Menü

Maradjatok távol, iskolai betegségek!

Így maradhat egészséges a gyermeke az egész tanév alatt

Home » Család » Maradjatok távol, iskolai betegségek! - 09.2017

Becsöngettek! Az új ismereteken túl azonban gyermekeink sok betegséget is begyűjthetenek az iskolában. Hogy minél kevesebb hiányzással sikerüljön végigvinni az idei tanévet, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat. Szóval a kiegyensúlyozott táplálkozáson és a rendszeres mozgáson túl mit is tehetünk azért, hogy a kicsik egészségesek maradjanak és elkerüljék őket a betegségek?

Tanítsuk meg a helyes kézmosást
Egy amerikai kutatásból derült ki, hogy az iskolai egészségügyi dolgozók 28 százaléka szerint az első és legfontosabb módja a betegségek megelőzésének a gyakori kézmosás. A kezek tisztán tartásával ugyanis jó eséllyel elkerülhetjük, hogy baktériumokat és vírusokat vigyünk be a szervezetünkbe – sok kórokozó ugyanis csak úgy tud elszaporodni, hogy nem mossuk meg alaposan a kezünket szappannal, folyó vízzel. Egy szó, mint száz, tanítsuk meg gyermekeinket a helyes, legalább húsz másodpercig tartó kézmosásra, a szappan használatának fontosságára, illetve arra, hogy a kéz szárazra törlése is milyen lényeges.

TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOK MEGFÁZÁSRA

Töltsük fel a vitaminraktárakat
Nincs egy minden gyermekre érvényes útmutató, minden kicsinek más jellegű és más mennyiségű vitaminra, ásványi anyagra vagy probiotikumra van szüksége, de összességében elmondható: ha nincs különösebb egészségügyi problémája gyermekünknek, akkor a gyerekek számára kifejlesztett multivitaminokkal sokat tehetünk azért, hogy immunrendszerük kellőképpen ellenálló legyen a betegségekkel szemben. Ezekből a bogyókból elég naponta egyet bevenni, ráadásul színes és elrágható verziójuk is létezik, úgyhogy még élvezik is a gyerekek az elfogyasztásukat.

Tanítsuk meg, hogyan illik köhögni és tüsszenteni
Ha egy felnőtt úgy köhög vagy tüsszent, hogy nem teszi a szája/orra elé a kezét/papír zsebkendőjét, akkor azt visszataszítónak találjuk. Nemcsak azért, mert illetlen, hanem mert ezzel a cselekedettel baktériumok vagy vírusok millióit juttatja a levegőbe – abba a levegőbe, amit mi is belélegzünk. Érdemes hát gyermekeinket is minél előbb megtanítani arra, hogy mindig tegyék a kezüket a szájuk elé, ha köhögnek vagy tüsszentek – így egy apró lépést garantáltan tettünk annak érdekében, hogy az iskola levegője egészségesebb legyen.

FONTOS TÉLI VITAMINOK GYEREKEKNEK

Figyeljünk oda arra, hogy eleget pihenjenek
Anyukaként pontosan tisztában vagyunk azzal, milyen kimerült tud lenni annak a szervezete, aki nem alszik eleget. Nemcsak szellemi teljesítményünk romlik az alváshiány miatt (azaz a gyerekek sem tudnak olyan jól tanulni a suliban!), hanem a testünk is kiszolgáltatottabbá válik a betegségekkel szemben, hiszen nincs energiája leküzdeni őket. Nagyon fontos tehát, hogy gyermekeink időben lefeküdjenek, illetve eleget aludjanak, így az éjszaka folyamán kellőképpen kipihenik magukat és készen állnak a következő nap kihívásaira.

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk