Menü

Hogyan lehet az életünk jobban szervezett?

Osszuk be okosan az időnket!

Home » Szabadidő » Hogyan lehet az életünk jobban szervezett? - 01.2018

Az esti fürdetés közben jut eszünkbe, hogy nem küldtünk el egy e-mailt, amit délelőttre vártak. A bevásárláskor elfelejtettük megvenni a vacsora egyik fontos hozzávalóját. És még jó pár hasonló kínos szituációt sorolhatnánk, amelyek főleg azért történnek, mert túl sok dolgot kell észben tartanunk és túl sok feladatunk van. Hogy minimalizálhassuk az ilyen helyzetek gyakoriságát, fontos, hogy mindennapjainkat jobban megszervezzük. És hogy azt mégis hogyan kell? Eláruljuk!

Írjuk le!
Az első és legfontosabb szabály, hogy ha jól szervezett mindennapokra vágyunk, hogy minden apró tennivalót feljegyzünk, amit nem tudunk azonnal elvégezni. Erre a célra használhatunk egy csinos határidőnaplót, mint amilyen a Lifebook 2018, de letölthetünk egy applikációt is – a lényeg mindkét esetben változatlan, azaz így nem kell sok különböző dolgot észben tartanunk, kevésbé érezzük magunkat túlterheltnek és jobban tervezhetővé válnak a feladataink.

Szabjunk magunknak határidőket!
A legnagyobb feladat sem tűnik lehetetlennek, ha apró részfeladatokra osztjuk, megvalósításukra pedig határidőket szabunk magunknak. Ez egyrészt átláthatóbbá teszi a munkánkat, másrészt a sok kis határidőt egyszerűbb betartani, mint egyetlen egy távoli időpontot. Ráadásul minden részfeladat kipipálása motiválttá tesz minket.

Csináljuk meg most!
Nem kell minden egyes teendőnket feljegyezni, elvégre van, amit azonnal is elvégezhetünk. Ez a legegyszerűbb! Ha pedig épp nincs mit tennünk, akkor elővehetjük a teendőink listáját, amelyről újabb tételeket húzhatunk ki – ne halogassunk semmit, hiszen így csak még több stresszt és munkát okozunk magunknak.

ÚJ ÉV, ÚJ ÉN

Rend a lelke mindennek!
A szervezett munkanapok egyik kulcsa a rendezettség. Ha ugyanis rendezett környezetben dolgozunk, akkor időt és energiát spórolunk magunknak azzal, hogy nem kell folyton keresgélnünk a dolgainkat. Legyen meg minden fontos dokumentumnak és eszköznek a maga helye, így azonnal tudni fogjuk, hogy mit hol találunk.

Ami lehet, működjön automatikusan
Vannak dolgok, amikre nem kell feltétlenül energiát és időt szánnunk. Ilyenek például a számlák, amelyekre kérhetünk csoportos beszedést, így nem kell attól tartanunk, hogy elfelejtettünk befizetni valamit. Az étkezéseinket is egyszerűbbé tehetjük azáltal, hogy hétvégén előre megtervezzük a heti menüt, sőt akár előre el is készítünk egy-két fogást, amelyet elég bedobni a hűtőbe vagy a fagyasztóba. És nem kell reggelente órákat álldogálnunk a gardrób előtt tanácstalanul akkor, ha olyan ruhatárat alakítunk ki magunknak, amelyben a ruhadarabok könnyedén variálhatók egymással. De már az is könnyebbséget okoz, ha előző este kikészítjük azt a szettet, amelyet másnap viselni szeretnénk.

Ha 2018-ban Ön is szervezettebb életre vágyik, szerezze be a Lifebook 2018-at! 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk