Menü

4 hatékony fogfehérítő módszer

Fehérebb mosoly otthon, biztonságosan

Home » Szépség » Szépségápolás » 4 hatékony fogfehérítő módszer - 10.2019

Attól még, hogy ódzkodunk a rendelői fogfehérítéstől, még nem kell lemondanunk a fehér fogsorról. Vannak alternatívák, melyek otthon is alkalmazhatók, és bár nem olyan eredményt adnak, mint a professzionális eljárások, pár árnyalatot biztosan világosítanak mosolyunkon.

Fogfehérítés előtt

Mielőtt fogfehérítésbe kezdenénk, nem árt tisztában lenni pár dologgal. Bármennyit is költsünk szuper fogfehérítő eljárásokra, nem lesz igazán hatékony, amíg nem változtatunk néhány szokásunkon. A fekete tea, a kávé vagy a vörösbor rendszeres fogyasztása és a cigarettázás is elszínezheti a fogak felületét, egyben rongálja a fogzománcot. Ha teljesen kiiktatni nem is tudjuk ezeket az étrendünkből, színes italok fogyasztását követően annyit megtehetünk, hogy alaposan átöblögetjük a szájunkat, és bizonyos idő  – nagyjából fél óra – elteltével megmossuk a fogunkat. Hamarabb azért nem ajánlatos, mert a savas kémhatású kávé vagy bor fellazítja a fogzománcot, és ha közvetlenül fogyasztást követően mosunk fogat, akkor károsítjuk azt.

ÉP FOGAK A TERHESSÉG ALATT IS

A fogfehérítés mindig a szájápolási rutin utolsó lépése. Az esztétikánál ugyanis sokkal fontosabb, hogy egészségesek legyenek a fogaink. Nem elég, hogy rendszeresen fogat mosunk és megfelelő ételek fogyasztásával biztosítjuk a száj optimális pH-értékét – a cukor, a savas ételek és italok savasítanak és zománcot lazítanak, a zöldségek többsége pedig lúgosít –, legalább félévente muszáj elmenni fogorvosi kontrollra és fogkő eltávolításra is. Ha minden rendben van, épek és egészségesek a fogaink, jöhet a fehérítés! Ehhez íme néhány valóban hatékony otthoni módszer.

A fogfehérítést csak egészséges, ép fogakon alkalmazzuk, így valóban gyönyörű mosolyunk lesz!

Fehérítés szódabikarbónával

Tegyünk egy kis szódabikarbónát a fogkefénkre és ugyanúgy, mintha fogat mosnánk, körkörös mozdulatokkal vigyük fel fogaink felszínére. Ugyancsak hatékony módszer, ha beáztatjuk a fogkefénket szódabikarbónás-vizes keverékbe, és úgy mosunk vele fogat. Az apró szemcsék ledörzsölik a fog mikrobarázdáiba rakódott lepedéket, és így válik ragyogóbbá a mosolyunk. Ugyanezt tudja a fogpor is. A szódabikarbónás fehérítést azonban ne alkalmazzuk minden nap, a mechanikus dörzsölés ugyanis vékonyítja a fogzománcot. Hosszútávon a fogak érzékenyebbé válhatnak és könnyebben elszíneződnek, vagyis pont ellentétes hatást váltunk ki.

A legegyszerűbb módszer: a fogfehérítő fogkrém

A fogfehérítő fogkrémek kétféle hatásmechanizmussal működnek: az egyik a dörzshatás, amelyet apró szemcsék fogkrémhez keverésével érnek el, a másik pedig a kémiai fehérítő hatóanyag, például hidrogén-peroxid.

A ZÖLD TEA 7 CSODÁLATOS HATÁSA

Fogfehérítő szettekkel a ragyogó mosolyért

A drogériákban is kaphatók fogfehérítő szettek, melyek kifejezetten házi használatra szólnak, biztonságos dózisban tartalmaznak fehérítő kémiai vegyületeket. Rendszeres használatukkal látványos eredmények érhetők el. Arra azonban vigyázzunk, hogy csak a használati útmutatóban megadott időközönként alkalmazzuk azokat, mert  ha túlzásba esünk, az gyengíti a fogzománcot és érzékennyé teszi a fogakat!

Kókuszolaj és kurkuma a természetesség híveinek

Ha valaki ellenzi a kémiai vegyületek használatát, és a természetes módszerek mellett teszi le a voksát, annak a következőt ajánljuk: keverjünk össze fél deci kókuszolajat egy teáskanál kurkumával. Öblögessünk ezzel az oldattal, majd finoman dörzsöljük át vele az ínyünket, fogainkat. Nem csak fehérít, de ápol és antibakteriális hatása is van.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk