Lencse curry kesudióval
A kurkuma nemcsak szép színt ad az ételeknek, hanem az immunrendszerünket is erősíti. A gyömbér pedig pikáns felhangot kölcsönöz ennek a lencse currynek.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g fehér basmati rizs
- 160 g vöröslencse
- 800 ml kókusztej
- 200 ml narancslé
- 3 evőkanál kókuszolaj
- 200 g kesudió
- 2 kis lila hagyma
- 1 kis darab gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 pirospaprika
- 6 közepes sárgarépa
- 3 szárított csili
- 4 evőkanál apróra vágott mentalevél
- 500 ml víz
- 2 teáskanál só
- fekete bors
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 1⁄2 teáskanál őrölt kurkuma
ZÖLD GAZPACHO RECEPT
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymát hámozza meg, vágja apróra. Vágja össze a gyömbért. Magozza ki és darabolja fel a paprikát. Hámozza meg a répát és szeletelje fel. Morzsolja össze vagy vágja nagyon apróra a száraz csilit.
- A basmati rizst mossa le egy szűrőben, tegye egy fazékba vízzel és 1⁄2 teáskanál sóval. Fedő alatt forralja fel, majd állítsa a hőmérsékletet a legalacsonyabb fokozatra. Hagyja a rizst 15 percig párolódni, amíg teljesen megpuhul. Fedő alatt tartsa melegen.
- A curry elkészítéséhez helyezze a lencsét egy szűrőbe és alaposan öblítse le. Melegítsen fel egy mély serpenyőt vagy egy edényt, olvasszon fel benne 2 teáskanál kókuszzsírt, majd pirítsa meg benne a kardamomot és a koriandert, a hagymát, 2 teáskanál gyömbért és a fokhagymát. Adja hozzá a paprikát, a répát, a vöröslencsét és kevergetve süsse kb. 2 percig.
- Adja hozzá a szárított csilit, a kókusztejet és a narancslét (vagy vizet) és közepes lángon gyöngyözve forralja kb. 20 percig, amíg a zöldségek és a lencse megfő. Ha a curry túl sűrű lesz, adjon hozzá még narancslét (vagy vizet), amíg a kívánt állagot el nem éri. Végül fűszerezze sóval, kurkumával és frissen őrölt fekete borssal.
- Forró serpenyőben melegítse a kesudiót 2-3 percig, amíg kissé meg nem barnul. Tegye a basmati rizst és a curryt kis tálakba, és tálalja pirított kesudióval, valamint mentalevéllel megszórva.
Tipp: Ami nyáron a zöldturmix, az most a kurkuma latte, vagy más néven aranytej. Az ájurvédikus ital alapja a kurkuma, amelynek – a borssal kombinálva – gyulladáscsökkentő hatása van.