Active Beauty
5 tanács, hogy hatékonyabbak legyünk a munkaidőben

Gyorsan és eredményesen

5 tanács, hogy hatékonyabbak legyünk a munkaidőben

Tévedés, hogy a hatékonyság fokmérője a munkahelyen eltöltött idő hossza. Az eredményesség legfontosabb pillérei az időmenedzsment, a szervezettség és a megfelelő időben beiktatott pihenők.

Túlóra helyett szervezzünk

Egy kutatás tanulsága szerint egy dolgozó átlagosan 90-120 percet képes fókuszáltan dolgozni, majd ezt követően, ha nem tart pihenőt, hatékonysága drasztikusan lecsökken. Ha eddig azt gondoltuk, hogy az eredményes munkavégzéshez napi 12 órát vagy többet kell dolgoznunk, akkor ezen bizony ideje változtatnunk. A túlóra helyett az új jelszó legyen a munkaszervezés. S hogy mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy osszuk be a munkaidőnket koncentrált munkaszakaszokra. Figyeljük meg, hogy hány percig vagyunk képesek elmélyülten dolgozni. Amikor azt vesszük észre, hogy elkalandozik a figyelmünk, iktassunk be pihenőt. Időzített szünetekkel jóval hatékonyabban tudunk majd dolgozni, és az elvégzett munka minősége is sokkal jobb lesz.

A BELÜLRŐL JÖVŐ NYUGTALANSÁG

Tervezzünk!

Az eredményes munkavégzés másik sarkalatos pontja a tudatosság. Minden hetet kezdjünk azzal, hogy áttekintjük, milyen nagyobb projekteken kell dolgoznunk, azokat milyen határidővel kell teljesítenünk. Bontsuk a nagy feladatokat kisebb alfeladatokra, és haladjunk lépésről lépésre. Tervezzük meg az egész munkafolyamatot úgy, hogy a határidő előtt pár nappal minden részfeladattal elkészüljünk, hogy legyen idő a korrekcióra és az ellenőrzésre is.

Limitáljuk a feladat elvégzésére szánt időt!

Minél jobban beosztja valaki az idejét a feladatokra, annál hatékonyabban megy a munkavégzés, és annál kevesebb “hely” marad az időrabló melléktevékenységekre. Rangsoroljuk a feladatainkat, és mindegyikhez rendeljünk időkeretet. Lehet, hogy eleinte nem tudjuk majd tartani pontosan a megadott határidőket, de pár hét alatt hozzászokunk, és sokkal gördülékenyebbé és átláthatóbbá válnak a munkafolyamatok.

Használjunk határidőnaplót!

Ha nagyon szerteágazó a munkakörünk, vezessük a feladatainkat és tevékenységeinket akár papíron, határidőnaplóban, akár számítógépes program formájában. Vezessük itt a feladatokhoz rendelt határidőket is, és minden héten nézzük át, hol és milyen tevékenységgel veszítettük a legtöbb időt, és keressük meg azt is, mi miatt.

A TÖKÉLETES ÖNÉLETRAJZ TITKAI

Szelektáljunk!

Hagyjunk el minden olyan felesleges tevékenységet, ami csak viszi az időt, de nem kecsegtet semmilyen eredménnyel. Ha egy kicsit kevesebb lesz ezekből, több idő marad a valóban lényeges dolgokra. Az elvégzendő feladatokat szortírozzuk fontosság és sürgősség szerint, és ennek megfelelően lássunk hozzájuk.