Menü

A szomszéd kertje még zöldebb?

Meditáció munka közben.

Home » Szabadidő » A szomszéd kertje még zöldebb? - 08.2018

Saját termesztésű bio fűszernövények és egy mozgásfajta, ami jobban ellazít, mint bármelyik jógaóra. Kapja a kezébe a kertben az ásót és a gereblyét!

Az egyik legszebb út saját magunkhoz a kerten keresztül vezet, tartja egy régi mondás. Nem csoda, hogy a kertészkedés egyre népszerűbbé válik. Még a legkisebb zöldterületen is ágyások tűnnek fel, a városi erkélyeken pedig egyre többen nevelnek csinos cserepekben fűszernövényeket és zöldségeket. A kertészkedés nemcsak a szemünket gyönyörködteti: mi- közben kiássuk a gazokat, elvetjük a magokat, elemezzük a talajt, és bújjuk a kertészkedős könyveket, egészen mellékesen lazítunk is. Legalábbis elméletileg. Aki nem sokat ért a kertészkedéshez, annál nem tart sokáig a nyugodt lelkiállapot. Ezért jobb, ha rögtön az elején tisztázzuk magunkban: ha szépséges fűszernövénykertre vágyunk, akkor az elsősorban munkát jelent.

EGYSZERŰEN ELLAZULNI A GYÓGYNÖVÉNYEK SEGÍTSÉGÉVEL

A jó tervezés fél győzelem

Joseph Rudyard Kipling szerint a kertet nem úgy hozzuk létre, hogy üldögélünk az árnyékban. A tervezés még működik úgy, hogy feltett lábbal ücsörgünk egy árnyas fa alatt, ám van egy sokkal jobb és fontosabb lépés a saját ágyás felé vezető úton. Először tisztázni kell az alapvető kérdéseket! Mit szeretnék termeszteni? Fűszernövényeket? Zöldségeket? Mennyire legyen természetes állapotú a kert? Mennyi időt akarok belefektetni? Ennek megfelelően keressünk egy ideális helyet, ahol jó a talaj, és már foghatjuk is az ásót a kezünkbe.

 

Azt mondják nem elég, ha beszélünk a növényekhez, arra is képesnek kell lennünk, hogy meghallgassuk őket. Ettől lesz a kertészkedés meditálás is egyben.

Alapszabályok

  • Az egynyári és évelő növényeknek adjunk saját helyet.
  • Az egynyáriak közül a bazsalikom és a rozmaring, a kapor, a zsázsa és a petrezselyem jól megvannak egy helyen. Az évelők közül a snidling és a kakukkfű, a zsálya és az oregano érzik jól magukat együtt. A citromfű mindig segíti szomszédai fejlődését.
  • A fűszernövények között magának való a levendula, a babér és a lestyán, ezeknek általában sok helyre van szükségük.
  • Ideális az erkélyre: a bazsalikom (elűzi a szúnyogokat), a metélőhagyma és a kakukkfű tipikus balkonnövények. A rozmaring is megél itt, de mindenképpen kerüljük a túlöntözést.

GYÓGYNÖVÉNYEK: EGY MARÉK EGÉSZSÉG

Van, aki vadon szereti

A kertészkedés nem azt jelenti, hogy minden négyzetcentiméternek tökéletesnek kell lennie, és mindet az ellenőrzésünk alatt kell tartanunk. Gerda Holzmann, a vadon termő fűszernövények szakértője arra bíztat, hogy adjunk egy esélyt az úgynevezett gyomnövényeknek, például a csalánnak vagy a tyúkhúrnak: „Néha nem vagyunk tisztában azzal, micsoda kincsek nőnek a kertünkben, és csak úgy átgázolunk rajtuk a fűnyíróval” – mondja. Ezért érdemes nyitott szemmel körbejárni a kertet. Főleg azért, mert a vadon termő fűszernövényeknek különleges körülményekre van szükségük, melyeket biztosítanunk kell a számukra, ha termeszteni akarjuk őket – vagy csak elősegíteni, hogy ott fejlődjenek, ahol amúgy is nőnek. „Cserépben termesztésre főleg azok alkalmasak, melyek gyökérzetének nincs szüksége túl sok helyre, ezen kívül igénytelenek és erősek, mint például a podagrafű vagy a tyúkhúr” – mondja a szekértő. Az utánaolvasás tehát elkerülhetetlen, ha sikeres kertészek szeretnénk lenni. Fogadjunk, hogy idén nem lesz unalmas a nyár?

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk