Menü

Éljenek a növények

És velük együtt mi is

Home » Életmód » Egészség » Éljenek a növények - 03.2020

A tejtől egészen az arckrémig: a veganizmus az élet sok területére kihat – méghozzá fenntarthatóan.

Vegán mindennapok

Több oka is lehet annak, hogy valaki áttér a vegán életstílusra: a legtöbben állatvédelmi és főleg klímavédelmi megfontolásból mondanak le teljes mértékben az állati eredetű termékekről.  A változás első körben az éléskamrát érinti, ahol az állati eredetű termékek vegán alternatívákra cserélődnek, mely árucikkek a dm polcain vegán logót viselnek. Aki szereti a burgereket és a csőben sült ételeket, az húshelyettesítőként általában jackfruitot vásárol. A vegán bolognai szószba darált hús helyett vörös lencse és tofu kerülhet. A zselatin helyettesíthető agaragarral vagy útifűmaghéjjal. A szószok remekül sikerülnek növényi főzőtejszínnel elkészítve, míg a tojást mint kötőanyagot zabpehellyel lehet kiváltani. Sütéskor gyümölcsök – például a datolya – segítenek a kenyeret és a süteményt szaftossá tenni.

Aki vegán életmódot folytatva változatosan táplálkozik, az alapvetően sokféle tápanyagot vesz magához. Csak a B12-vitamin bevitele nehézkes sok esetben, mivel az elsősorban állati termékekben található meg. A sejtosztódáshoz és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges anyagot viszont pótlólag is bevihetjük a szervezetünkbe, például a mivolis B-vitamin-komplex depot étrend-kiegészítő kapszulával. Aloé vera léből ugyancsak érdemes beraktároznunk, vagy a dmbio biodinamikus gazdálkodásból származó összetevőkből álló italaiból.

Manapság már elterjedt a mesterséges úton előállított vegán bőr használata is. Bizonyos márkák, mint a portugál cipőmárka, a Veja vegán kollekciókat is piacra dobott, de sneakereiket is fenntartható anyagokból készítik. Az Armed Angels márka biopamutból gyárt vegán ruházatot, és a dm üzleteiben is sok vegán kozmetikummal találkozhatunk.

A KAMILLA CSODÁJA

A hónap témája

Percenként kb. 1 millió műanyag palackot vásárolnak az emberek. A műanyagnak 350–400 évre van szüksége ahhoz, hogy lebomoljon, és mikrorészecskékre essen szét. Ha ezek a részecskék a tengerbe kerülnek, akkor azokat a vízi élővilág veszi fel, ami sok esetben sajnálatosan a halálukat okozza. Ezért olyan fontos, hogy védjük az óceánokat a műanyagtól, és hogy elejét vegyük annak, hogy a műanyag szemétté váljon (például azzal, hogy újrahasznosítjuk). Talán nem is gondolta volna, de egy kilogramm műanyag palackból kb. 5 póló elkészítéséhez elegendő fonal nyerhető. Ehhez a palackokat szín szerint kiválogatják, beolvasztják, majd pedig fonalat készítenek az abból kinyert granulátumból.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk