Menü

Káposzta lasagne

Csak semmi pazarlás

Home » Gasztro és Sport » Receptek » Káposzta lasagne - 04.2019

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g káposztalevél (kb. 10 darab), például kelkáposzta, fehér káposzta, lila káposzta, hegyes káposzta
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • némi növényi olaj
  • 50 g szójagranulátum (esetleg 100 g tofu vagy 100 g főtt lencse)
  • (szárított) fűszer, például oregánó, kakukkfű, rozmaring
  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • némi vörösbor, ízlés szerint
  • 50 g napraforgómag
  • 150 ml víz
  • 2 tk. élesztőpehely
  • 1 tk. kapribogyó
  • 1 tk. kapribogyó-befőzőlé

PASTA AL LIMONE

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés fokozaton). Forraljuk fel a vizet egy csipet sóval egy mély serpenyőben. Vágjuk ki egy éles késsel a káposztalevelek torzsáját. Tegyük félre, ezek később a töltelékbe kerülnek. Blansírozzuk a káposztaleveleket 2 percig a sós vízben, majd pedig hirtelen öblítsük le őket hideg vízzel.
  2. A bolognai szószhoz hámozzuk meg a hagymát és a fokhagymagerezdet, vágjuk fel apró kockákra, és hevítsünk olajat egy mély serpenyőben. A megmaradt, kivágott káposztatorzsákat vágjuk fel nagyon vékony csíkokra, tegyük a forró olajba, és pirítsuk meg őket.
  3. Áztassuk be a szójagranulátumot, és csöpögtessük le. Ezt követően keverjük a piruló torzsacsíkokhoz a fűszerekkel együtt, majd pedig erős tűzön pirítsuk addig, amíg a pörkölt aromákat érezni kezdjük, és szép pirult színt kap a serpenyő tartalma. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot és a bort, majd pedig főzzük a szószt 10 percig alacsony lángon.
  4. A besamelmártáshoz pürésítsük egy botmixer segítségével a napraforgómagokat, az élesztőpelyhet, a kapribogyót és a kapribogyó levét. Szükség szerint adjunk hozzá még egy kis vizet, sót és kapribogyólevet (a még több savasságért).
  5. Béleljünk ki egy kizsírozott sütőtálat a káposztalevelek egy részével, és rétegezzük bele a bolognai szószt, a besamelt, valamint a maradék káposztalevelet. Végül zárjuk a sort egy réteg besamelszósszal.
  6. Süssük az ételt a sütőben kb. 30 percig, míg szépen bugyborékolni kezd, és egy szép kis világosbarna réteg képződik a tetején.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk