzetes szikes élőhelyei, valamint a hatalmas vonuló európai madárcsapatok különleges látványosságot jelentenek az oda látogatóknak. Vonuláskor a több mint 30 éves védelem hatására ma már állandóan ötvenezer egyedet számláló darucsapatok és rendszeresen százezer egyedes vadlúd és nagy lilik csapatok pihennek meg itt.  A Hortobágyi Nemzeti Park számos fokozottan védett állatfajnak ad otthont, többek között a csak nagyon kevesek által ismert Przewalski lovaknak. A Hortobágy részét képező pentezugi vadlórezervátumban több százat is megcsodálhatunk ezekből a különleges szépségű ázsiai vadlovakból.

Tipp: A hortobágyi látogatást érdemes a Hortobágy falu melletti Látogatóközpontban kezdeni, ahol akár kerékpárt is bérelhetünk, ha nem szeretnénk gyalogolni. Innen pár perces sétával elérhetők a legnépszerűbb nevezetességek, a híres Kilenclyukú híd, a Kézművesudvar, a Pásztormúzeum, a Körszín, a Madárpark, és innen indulnak a túrák a Vadasparkba is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hortobágyi Nemzeti Park (@hortobagyinemzetipark) által megosztott bejegyzés,

A Fertő-tavi Bioszféra Rezervátum

A Fertő-tavi Bioszféra Rezervátum a Dunántúl északnyugati részén, az osztrák határ mellett található, és magába foglalja a Fertő tó teljes magyarországi területét. A Fertő tó, hatalmas kiterjedésű nádasaival speciális élőhelyet teremt a rendkívül gazdag vízi élővilág számára. Különösen gazdag a térség madárvilága. Értékes költő állománya mellett a tó nagy kiterjedésű nádasaival a Kárpát-medence egyik legfontosabb madárvonulási központja is. A gémfélék, például a nagy kócsag vagy a nyári lúd nagy telepekben fészkelnek a nádasban. Az év nagy részében több ezres vízimadársereg táplálkozik, pihen és költ itt.

Tipp: Hajózzuk körbe a Fertő tavat vagy biciklizzünk át Magyarországról Ausztriába, Ruszt festői városába, a tó mentén. A város arról nevezetes, hogy itt a legmagasabb az egy településre jutó gólyák száma. Érdemes őket megszámolni. A tó megkerüléséhez vigyünk magunkkal távcsövet, mert rengeteg madarat, vízi- és vízparti élőlényt kaphatunk lencsevégre.

MAGYARORSZÁG LEGJOBB ÁLLATKERTJEI

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk