Menü

Finomat, de egészségesebbet főznél? Így csináld!

4 tipp, hogy jól együnk

Home » Gasztro és Sport » Finomat, de egészségesebbet főznél? Így csináld! - 03.2000

Számtalan kutatás foglalkozott már a változatos étrend pozitív következményeivel, és valószínűleg mi magunk is fel tudunk sorolni pár, az egészséges étkezéshez kapcsolódó fizikai, szellemi és mentális előnyt. Az viszont, hogy valamiről tudjuk, hogy jót tesz, nem jelenti azt, hogy könnyű is megvalósítani. De hogy idén tavasszal senkinek ne okozzon gondot a ’jól evés’ , most összeszedtünk 4 tippet, ami nálunk tuti befutó volt.

Fehérje máshonnan

Biztosan tudjuk, hogy az egészséges és diétás étrendek egyik legfontosabb eleme a fehérje, hiszen a tápanyag által energiához jut szervezetünk, mindezt pedig felesleges zsírok és cukrok nélkül. Napi fehérjebevitelünket azonban a csirkemellen túl számtalan módon megoldhatjuk, használjuk hát ki ezeket, és együnk minél sokszínűbben! A növényi alapú fehérjék nemcsak kiemelkedően változatosak, de különösen jótékony hatásúak is, hiszen fogyasztásukkal rostokat és vitaminokat is bőven nyerünk, így egészségünkért és emésztésükért is sokat teszünk velük. Sokféleségük pedig valóban hatalmas előny, hiszen mindannyian megtalálhatjuk kedvenc növényi fehérjeforrásunkat, sőt nagy eséllyel valamelyiket már amúgy is gyakran használjuk főzés során. A legjobb növényi alapú fehérjeforrások: a quinoa, a köles, a vadrizs, a szója, a spenót, az édesburgonya, a lencse, a bab, a tökmag és a mandula.

EGYÜK MEG A NAPI VIZET!

Az új kedvenc

Mindannyiunknak van egy kedvenc félkész étele, amelyből szinte biztos, hogy most is tartunk 1-2 adaggal a fagyasztóban vagy a kamra polcán. Azonban az is közel biztos, hogy bűntudatunk van, mikor végül felé nyúlunk és elfogyasztjuk, hiszen a félkész ételek általában nem egészséges, tápanyagban gazdag mivoltukról ismertek. Pedig miért ne lehetnének? A globalizáció és az egészségtudatos életmód egyre szélesebb térhódítása most nekünk kedvez, hiszen ma már sok helyen és könnyedén találhatunk olyan instant, 5-10 perc alatt elkészíthető fogásokat, amelyek ellentmondanak a ’dobozos vacsora’ régi sztereotípiáinak. Legközelebbi vásárlásunk alatt jól nézzünk szét a kínálatban, egy-két kóstolás után egész biztosan megtalálhatjuk új, ’javított kiadású’, egészséges kedvencünket, amelyből nyugodtan betárazhatunk otthonra.

 

Olajcsere

Sajnos kis hazánkban nagy hagyománya van az olajban sült ételeknek, ahogyan az egészségtelen, finomított, Omega-6 zsírokban gazdag, Omega-3 zsírsavakban viszont szegény olajoknak is. Ha egyelőre ott még nem is tartunk, hogy a vasárnapi rántott húst quinoás avokádó salátára cseréljük, a legkevesebb, amit megtehetünk egészségünk érdekében, hogy a konyhában használt olajainkat minél előbb lecseréljük. Keressük a hidegen sajtolt olajféléket. A napraforgó-, a kókusz- és az olívaolajat nyugodtan használhatjuk sütéshez is, míg egy ízletes máriatövis-, mák-, szőlő- vagy lenmagolajjal szuperül ízesíthetjük zöldségköreteinket, leveseinket vagy salátáinkat.

A KÓKUSZ JÓTÉKONY HATÁSAI

Ne így, hanem úgy

Ha jártasak vagyunk a főzésben, akkor már biztosan tudjuk, ha nem, akkor valószínűleg nem is gondoltuk volna, mennyi múlik kedvenc fogásaink elkészítési módján. Nem mindegy ugyanis, hogy valamit grillezünk, olajban vagy sütőben sütünk, főzünk, párolunk, buggyantunk vagy esetleg gőzölünk. A grillezés, a roston sütés és az olajban sütés a legegészségtelenebb hőkezelési formák közé tartoznak, mivel ezek alatt az élelmiszer nem csak többet veszít tápanyagtartalmából, de még egyéb mérgező anyagok is megjelennek a folyamatok során. Azon kívül pedig, hogy a keletkező szénhidrogének, bomlástermékek, heterociklusos aminok és transzzsírok egészségtelenek, még rákkeltő hatásúak is, és összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásával. Ezért az egészségesebb fogások érdekében legalább az elkészítési módra ügyeljünk: zöldségek esetében részesítsük előnyben a legtöbb vitamint megtartó gőzölést, míg húsok esetében válasszuk inkább a párolást, a főzést vagy a sütőben sütést.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk