Active Beauty
Lepénykenyér fehérbabpürével és spárgacsíkokkal

A spárga felcsíkozva is jól mutat a tányéron!

Lepénykenyér fehérbabpürével és spárgacsíkokkal

Április végén kezdődik a spárga szezonja. Ez a recept kiváló alternatívája azoknak a klasszikus recepteknek, amelyek ebből a salaktalanító hatású zöldségből készülnek.

Hozzávalók 4 adaghoz:

A püréhez:

  • 300 g konzerv fehérbab lecsepegtetve
  • 2 ek. extraszűz olívaolaj
  • 3 ek. frissen facsart citromlé
  • 1 kicsi gerezd fokhagyma
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Ezenkívül

  • 4 pita- vagy naankenyér
  • extraszűz olívaolaj a locsoláshoz
  • 1 köteg spárga
  • 1/2 tk. frissen facsart citromlé, tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 40 g feta
  • 1 kis csomó friss menta
  • 40 g fenyőmag
  • 1/4 tk. reszelt citromhéj
  • 1 csipet csilipehely

Elkészítés

1. Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk le a spárga fás végeit, morzsoljuk szét a fetát. A fenyőmagokat egy csipet tengeri sóval közepes lángon egy kis serpenyőben pirítsuk meg. Néha keverjük meg, és pirítsuk addig, amíg aranybarna színt nem kapnak (ez kb. 30 másodpercet vesz igénybe).

2. A babpüréhez a fehérbabot, az olívaolajat, a citromlevet és a fokhagymát egy mixerben pürésítsük, sózzuk, borsozzuk. A további felhasználásig tegyük a hűtőszekrénybe.

3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A kenyeret helyezzük egy tepsire és locsoljuk meg olívaolajjal. 10 perc alatt süssük aranybarnára.

4. Egy zöldségpucolóval vágjuk a spárgát hosszú, keskeny csíkokra. Keverjük össze a spárgaforgácsokat egy kis edényben egy korty olívaolajjal, citromlével, egy kis sóval és borssal.

5. A babpürét kenjük a kenyerekre és halmozzuk rá a spárgacsíkokat. Szórjuk rá a fetát, a mentát, a fenyőmagot, a citromhéjat és a csilipelyhet. Sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.

Mentés

Mentés

Mentés