Menü

5 energiatakarékos tipp otthonra

Tegyük meg magunkért és a környezetért

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 5 energiatakarékos tipp otthonra - 10.2019

Életünk egyik központi témája a klímaváltozás, illetve annak lelassítása. Az erre a topikra érzékeny személyek minden tőlük telhetőt meg is tesznek ennek jegyében. Ehhez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépés, hogy spórolunk az energiával és Földünk erőforrásaival, továbbá megpróbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Ehhez nyújtanak segítséget az alábbi tippek.

  1. Helyes mosás és mosogatás

A mosó- és mosogatógépek rengeteg energiát fogyasztanak, így ezek használata valóban csak akkor ajánlott, ha jól megpakoljuk azokat, és nem félig üresen indítjuk el a mosási programot. A szakemberek javaslatai szerint továbbá a kímélő programokat ajánlott használnunk, hiszen az átlagosan koszos ruháknak és edényeknek ez bőven elegendő. Ezen kívül azzal is rengeteg energiát tudunk spórolni, ha hanyagoljuk a 60 Celsius-fokos mosást. Utóbbira a modern mosószereknek hála már nincs is nagyon szükség. A szárító használatáról ajánlott teljes mértékben lemondanunk, ugyanis a levegőn történő szárítás sokkal olcsóbb és takarékosabb is.

  1. Egyszerűen kapcsoljuk ki!

Az energiatakarékos életmód egyik fő ellensége a gépek kikapcsoló gombjai, hiszen háztartásunkban rengeteg gép stand-by állapotban van, azaz folyamatosan fogyasztja a drága áramot. Valójában nem csak kikapcsolnunk kellene ezeket, hanem ki is kellene húznunk a konnektorból annak érdekében, hogy valóban energiát spóroljunk. A szakértők szerint ezzel évente 220 kg szén-dioxidtól tudnánk megóvni a környezetet, amit természetesen a pénztárcánkon is megéreznénk. A mobiltöltőt, az elektromos fogkefét és borotvákat szintén ajánlott kihúznunk a konnektorból.

6 SZUPERHATÉKONY ILLÓOLAJ VEGYSZEREK HELYETT

  1. Okosan használjuk a villanyt!

Rengeteget spórolhatunk, ha odafigyelünk, és okosan kapcsolgatjuk a lámpáinkat. Ha lehet, akkor használjuk ki a természetes fényt, és csak akkor kapcsoljunk lámpát, ha valóban szükségünk van rá. Ne hagyjuk például olyan szobában égni a lámpákat, ahol nem tartózkodunk. Ezen kívül cseréljük ki az összes izzót energiatakarékos LED változatra. Tény, hogy ezek drágábbak, de hosszú távon sokkal jövedelmezőbbek, hiszen akár az energia 85 százalékát is megspórolhatjuk.

  1. Vízfogyasztás csökkentése

Különböző kutatások szerint naponta kb. 100 liter ivóvizet használunk el, amit kellő odafigyeléssel akár a felére is csökkenthetünk. Ehhez mindössze olyan apróságokat kell megtennünk, mint a WC-be egy start-stop gombot beiktatnunk, így kevesebb víz fogy el az öblítéseknél. Ezen kívül használjuk víztakarékos csapot és zuhanyfejet, illetve fogmosás vagy kézmosás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet. A legtöbb csapban már található perlátor, amivel szintén rengeteg vizet takaríthatunk meg. Vagy ki gondolná, de zuhanyzásnál kevesebb vizet – kb. 60-80 liter – fogyasztunk, mint fürdésnél, ahol akár 150-200 litert is elhasználunk.

5 CSINÁLD MAGAD KÖRNYEZETBARÁT LÉGFRISSÍTŐ

  1. Okosan szellőztessünk és fűtsünk

Télen érthető módon a fűtésre használjuk el a legtöbb energiát, amit azonban csökkenthetünk, ha jól szigetelt a házunk, a tetőnk és természetesen a nyílászáróink is. Ezen kívül érdemes légteleníteni a fűtési rendszert, mielőtt bekapcsoljuk, hiszen a benne maradó levegő csökkenti a radiátorok teljesítményét, aminek következtében többet fogyasztanak. A hőmérsékletet illetően ajánlott szem előtt tartanunk, hogy minden fokkal, amivel csökkentjük otthonunk hőmérsékletét, kb. 5 százalékkal redukáljuk a felhasznált fűtési energia mennyiségét. A hálószobában például teljesen elegendő a 16-18 Celsius-fok. A szellőztetés kapcsán arra ajánlott figyelnünk, hogy gyorsan történjen, minél több ablak kinyitásával. Ha csak bukóra állítjuk az ablakokat, akkor sokáig kell szellőztetnünk, ez idő alatt pedig az utcát fűtjük. Ha okosan fűtünk és szellőztetünk, akkor évente akár 600 kg szén-dioxidot “spórolhatunk meg” a Földnek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk