Menü

A helyes fogápoláshoz több kell, mint egy fogkefe

Fogra megy a játék

Home » Életmód » Egészség » A helyes fogápoláshoz több kell, mint egy fogkefe - 03.2017

Egyedül állt az összes baktériummal szemben. Ő volt a bástya a fogszuvasodás ellen. Eközben a fogkefe erősítést kapott: a fogselyem, a fogköztisztító kefe, a nyelvtisztító kefe és a szájöblítők ma már alapvető részei a mindennapi szájhigiéniának.

Élete során egy ember átlagosan 18 tonna élelmiszert rág meg. Ha ezt látványosabban szeretnénk kifejezni: ez egy 4,5 kilométer hosszú kenyér lenne vagy 10 000 grillcsirke. Ekkora mennyiségnél rögtön világos: ha idős korunkig meg akarjuk tartani a fogainkat, akkor rendszeres és mindenekelőtt megfelelő ápolásra van szükségük. Ebben pedig nagy előrelépés történt az utóbbi években. A sikeres fogápoláshoz hosszú távon két dolog szükséges: naponta legalább kétszer hárompercnyi idő és a megfelelő fogmosási technika. Ezt persze tudjuk, de sok esetben ez nem elég. Mindegy, hogy kézi vagy elektromos: a fogkefe csak korlátozott hatékonyságú.

„A kefe csak a fogak sima felületét éri el. Ez a fogak felületének körülbelül 70 százalékát jelenti – mondja dr. Annemarie Stolz fogorvos. – Miután fogkefével megmostuk, a fog felületének 30 százaléka még nem igazán tiszta – ez ideális feltételeket jelent a fogkő és a fogszuvasodás számára, amelyek zavartalanul kialakulhatnak ezekben a zugokban.” A fogszuvasodást okozó baktériumok az ételekben található cukorból táplálkoznak, és olyan savakat alkotnak, amelyek megtámadják a fogzománcot. Használjunk fogselymet vagy fogköztisztító kefét, hogy megvédjük a fogközeinket a szuvasodástól, illetve erősen ajánlott a szájvizek használata is.

Szájhigiénia a profiktól: a professzionális fogtisztítás veszélyes gyulladásokat akadályozhat meg az egész testben.

A megfelelő fogselyem

A kezdőknek, és azoknak, akiknek szűkek a fogközeik, a viaszos fogselyem a legjobb választás, mert könnyebben csúszik és nem bomlik szét. Használatát merevítő könnyíti meg. Ám a kifeszített fogselyem kevésbé alkalmazkodik a fog felületéhez, ezért nem tisztít olyan alaposan. „Speciális fogselymek kaphatók a különösen szűk fogközökhöz, például az implantátumokhoz vagy a koronához” – magyarázza Stolz. A legjobb, ha fogorvos vagy dentálhigiénikus mutatja meg, hogyan kell a fogselymet megfelelően alkalmazni. A fogselyem használatát néha kellemetlennek vagy fájdalmasnak érezhetjük. „Vannak, akiknek vérzik az ínye a fogselyem használata után. Emögött sok esetben állhat ínygyulladás is. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene folytatni a fogselyemmel való tisztítást.” Sőt, pont az ellenkezője: a vérzés csak a rendszeres és alapos fogápolás után marad abba.

Érzékeny íny esetében puha fogselyem vagy úgynevezett fogtisztító szalag ajánlott, ami szélesebb, mint a hagyományos fogselymek.” Ezen kívül nem szabad fogmosás közben és a fogközök tisztításánál túl nagy nyomást kifejteni. A fog tisztításához egyáltalán nincs szükség rá, hogy túlságosan rányomjuk a fogkefét vagy erőteljesen dörzsöljük a fogselyemmel: fontosabb, hogy óvatosak legyünk és ne hagyjunk ki egy fogközt sem.

„Ha az ínyvérzés továbbra is rendszeresen előfordul vagy a szájnyálkahártya változása több mint két hétig fennáll, mindenképpen keressük fel a fogorvost” – mondja Stolz. Akinek szélesebbek a fogközei, annak sokkal alkalmasabb a tisztításukra a fogköztisztító kefe, mint a fogselyem. A méretet azonban személyre szabva kell kiválasztani: a legtöbb esetben különböző méretű kefékre van szükség a fogközök tisztítására. A megfelelő típus és méret kiválasztásához ezúttal is kérjük szakember tanácsát.

Harc a szájszag ellen

Mindenkinél előfordul, hogy rossz a lehelete, de szinte senki nem beszél róla. Gyakran még a fogorvosok sem szívesen teszik szóvá pácienseiknek a rossz leheletet. A fogorvos szerint: „Aki alaposan tisztítja a fogait és a fogközeit, szájvizet használ és rendszeresen eljár professzionális fogtisztításra, az máris sokat tesz azért, hogy megakadályozza a szájszag kialakulását. De néha nem elég a szájszagot okozó baktériumok elszaporodását megakadályozni.”

Ez azért van, mert a baktériumok főleg a nyelv barázdáiban gyűlnek össze, ahol védve vannak a szájvíztől és szabadon szaporodhatnak. Ráadásul a baktériumok a fogínytasakokban is megbújnak, ezért van sokszor szájszaguk azoknak az embereknek, akiknek fogínybetegségük (parodontitiszük) van. A szájszaggal kapcsolatban a legjobb, ha a fogorvost keressük fel. Stolz doktornő azt mondja: „Ha a rossz szájszag egyértelműen megállapítható, meg kell vizsgálni az okait.” Ezek közé tartozik a fog- és a nyelvlepedék, az ínygyulladás vagy parodontitisz, valamint a lyukas fogak és a fogínytasakok. Ha a szájszag fő oka a nyelv, akkor nagyon gyorsan segíthet a helyzeten, ha a nyelv hátát naponta speciális nyelvtisztító kefével vagy nyelvkaparóval és fogkrémmel tisztítjuk. Ha begyulladt íny vagy szuvasodás áll a háttérben, ezeket a tüneteket kell kezelni, hogy a szájszag elmúljon.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Az öt leggyakoribb hiba a szájápolásban

 

Ezeket a hibákat nem szabad elkövetnünk

1. Túl rövid az idő: Gyakran nem mossuk elég hosszú ideig a fogunkat: a szakértők legalább 2×2 percet ajánlanak naponta. Felmérések szerint azonban átlagosan csak 46 másodpercig tesszük.
2. Ritkábban, mint napi két alkalommal.
3. Túl erősen: A legtöbb elektromos fogkefe nyomásérzékelővel véd attól, hogy fogmosáskor túl nagy erőt fejtsünk ki.
4. Rossz vagy rendszer nélküli fogmosási technika: Egy felmérés szerint az emberek 80 százaléka nem elég alaposan mos fogat, 60 százaléka pedig nem elég hosszú ideig vagy egyáltalán nem tisztítja a hátsó fogait. A jobbkezesek például a jobb oldalon, a balkezesek a bal oldalon nem tisztítják meg rendesen a fogukat. A döntő azonban mindenekelőtt a megfelelő technika: először a rágófelületet tisztítsuk meg vízszintesen, majd a fogak külső és belső oldalát a pirostól a fehérig, vagyis az ínytől a fog teteje felé. Fontos, hogy az ínyt is tudatosan tisztítsuk meg, és ne hagyjuk abba az íny szegélyénél.
5. Túl ritka fogkefecsere: Három-négy havonta ajánlatos kicserélni, vagy még gyakrabban, ha már elhasználódott.

A helyes technika

 

Az egészséges fogakért:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk