Menü

Mindent a fenntartható vásárlásról

Ön tudatosan vásárol?

Home » Szabadidő » Mindent a fenntartható vásárlásról - 04.2017

A környezetet szebbé tenni, egymást segíteni, valami jót tenni önmagáért. Mindezt egyszerre, és nap mint nap. Ezt nevezzük fenntarthatóságnak.

Mindannyian vásárolunk, s akadnak köztünk olyanok is, akik mindennap. Ugyanakkor mindannyian másképp csináljuk. Vannak, akik pazarlóan vásárolnak be, néhányan egész egyszerűen nem is gondolnak bele, megint mások pedig sokat gondolkodnak azon, hogyan cselekedhetnének a lehető leginkább a fenntarthatóság szellemében. De ez nem olyan nehéz – nem kell újra feltalálni a kereket. Talán csak a komfortzónáját kell elhagynia. És nap mint nap feltenni a kérdést: valóban szükségem van erre? Vagy: vehetném ennek a környezetbarát változatát is? Még a kis lépések és rituálék is kevésbé energiapocsékolóvá teszik a mindennapi vásárlást. A számok azt mutatják, hogy erre szükség van, és minden egyes ember hozzájárulása számít. Egy ember évente átlagosan 587 kg hulladékot termel. Ennek körülbelül egyharmadát újrahasznosítják, 15 százalékát komposztálják. A többit szemétlerakóban helyezik el vagy elégetik. De mi történne, ha mindannyian tennénk érte, hogy ez a hihetetlenül nagy szemétmennyiség csökkenjen?

Kezdetnek elegendő lenne évente és fejenként néhány kilogrammal kevesebb szemetet termelnünk. A többi már magától jön. Ha elkötelezzük magunkat a fenntartható vásárlás mellett, már el is kezdtük. A hulladékot pedig nem kell teljesen kiküszöbölnünk, csak tudatosan csökkentenünk. Bár tulajdonképpen lehetséges teljes mértékben csomagolóanyagok, a műanyag és társai nélkül boldogulni.

Egy osztrák nő példája ezt bizonyítja. Miután megnézett egy figyelemfelkeltő dokumentumfilmet, úgy döntött, hogy nem akar többé a gépezet része lenni. Annemarie Miesbauernek sikerült megvalósítania, hogy egy éven belül csak annyi szemetet termeljen, amennyi egy másfél literes befőttesüvegbe belefér. Mindezt napjainkban és egy olyan nagyvárosban, mint Bécs. Meggyőződésből és akaraterővel.
Tapasztalatairól blogján számol be – érdemes átfutni a képeket! De mi került végül a szemetesbe? „A fele gyógyszer, sajnos sokat voltam beteg, és ezeket műanyagba csomagolják” – válaszolta a 27 éves nő. És a többi? „Olyan apróságok, mint a hőpapír blokkok, a bőröndcímkék vagy más műanyag fóliák, vagy a csomagolásnak olyan részei, amelyeket figyelmetlenségből vásároltam meg.”

Pozitív mellékhatások

Természetesen nem mindenki tud vagy akar olyan életet élni, ami majdnem teljesen mentes a hulladéktól. A mindennapi élet így túlságosan szabályozott lenne. A szokásokról és a kényelemről nehéz lemondani. Ám a fent említett projekt is azt mutatja, hogy működhet. Számtalan lehetőség van arra, hogy vásárláskor odafigyeljünk a fenntarthatóságra.
Annemarie Miesbauer azt javasolja, hogy lassítsunk. „Különben gyorsan legyőz minket az a rengeteg dolog, amit hulladékba csomagolnak, és ez elveszi tőle a kedvünket.” Haladjunk lassan, például amikor legközelebb bevásárolni megyünk a szupermarketbe, vigyünk magunknak néhány többször használatos bevásárlótáskát. Gondolja át: milyen termékeket használ gyakran? Helyettesítheti őket mással? Szánjon rá időt, nézze meg a csomagolást és tegye fel a kérdést: melyik újrahasznosítható leg­alább?

