Menü

Interjú Szauer Judittal

„Számomra ez nagy szenvedély”

Home » Életmód » Interjú » Interjú Szauer Judittal - 07.2020

Szauer Judit a hazai gasztronómiai világ egyik megkerülhetetlen alakja, aki PR-szakemberként hosszú évek óta küldetésének tekinti, hogy megismertesse hazánk legjobb helyeit az emberekkel. Szintén az ő keze alatt született meg a Balatoni Gasztrotérkép, most többek között erről beszélgettünk vele.

Aki ismer téged, az ismeri a Balatoni Gasztrotérképet – és fordítva. Milyen visszajelzéseket kaptál az elmúlt években, szeretik a felhasználók?

Nagyon szeretik az emberek, használják, és évről évre várják az újabbat. Számomra ez egy nagy szenvedély, és mindenki más is hasonlóan érez, aki dolgozik rajta – hárman vagyunk a kis csapatban. Ez egy pici „love brand”-ként indult öt évvel ezelőtt, és akkor még csak a Balaton északi részének egy kis részét ábrázoltuk. Ennek egyszerű apropója volt, sok időt töltök azon a részen, illetve ott voltak gasztroügyfeleim. Az elején még csak tizenpár hely került fel a térképre – mostanra már több mint hatvanállomásos a térkép, azonban hiába bővülünk, a kezdeti elvekből továbbra sem engedünk.

A koronavírus-járvány nem csak a turizmusnak, a gasztronómiának is adott egy nagy pofont, azonban úgy tűnik, hogy egyre többen mennek ismét a Balaton felé. Mennyiben más ez az idei szezon számotokra?

A hétvégék már az előszezonban is erősebbek voltak az előző évekhez képest. A térképen szereplő helyek szinte mindegyike kinyitott, amikor feloldották a korlátozásokat, és az első hétvégén például kifejezetten nagy roham volt. A térkép tekintetében pedig egy kisebb csúszásunk volt csak, de boldog vagyok, hogy ilyen körülmények között egyáltalán meg tud valósulni idén is – a print térkép mellett az applikációnk is frissül természetesen. Az idei kampányunk egyik nagy törekvése a fenntarthatóság jegyében, hogy a nyomtatott példányszámot csökkentjük, a digitális lábat pedig erősítjük. Mivel sokan keresik a térképet, fontos volt számunkra, hogy megragadjuk a lehetőséget és edukáljunk a tudatosságra.

INTERJÚ FELMÉRY LILI BALERINÁVAL

Hogy kell elképzelni a térképre kerülés folyamatát? Minden helyet végigjársz és kóstolgatsz?

Olyan hely nincs a Gasztrotérképen, ahol ne jártam volna, azonban mivel már hatvan fölött van a helyek száma, nyilván nem tudok mindig, mindenhol ott lenni. Azt fontos elmondani, hogy ez nem egy Michelin Guide, nem iszonyú bonyolult pontrendszer alapján értékelünk. Az elejétől kezdve arra figyeltünk, hogy olyan helyek kapjanak nagyobb figyelmet, melyek egyrészt hosszított nyitvatartással üzemelnek, azaz elő- és utószezonban is felkereshetőek, másrészt, hogy a maguk műfajában a lehető legjobbat nyújtsák. Ez lehet food truck, cukrászda, bisztró, bármi, de az, amit ők kínálnak, legyen nagyon minőségi.

Mit tapasztalsz, az embereknek fontos az, hogy jót egyenek?

Van egy olyan réteg, a fiatalok és a tudatos fogyasztók, akiknek nagyon fontos, hogy mit esznek. Egészségtudatosan táplálkoznak, rengeteg embernek van manapság különféle ételérzékenysége, akik nem tehetik meg, hogy ne figyeljenek oda, ehhez pedig a vendéglátók is alkalmazkodnak, és igyekeznek alternatívát kínálni. A partnereinknél is azt látom, hogy egyre fontosabb számukra, hogy amit tudnak, azt helyi termelőktől szerezzék be és hogy edukálják az embereket akár alapanyag, akár elkészítés szempontjából.

INTERJÚ BÁNHIDI DÓRÁVAL

Honnan ez a szenvedély benned a Balaton felé?

Kiskoromtól kezdve minden nyarat a Balatonnál töltöttem, majd felnőttfejjel ahogy időm engedi, már lent is vagyok a nyaralónkban, Balatonfüreden. Számomra a főváros-vidék közötti ingázás tökéletes egyensúlyt ad, mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, és ma már tudom, hogy nem tudnék csak egyik helyen lenni – szeretem ezt a mixet az életemben.

Mi a kedvenc nyári fogásod?

A legkedvencebb hazai ételem a töltött paprika, ha az van az étlapon, akkor tuti azt kérek,  de nagyon szeretem a klasszikus lecsót is például. Nem vagyok nagy lángos párti, de azért nyaranta egy-két alkalommal az is felkerül a listámra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk