Active Beauty
Home office gyerekkel

Igenis lehetséges

Home office gyerekkel

Szülőként a munkavégzés akkor is stresszes, ha már közösségbe jár gyermekünk, hiszen szoros időbeosztás mellett kell minden feladatot elvégeznünk. A home office sok szempontból rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé, de kétségkívül vannak nehézségei is – főleg, ha a kicsi ott van mellettünk.

Jelöljük ki a határokat!

Bármennyire is nehéz, jelöljük ki a határokat az otthoni teendők, a szülői kötelezettségek és a munkafeladatok között. Ha kialakult napirendünk van, akkor igazítsuk ehhez a teendőinket: mindegyiknek legyen kijelölt idősávja a napon belül. Az is sokat segít, ha egy hétre előre betervezzük a napi kötelezettségeket, mert így lesz egy menetrend, amihez tudjuk tartani magunkat. Ezen kívül érdemes térben is szétválasztani a munkát és a családot, hiszen mindenki számára stresszes helyzetek alakulnak ki abból, ha összefolyik a munka és a magánélet.

A TÖKÉLETES ÖNÉLETRAJZ TITKAI

Dolgozzunk úgy, mint a profik

Számos olyan módszer van, ami tervezhetővé teszi a heteinket, hónapjainkat. Tervezzünk mindig előre, és ha éppen úgy adódik, hogy több időnk jut a munkára, dolgozzunk előre. Ahol lehetséges, használjunk időzítést (például blogposztoknál, social felületeknél, kampányoknál), és tömbösítsünk. A házimunka elvégzésébe vonjuk be családtagjainkat, ne vállaljunk minden magunkra. Kérjük meg a nagyit, hogy főzzön hétvégén dupla mennyiséget, amit akár le is fagyaszthatunk, és a rohanósabb napokon felhasználhatunk.

Vegyünk igénybe segítséget

Ha olyan munkánk van, ami elmélyülést és fokozott koncentrációt igényel, hívjunk segítséget arra az időre, amíg dolgozunk. A nagymama, a testvér vagy egy bébiszitter is megoldás lehet, de megszervezhetjük a hasonló cipőben járó – gyermekükkel szintén otthon levő – anyukákkal azt is, hogy fél napot kölcsönösen vigyázunk egymás gyermekeire.

Használjuk ki az alvásidőt

Gyermekünk alvásidejét használjuk ki, és ezalatt ne a háztartási teendőkkel bíbelődjünk, hanem végezzük el az aznapra betervezett határidős munkamennyiséget- Este fektessük le egy kicsit előbb csemeténket, ezzel is időt nyerhetünk. Ha van kevésbé figyelemigényes munkánk, azt érdemes gyermekünk ébrenlétének óráira ütemezni. A nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat értelemszerűen alvási időben csináljuk meg.

TIPPEK AZ ÉLHETŐ OPEN OFFICE-ÉRT

Használjunk hordozót

Abban az esetben, ha egészen kicsi gyerekkel vagyunk otthon, a hordozó nagyon jó szolgálatot tehet. Így a kicsi nyugodt lesz, hiszen testközelben van, és a mi kezeink is szabadok maradnak, ami által nemcsak a házimunkát, de akár irodai feladatainkat is hatékonyabban el tudjuk végezni.