Ha műanyag helyett üveget választ, amikor és ahol csak lehet, már azzal sokat tesz. Italok, sajt- és szendvicskrémek, joghurt és ketchup – sok termék kapható üvegpalackban is. Előre csomagolt gyümölcs, zöldség, sajt és hús helyett vásároljon friss élelmiszert, és szállítsa haza a magával hozott kosárban, bevásárlótáskában és dobozokban.
Ez automatikusan azzal a pozitív mellékhatással jár, hogy több helyi terméket vásárol. A csomagolásmentes termékeket általában a piacokon találja meg, de vannak csomagolásmentes üzletek is. Újra kötődni tud az élelmiszerhez, mert tudja, honnan származik. Együtt él az évszakokkal, szezonálisan és adalékanyagot minimálisan tartalmazó élelmiszereket főz. Annemarie Miesbauer csak megerősíteni tudja ezt: „Teljesen megváltozott az egészséghez való hozzáállásom. Ma már tudom, ha nem veszek decemberben Spanyolországból származó epret, azzal a környezetért és a szervezetemért is tettem valamit.”

Méltányos kereskedelem

Még amikor drogériában vásárolunk, akkor is megvalósítható a fenntartható vásárlás, legalábbis részben. Vannak bőrápoló krémek és dezodorok, amelyeket üvegtégelyben árulnak, valamint kaphatóak fésűk és hajkefék, amelyek fából és természetes szőrből készültek. A borotváknál kerüljük az egyszer használatos termékeket, a papír zsebkendőből válasszuk a kartondobozba csomagoltat, vécépapírból pedig az újrahasznosított anyagból készült változatot. A folyékony szappanok adagolói újratölthetőek. Használhatunk biológiailag lebomló és komposztálható termékeket, például bio vattakorongot vagy hagyományos szappant, amit nem műanyagba csomagoltak. A fenntarthatóság azonban nem csak a természetet védi. Ha fenntartható módon vásárolunk, azzal a termékeket előállító emberek életét is jobbá tesszük.

Méltányos munkakörülmények, méltányos bérek, méltányos kereskedelem. A méltányos kereskedelem feltételei közé tartoznak a szabályozott munkakörülmények vagy a kizsákmányoló gyermekmunka tilalma. A termelési költségeket előre fizetik, minimálárat és prémiumot állapítanak meg, amelyeket betartanak. A gazdálkodók családjai, vagyis az ültetvényeken dolgozók demokratikusan döntik el, hogy ezeket milyen szociális, ökológiai vagy gazdasági célokra használják fel.
Végül is, mint oly gyakran az életben, nem lehet szétválasztani a dolgokat. Ha a környezetnek jól megy, az embereknek is jól megy. Ha a fogyasztónak jól megy, hajlandó méltányos árakat fizetni. Ha a termelőknek jól megy, jó minőségű és fenntartható termékek kerülnek a polcokra. Ha a termékeket energiatakarékos módon állítják elő, a környezet profitál belőle. És így tovább.
Így kikristályosodik: aki fenntartható módon vásárol, tudatosabban él. Az ember elgondolkodik azon, hogyan befolyásolja a világot és a környezetet saját fogyasztói magatartásával: „Mire van valójában szükségem? – kérdezi Annemarie Miesbauer. – Egy kicsit persze korlátok között élek, de kellemes módon.”

Colin Beavan, az Alles Öko című könyv szerzője

»A nyersanyagok pazarlása vajon az élet elpocsékolásának jele?«

Könnyedén lemondani

Ha lépésről lépésre halad, hamarosan megfelelő rutint szerez. Sok minden magától értetődő, van, ami könnyű, és van, ami kihívás. Ám ami biztos: ha fenntartható módon akar vásárolni, akkor előre kell terveznie. Mindig vigyen magával elég tárolóedényt. Mindig tudnia kell, mit mibe tesz. És azt is meg kell oldania, ha még sincs Önnél elegendő. De ez nem igazán számít, ahogy Annemarie Miesbauer is tudja: „Igen, bizonyos dolgokról le kell mondani. De ezt nem érezni lemondásnak. Hosszú távon a tetteimnek pozitív hatásuk van, ami sokkal fontosabb, mint a rövid távú kényelem.”

Összegzés: 5 tipp a fenntartható vásárlásért

  1. Vigyen magával saját szatyrot a bevásárláshoz.
  2. Csak azt vegye meg, amire tényleg szüksége van.
  3. Előre csomagolt élelmiszerek helyett frisseket vásároljon.
  4. Aki a csomagolásról nem tud lemondani: válasszon újrahasznosítható verziókat.
  5. Keresse a környezetbarát megoldásokat.

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk