Active Beauty
Így vigyünk rendszert kisbabánk életébe

Mindenkinek így lesz a legjobb

Így vigyünk rendszert kisbabánk életébe

Felnőttként is tapasztalhatod magadon, hogy ha nincs napirended, máskor kelsz és fekszel, és az étkezésekre sem igazán figyelsz oda. Így sokkal fáradtabb vagy, és ez a munkahelyi teljesítményedre is negatívan hat. Ha rád ilyen hatást gyakorol a rendszertelenség, gondolj bele, hogy a  mennyire káros lehet egy olyan kisgyerekre, akinek még fejlődésben van a szervezete, az agya és az idegrendszere. Íme 5 érv, hogy miért nagyon fontos a napirend.

1. Szükséges a gyerekek egészséges fejlődéséhez

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége kifejlesztett egy ún. Korai Agy- és Gyermek Fejlesztési programot (EBCD), ami az élet első 1000 napjának optimális agyfejlődésére fókuszál. Ez a program az „5M” elsajátítását tanítja. Az 5M pedig nem más, mint a mese, a mondóka, a mindennapi rutin, a megbecsülés és meleg családi háttér. A programot képviselő szakemberek fontosnak tartják, hogy a szülők minden nap meséljenek gyermeküknek, legyen természetes a simogatás, szeretetet kifejező puszi és az ölelés. Vegyék ölbe csemetéjüket, játsszanak velük, és a napjaikban legyen rendszer. Azt tanácsolják, hogy a családi programokat szervezzék a fix napirendi pontok – az étkezések és az alvás – köré, melyek lehetőleg minden nap ugyanakkor legyenek. Kiemelték a rendszeres dicséret és a meleg, elfogadó családi háttér jelentőségét, amely alapvető feltétele az egészséges, kiegyensúlyozott személyiségfejlődésnek és az erős szülő-gyerek kapcsolatnak.

FELKÉSZÜLÉS AZ ÖNÁLLÓ ÉTKEZÉSRE

2. Biztonságérzetet ad

Tévedés, hogy egy gyerek attól lesz boldog, ha neki mindent szabad, és nincsenek határok az életében. Ennek éppen az ellenkezője igaz. Ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat, szabályokra van szükség, melynek erős alapját képezi a kiszámítható kis napi rutin. A kicsik számára a világ egy hatalmas információ-és ingerdömping. Muszáj, hogy legyenek olyan kis fogódzók az életükben, amelyek biztosak. Ilyenek lehetnek az őket körülvevő emberek – szülők, nagyszülők, testvérek -, az otthon és a jól ismert környezet, a család szokásai, napirendje is. Ha ezek megvannak, úgy érzezhetik, rend van a világban, amelyben nekik is megvan a helyük.

  1. A szülőknek is könnyebb

A gyerekek viselkedése azáltal fejlődik, hogy tudják, hogy mire számíthatnak, és azt is, hogy tőlük mire számítanak mások. Sok szakember számol be arról, hogy viselkedési problémákkal küzdő gyerekek mögött gyakran állnak olyan szülők, akiknek nincs napirendje.

Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a gyerek keretek nélkül éli az életét. Márpedig ezekre szükség van, mint ahogy a tiltásokra is, hiszen ez ad fogódzót, kapaszkodót, tartást nem csak gyermek-, hanem felnőttkorban is.

Ha a gyerek akkor eszik, játszik, amikor kedve tartja, szétfolyik az egész napja, ami bizonytalanságérzetet kelt benne, ez pedig megviseli az idegrendszerét. Ez a rendszertelenség a szülőknek sem jó, hiszen akinek nincs napirendje, annak káosz van az életében, nincs kiszámíthatóság.

Ha egymástól nagyon eltérő életkorú gyerekek vannak a családban, akkor is érdemes megegyezni, és együtt kialakítani egy mindenki számára elfogadható napi rutint, tisztázni a szerep- és feladatköröket, amihez igyekeznek tartani magukat. Ha ez működésnek indul, általában a problémásabb gyerekek viselkedése is jelentős mértékben javul.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

  1. Elősegíti az önállóság kialakulását

Ahogy a gyerek egyre idősebb, egyre önállóbbá válik, a folyamatokat pedig a korábban már kialakult rutinból tanulja meg. Például evés után megcsinálja a házi feladatát, játék után pedig elpakol, lefekvés előtt megfürdik és fogat mos. Ahogy cseperedik, teljesen természetes lesz számára, amit évek alatt megszokott, vagyis, hogy mindennek megvan a rendje, és mindenkinek megvan a feladata.

  1. Keretet ad, miközben rugalmasságra és kreativitásra ösztönöz

Ezek a kis rutincselekvések valójában keretet szabnak a napnak, amin belül viszont kaphat a gyerek egyfajta függetlenséget, szabadságot. Megvan az ideje az evésnek, az alvásnak és a játéknak is, de például játék közben a kicsi teljes mértékben kiélheti a kreativitását. Fontos azonban, hogy a rutin kialakítása a gyerek együttműködésével történjen. Ugyanúgy van ez, mint az aznapi ruha kiválasztásánál: ha tél van, megfelelően meleg öltözéket kell összeállítani, de hogy melyik pulcsit és nadrágot választja, az lehet az ő döntése. Az azonban szintén nagyon lényeges, hogy a már kialakult rutinokhoz következetesen tartsuk magunkat. és ne változtatgassunk a szabályokon.