Menü

Minden, amit a fejkorpa kezeléséről tudni érdemes

Prof. dr. Daisy Kopera bőrgyógyász tippjei

Home » Életmód » Minden, amit a fejkorpa kezeléséről tudni érdemes - 06.2017

Prof. dr. Daisy Kopera, a grazi Dermatológiai és Venerológiai Egyetemi Kórház bőrgyógyásza tippeket ad, miként járjunk el, ha fejkorpa keseríti meg az életünket.

Van különbség korpa és korpa között?

A fejkorpának alapvetően három fajtáját különböztetjük meg: a száraz korpásodás a csökkent faggyútermelődés, az olajos, zsíros korpásodás a fokozott faggyútermelődés következménye, és korpásodhat fejbőrünk valamilyen bőr- és hajbetegség következtében is. A száraz fejbőrön száraz, finom korpa jelenhet meg. A fűtött levegő, a klímaberendezések vagy egy erősen szárító sampon lehetnek ennek kiváltó okai. A férfiak inkább a zsíros korpára hajlamosak, mivel az ő mirigyeik több faggyút választanak ki. Hogy kizárhassunk olyan bőrbetegségeket, mint a neurodermitis, a pikkelysömör vagy a gombás fertőzés, érdemes felkeresnünk egy bőrgyógyászt, aki szakszerűen meg tudja állapítani a korpásodás okát.

Milyen szerepet játszik az időjárás a korpásodásban?

Azt kell hogy mondjam, a korpásodás intenzitása erősen összefügg a szezonális  ingadozással. A magas páratartalom – mint amilyen például nyáron is uralkodik – a legtöbbünket zsíros korpásodásra hajlamosít. Ráadásul ilyen időben a gombák is könnyebben szaporodnak. A tenger közelsége akár teljes mértékben is eltüntetheti a korpát. Erre a magyarázat a nap és a sótartalmú levegő kombinációjának kedvező hatása lehet. A száraz fejkorpa kialakulása főleg a téli időszakra jellemző, mivel ilyenkor többségében száraz, fűtött helyiségekben tartózkodunk. A fejbőr ilyenkor könnyedén kiszárad, érzékenyebbé válik, és viszketéssel, valamint korpaképzéssel védekezik.

Mire ügyeljünk a korpásodás elleni samponok kiválasztásánál?

A jó termékek különbséget tesznek száraz és zsíros, valamint a makacs korpafajták között, mely utóbbi erős viszketéssel is jár. A korpa elleni sampont kúra jelleggel érdemes alkalmazni. A közbenső időszakra válasszunk egy kímélő, bőrbarát sampont. Makacs problémára a bőrgyógyász felírhat egy receptköteles, gombaölő szert tartalmazó sampont is. A napi hajmosás nem tesz jót a fejbőrnek. A legjobb lenne heti három alkalomra csökkenteni a gyakoriságot, nem túl forró vizet használni és minőségi termékeket vásárolni. Aki pedig sokat tartózkodik a friss levegőn és nem izzad túlzott mértékben, az számíthat arra, hogy hamarosan eltűnik a zavaró korpa az életéből.

Aki válaszol:
Prof. Dr. Daisy Kopera,
a grazi Dermatológiai és Venerológiai Egyetemi Kórház bőrgyógyásza

Házi praktikák a korpásodás kezelésére

A korpa kialakulása: A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete: állandóan megújul. Normális esetben az új bőrsejtek négyhetente szarusejtekként lehámlanak. Korpaképződésnél ez a folyamat jelentősen gyorsabb. Ebben az esetben az egyébként apró, szinte észrevehetetlen elhalt bőrsejtek szemmel látható darabokban válnak le, melyeket korpának nevezünk. A zavaró korpaképződés mellé általában viszketés, valamint a fejbőr nagyobb fokú érzékenysége és kipirosodása is társul.

A legtöbben a hideg évszakban szenvednek az irritált fejbőr tüneteitől. Ezért általában a zárt, fűtött helyiségek különösen száraz levegője és a sapkaviselés tehető felelőssé. A fejbőr ilyenkor kiszárad, érzékenyebbé válik és viszketés, korpaképződés lép fel. A túl gyakori hajmosás és a stresszes életmód is ronthatnak az állapoton, mert ezek faggyúképződést serkentő hatással bírnak. Ennek következtében a fejbőrön természetesen előforduló gombák is elszaporodhatnak, ez ugyancsak korpásodáshoz vezethet.

Hogy házi praktikákkal felvehetjük-e a harcot a korpával szemben, az annak a függvénye, hogy épp melyik korpafajtáról is van szó.

A száraz korpásodáson a hidegen sajtolt olívaolaj segíthet: az olajat masszírozzuk a fejbőrbe és hagyjuk 2-8 órán keresztül hatni. Majd samponnal mossuk ki az olajat. Rendszeres használatának köszönhetően a fejbőr hidratálódik és ezáltal nem olyan könnyen alakul ki ismét száraz korpa. Aki a zsíros korpásodásra hajlamos, próbálkozhat ecetes vízzel: ehhez keverjünk össze egy rész ecetet egy rész vízzel és masszírozzuk be jól a fejbőrbe, majd kíméletes samponnal mossuk ki hajunkból.

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk