Egy édes kenyér uzsonnára
Körtevekni kókuszkrémmel és karamellizált körtével
Hozzávalók egy kenyérformához:
- 2 körte
- 115 g kókuszolaj
- 140 g juharszirup
- 2 tojás
- 180 g hajdinaliszt
- 2 tk. sütőpor
- 50g darált mandula
- 1 csipet só
- 125g joghurt
- olaj a forma kikenéséhez
A karamellizált körtékhez:
- 6 körte
- 50 g cukor
- egy citrom leve
- 3-4 ek. juharszirup
A kókuszkrémhez:
- 150 g vegán kókuszjoghurt
- 2-3 ek. megszilárdult kókusztej
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses funkción. Mixeljük krémesre a kókuszolajat a juharsziruppal. Adjuk a krémhez a tojásokat. Keverjük a lisztet a sütőporral, a sóval és a mandulával.
- Vágjuk fel a kettévágott, csutkátlanított körtéket 1×1 cm nagyságú darabokra. Keverjük a lisztes keveréket a tojásos-vajasmasszához. Adjuk hozzá a joghurtot, a körtedarabokat, és keverjük jól össze.
- Kenjük ki a sütőformát a kókuszolajjal, és öntsük bele a tésztát. Süssük a körteveknit 45–55 percig.
- Egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot. Forgassuk meg a meghámozott, félbevágott körtéket a karamellben. Adjuk hozzá a citromlevet és a juharszirupot, és pároljuk e szirupban a körtéket 5 percen keresztül.
- Keverjük össze a kókuszjoghurtot a sűrű kókusztejjel. Kenjük a kókuszkrémet a kihűlt süteményre, majd ültessük a krémre a körtéket.