Active Beauty
A gyerekek és a kütyük

Mit tehetünk, hogy felelősségteljes felhasználók legyenek?

A gyerekek és a kütyük

Manapság a kütyük épp olyan szerves részei az életünknek, mint az evés vagy az alvás. Nem számít, milyen erősen próbálunk tenni ellene, teljességgel lehetetlen kikerülni őket. A gyerekek egyre fiatalabb korban válnak felhasználóvá, és nemcsak játszanak velük, hanem gyakran a tanulási folyamatokhoz is a táblagépet és az okostelefont használják. Nincs is ezzel semmi gond – abban az esetben, ha gyermekünk felelősségteljesen tudja használni a technikai vívmányokat. Akár a közösségi oldalak helyes használatáról, akár a kütyükkel töltött idő limitálásáról van szó, az alábbi tippek segítek, hogy a gyerekek helyén kezeljék a dolgokat!

Legyünk reálisak!
Ahogy a bevezetőben is említettük, szinte lehetetlen a gyermekünket távol tartani a technikai újdonságoktól. Előbb-utóbb eljön az az idő, amikor már az iskolai feladataihoz használnia kellene a számítógépet, biztonsági okokból jól jönne neki egy mobiltelefon… Ezekben az esetekben az ellenállás hiábavaló. Kezdjük inkább korán a nevelést: engedjük meg gyermekünk számára, hogy egy-két mesét megnézzenek a táblagépen vagy hogy játsszon egy keveset az okostelefonunkon. Tanítsuk meg neki, hogy a kütyük nem olyan dolgok, amelyektől félni vagy tartani kell, csupán okosan kell őket használni.

Mutassuk meg a kütyük előnyeit és hátrányait!
A gyermekek természetüknél fogva rettentő kíváncsiak. Ha folyamatosan azt hallják tőlünk, hogy az okoskészülékek rosszak és nem szabad használni azokat, akkor annál jobban érdeklik majd őket a táblagépek és az okostelefonok. Ugyanígy káros lehet, ha nem világítunk rá arra, hogy milyen hátrányai vannak a túlzott kütyühasználatnak. A legjobb az, ha megmutatjuk nekik, illetve megpróbáljuk megértetni velük, hogy ha helyesen használjuk ezeket az eszközöket, az mennyi mindenre jó lehet, azonban a helytelen használatuk milyen rossz dolgokhoz is vezethet.

Limitáljuk a kütyühasználatot!
Nem csak azt kell megszabni, hogy a gyerekek mennyi ideig nézhetik a televíziót! A határok kijelölése nemcsak arra tanítja meg őket, hogy nem szabad folyton az interneten lógni, hanem arra is, hogy megtanulják beosztani az idejüket. Megszabhatjuk például, hogy étkezések alatt nem használhatják az okostelefonokat, vagy hogy este nyolc után nincs tabletezés. A lényeg, hogy ráérezzenek: mértéktelenül semmit sem szabad csinálni!

Bátorítsuk őket, hogy a való életben építsenek kapcsolatokat!
Mi, felnőttek pontosan tudjuk, milyen fontos, hogy a digitális korban ne feledkezzünk meg a való életünkről és a valódi emberi kapcsolatainkról – és erre gyermekeink figyelmét is fel kell hívnunk! Sok gyerek, különösen azok, akik visszahúzódóbbak, hajlamosak lehetnek arra, hogy csak online keresnek barátokat. Éppen ezért fontos, hogy bátorítsuk a kicsiket: a valódi emberi kapcsolatokat semmi sem helyettesíti, ezért legyenek nyitottak és barátkozzanak az iskolatársaikkal, a sporttársaikkal vagy éppen a szomszéd gyerekekkel. Az aktív társasági élet mellett garantáltan kisebb jelentőséget tulajdonítanak a digitális világnak.

Mentés