Menü

A leckeírás is lehet gyerekjáték

Praktikák, amelyekkel könnyebben megy az otthoni tanulás

Home » Család » A leckeírás is lehet gyerekjáték - 10.2017

Van olyan gyerek, aki számára a leckeírás élvezet? Valószínűleg ritka, mint a fehér holló, hiszen melyik kisiskolás szeretne tanulni még egy hosszú tanítási nap után… Szülőként azonban az a dolgunk, hogy betartassuk vele az iskolai szabályokat otthon is, ami alól a leckeírás sem kivétel. De mégis hogyan válhatna szórakoztatóbbá ez a kötelező feladat? Az alábbi praktikák talán segítik élvezetesebbé tenni a házi megírását!

NE TEGYE POKOLLÁ A REGGELEINKET AZ ISKOLA!

Teremtsünk egy kreatív és barátságos teret!
Még egy felnőtt számára is nehéz egy ingerszegény környezetben dolgozni – és éppenséggel a másik véglet is hátráltatja a munkavégzést. A gyerekek ugyanígy vannak ezzel. Éppen ezért érdemes kialakítani otthonunkban egy sarkot, amely tökéletes atmoszférával rendelkezik a leckeírás szempontjából. Egy csendes helyre van szükségünk, ahol semmi nem vonja el a kicsik figyelmét a háziról, szóval a televízió és a többi elektronikus kütyü kizárva! Jó ötlet bevonni a gyerekeket is a leckeíró kuckó kialakításba: kérjük meg őket, hogy találják ki a fal színét vagy mintázatát. Válasszák ki a nekik tetsző füzeteket és írószereket.

Elvárásaink legyenek reálisak!
Tisztában kell lennünk gyermekeink képességeivel és azzal, hogy mennyit bírnak tanulni. A leckeírás az első és második osztályos tanulók számára sokkal inkább a tanulás folyamatának megtanulásáról és szokássá válásáról szól, mintsem konkrét tananyag elsajátításáról. Ne váljunk ingerültté, ha nem tudják valamire a választ vagy rosszul írnak le valamit. Senkitől nem várható el, hogy mindent tökéletesen elvégezzen, pláne nem egy kisiskolástól.

A GYEREKEK ÉS A PÉNZ

Legyen miért csinálni!
Hogy a házi feladat megírása élvezetesebb legyen, találjunk ki egy jutalmazási rendszert. Állapodjunk meg egy célban és találjuk ki együtt azt is, hogy mi a jutalom, ha gyermekünk elvégzi a kitűzött teendőket. Mondjuk minden megírt fogalmazás után kap egy csillagot, aztán a hét végén vagy ha összegyűlik öt csillag, akkor megkapja a jutalmát. Ez lehet egy mozizás vagy egy desszert a kedvenc cukrászdájában. Ezzel a módszerrel rendkívül jól lehet motiválni a gyerekeket, tudatosíthatjuk bennük a leckeírás fontosságát és azt is, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

Használjunk edukációs játékokat!
Edukációs játékokat anélkül bevonhatunk a házi írásba, hogy túl sok pénzt van időt szánnánk rájuk. Például egy feladathoz készíthetünk kártyákat, vagy ha matematika leckéről van szó, akkor eljátszhatjuk a szituációt cukorkákkal. Remekül lehet így szemléltetni a feladatokat, és még meg is ehetjük a válaszainkat… Ne feledkezzünk meg azokról a (társas)játékokról sem, amelyek fantasztikusan fejlesztik a gondolkodást, mint a scrabble, a bingo vagy az ötödölő – manapság már mindegyiket megtaláljuk applikáció formájában is.

MentésMentés

MentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk