Menü

Hatékonyan dolgozni home office-ban?

Igen, lehetséges!

Home » Életmód » Hatékonyan dolgozni home office-ban? - 03.2017

Aki valaha dolgozott már otthonról, tudja, hogy home office-ban nehéz a munkára koncentrálni. Ez különösen igaz, ha szülők is vagyunk és a munka mellett még a gyerekekre is oda kell figyelni. És bár számtalan előnye van annak, ha nem kell nap mint nap bejárnunk a munkahelyünkre, hátrányai is akadnak. Az, hogy nincs kötött munkaidőnk, vagy hogy könnyen kizökkenünk a munkavégzésből, csak két példa a sok közül. A home office ráadásul elég unalmas tud lenni és millió dolog van, ami elvonhatja a munkáról a figyelmünket. Hogy mi a megoldás? Mutatjuk!

Legyen kijelölt munkaterünk!
Ha otthonról dolgozunk, erős lehet a kísértés, hogy az ágyból küldözgessük az e-maileket vagy a kanapéról telefonálgassunk. Ám ennek a kísértésnek ellen kell állnunk! Legyen egy íróasztalunk a nappali sarkában vagy használjuk az ebédlőasztalt, a lényeg, hogy jelöljünk ki egy területet a munkavégzésre. Egy területet, ahol komfortosan érezzük magunkat, de nem túl komfortosan. Egy területet, ami világos, de a fényt nem a televízió képernyője szolgáltatja! Meg fogunk lepődni, milyen könnyen lehet így a munkára koncentrálni!

Tartsuk távol magunkat a közösségi oldalaktól!
Igen, és ez azt is jelenti, hogy a kedvenc online shopjainkat és blogjainkat sem szabad megnyitnunk! Hiszen hogyan is fókuszálhatnánk a munkára, ha ötpercenként csekkoljuk a Facebookot, az Instagramot és társaikat? Ha lehetetlennek érezzük, hogy távol tartsuk magunkat a közösségi oldalaktól, akkor próbáljunk ki egy olyan applikációt, mint a Cold Turkey, amellyel letilthatjuk magunkat bizonyos oldalakról adott időszakokra.

Legyen időbeosztásunk!
Persze, persze, a home office lényege, hogy ha nem akarjuk, nem kell egy kötött időbeosztást követnünk. Ám ha hadilábon állunk a koncentrációval, akkor csak úgy válhatunk hatékonnyá, ha időbeosztást készítünk magunknak. Bármilyen furcsán is hangzik, érdemes egészen pontosan beosztani a napunkat – még akkor is, ha a lakásban szaladgáló gyerekek ezt néha-néha felülírják.

Hallgassunk zenét!
A kellemes dallamok elősegítik, hogy a feladatunkra koncentráljuk. Persze a heavy metal nem a legjobb választás, de egy könnyedebb, személyre szabott lejátszási lista hallgatása garantáltan hatékonyabbá tesz minket.

Legyenek napi céljaink!
Mivel magunknak kell beosztanunk az időnket, így a határidőket is nehezebb betartani. Hogy ne ússzunk el teljesen a teendőinkkel, jelöljünk ki napi célokat. Határozzuk meg minden egyes napra, hogy meddig kell eljutnunk, és ezt írjuk is le. Ha látjuk magunk előtt, hogy a napi tennivalókból mennyi van még hátra, az felgyorsíthatja a munkavégzést.

Ne felejtsünk el szüneteket tartani!
Kb. óránként érdemes egy rövid szünetet tartani, hogy aztán újult erővel vessük bele magunkat a munkába. Bár időpocsékolásnak tűnhet, valójában nagyon sokat segít! Együnk pár falatot, nyújtózzunk egy nagyot vagy menjünk ki a levegőre pár percre.

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk