Menü

Amit mindig is tudni akart a hajáról…

2. rész

Home » Szépség » Amit mindig is tudni akart a hajáról… - 03.2018

…de sosem merte megkérdezni. Az ELSŐ RÉSZ után továbbsoroljuk a témával kapcsolatos leggyakoribb és legfontosabb kérdéseket.

Mi segít a száraz sörényen?

A haj akkor válik szárazzá, töredezetté, fénytelenné, ha a faggyúmirigyek túl kevés zsírt termelnek, és így nem hidratálják megfelelően a hajat. Ez lehet környezeti hatások vagy nem megfelelő ápolás következménye is – de a lerakódás is felelős lehet érte. Mit lehet tenni ellene? Az első lépés: vizsgálja felül, milyen hajápoló termékeket használ, és változtasson, ha szükséges. A második lépés: védje magát jobban a külső hatásoktól. A gyakorlatban ez azt jelenti:

  • Használjon hidratáló, tápláló sampont.
  • Váltson kíméletesebb, pH-semleges termékekre.
  • Próbálja ki a lecitines, lanolinos vagy panthenolos termékeket.
  • Igyekezzen minél kevesebb ápoló terméket használni a hajára.
  • Eszébe ne jusson hajvasalót vagy hajsütőt használni. Kizárólag hajszárítót használjon, azt is hideg levegős funkcióra állítva.
  • Kerülje a túl gyakori és a forró vizes hajmosást.
  • Védje a haját a közvetlen napsütéstől és a hidegtől.

Mennyi hullik ki egy nap alatt?

Minden nap 50–100 hajszálunk hullik ki – de legtöbbször ugyanennyi új nő is helyette. Ha a hajhullás valóban problémát jelent, akkor ajánlatos orvossal konzultálni a háttérben meghúzódó okokról. A terhesség vagy menopauza alatti hormonális változások is vezethetnek hajhulláshoz – de általában csak ideiglenesen.

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

Miből áll a haj?

A haj elszarusodott sejtrétegekből áll, amelyek a hajtüszőből nőnek ki. Ezek a bőr alatt található mirigyek tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a haj szerkezetének felépítéséhez és a haj növekedéséhez. Mindegyik hajszál körülbelül 80 százalék szarut és 10–15 százalék vizet tartalmaz. A fennmaradó rész pigmentekből, ásványi anyagokból és lipidekből tevődik össze. A hajnak három rétege van: a legbelső réteg a hajbél. Ezt a hajkéreg veszi körül. Ez főleg keratinból áll, ez határozza meg a haj rugalmasságát, simaságát és színét. Legkívül a külső hámréteg található: ez apró lemezkékből áll, amelyek egy fenyőtoboz pikkelyeihez hasonlóan fedik egymást.

Mit tehetek, ha vékony szálú?

A szakértők akkor beszélnek vékony szálú hajról, ha a hajszál vastagsága nem haladja meg a 0,04 millimétert. Ez kevesebb mint a fele a normál hajszálénak. A vékony szálú haj érzékenyebb, mint a normális, nem tűri jól a hőséget és kíméletesebb ápolásra van szüksége. A szerkezetjavító összetevőket, például B5-vitamint (panthenolt) tartalmazó samponok növelik a haj volumenét. Renate Harrer, az osztrák dm minoségőktatója szerint fontos a megfelelő frizura is: „Ajánlatos vagy rétegesre vágni a hajat, vagy úgy, hogy alul rövidebb legyen.”

Milyen hajolajat használjak?

„Elméletileg csaknem minden hajtípusra létezik megfelelő olaj – mondja Renate Harrer, a dm hajstúdió minőségoktatója. – Még azok is, akiknek zsírosodásra hajlamos a hajuk, találnak olyan olajat, amitol fényes lesz a hajuk vagy amivel megszelídíthetik a rakoncátlan hajvégeket.” Ha a hajba dörzsöljük, az olaj megakadályozza a bodrosodást és fényessé teszi a hajat. Ha hajolajat használunk, a száraz hajvégeket is megzabolázhatjuk. Ha száraz hajra alkalmazzuk, mindenképpen akkor tegyük, amikor a haj már lehűlt, hogy az olaj ne jusson be akadálytalanul a haj belsejébe. Ha nedves hajon használjuk, a hajolaj hidratál és megakadályozza a hajvégek töredezését. Ebben az esetben viszont összehasonlíthatatlanul szebb lesz a végeredmény, ha elozőleg felmelegítettük a hajat. Aki formázásra használja a hajolajat, védi a haját a hajszárító hőjétől. A legjobb, ha szilikonmentes olajat használunk. A szilikon lerakódik a hajon és megakadályozza, hogy a tápláló összetevők kifejtsék hatásukat.

Hogyan szabadulhatok meg a korpától?

A fejbőr négyhetente megújul és kilöki az elhalt sejteket. Ha ez túl gyorsan történik, akkor a bőrsejtek összetapadnak és korpát alkotnak. Különbséget teszünk száraz és zsíros korpa között: a száraz korpa a száraz fejbor eredménye, amelyet a nem megfelelő, túl agresszív ápolás, vagy a túl erős külső hő okoz. Ebben az esetben ajánlatos kíméletesebb termékekre váltani. A zsíros korpa a túlzott faggyúműködés eredménye, és gyakran sárga színű. Sokszor hormonális változások okozzák, például serdülőkorban, amikor átlagon felüli mennyiségű faggyú termelődik. A faggyú táplálja a malassezia furfur nevu bőrgombát, ami savvá alakítja át a faggyút. A sav megtámadja a fejbőrt, ami korpásodni kezd. Ha egy hónapon át hetente kétszer-háromszor korpás hajra való sampont használunk, ezt jól kordában tarthatjuk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk