Menü

Egy jó kis csajos program?

Irány programozni!

Home » Életmód » Egészség » Egy jó kis csajos program? - 03.2019

Amikor egy rózsaszínbe öltöztetett kislány vadul autózik a homokozóban a fiúkkal, gyakran csal mosolyt az arcokra. Sok olyan terület van, amelyet valamiért nem tartunk eléggé nőiesnek, s néha a saját gondolataink is akadályoznak, hogy valami olyanba kezdjünk, ami nem megszokott. Vannak elfoglaltságok, melyekbe a lányok nehezebben kezdenek bele. De léteznek olyan szervezetek, amelyek segítenek, hogy a megszokottól eltérő területeken is kipróbálják magukat a fiatal hölgyek.

„Gyermekként mindannyian bekerülünk bizonyos „dobozokba”: matekos, hercegnő, stréber, művész, menő. Később viszont elfelejtjük, hogy dobozainkat és címkéinket elhagyhatjuk, vagy kedvünk szerint alakíthatjuk. Változhat, hogyan látjuk a dobozainkat, változhat a méretük és a jelentőségük, de legfőképpen az, hogy hogyan érezzük magunkat benne. A Skool csapatával immár ötödik éve azon dolgozunk, hogy a fiatal lányok számára a technológia segítségével mutassuk meg: ők is képesek a társadalom vagy a szűkebb környezet által kiosztott dobozok alakítására vagy kidobására” – meséli lelkesen Guzsaly Péter, partnerkapcsolati vezető.

Ingyenes foglalkozásaikon eddig több mint 2200 gyermeket értek el, akik az innovatív technológiákkal való találkozás után magabiztosabban, bátrabban, ügyesebben használják a digitális eszközöket képességeik fejlesztésére, álmaik megvalósítására. Ráadásul a szervezet felmérései szerint a résztvevők több mint 90%-a már egy Skool foglalkozás után karrierlehetőséget lát a technológiai szektorban.

Az idei évben a Skool csapata bekapcsolódott a dm Mosolygó fogacskák elnevezésű edukációs kampányába egy fogmosást segítő applikáció fejlesztésével. Az applikáció különlegessége, hogy gyerekek fejlesztik gyerekeknek.

Nehéz kérdés, hogy mi a hatékony, ha arról van szó, hogy megszerettessük a fogmosást a gyerekekkel, vagy legalábbis elérjük, hogy minimum napi kétszer a fogkefe után nyúljanak. Sokféle módszer létezik. A játékos megközelítés általában sikeresebb, mint a vaskalapos fenyegetés, esetleg ijesztgetés a fogorvossal. A dm hosszú évek óta játékos edukációval hívja fel a figyelmet a fogápolás fontosságára. Alsó tagozatos diákoknak írtunk ki idén izgalmas pályázatot, s egy fogmosó applikációval is segítenénk a fogmosás népszerűsítését.

Egy 15-17 éves lányokból álló ötfős csapat olyan applikáción dolgozik 2019 tavaszán, amely játékos formában segíti majd a gyerekeket már óvodás kortól a megfelelő fogmosási rutin kialakításában. A fejlesztést önkéntes tech mentorok és a dm kommunikációs munkatársai is segítik.

A fejlesztésben részt vevő csapat tagjai elmondták, bizony előfordult, hogy náluk is kimaradt a napi kétszeri fogmosás, sőt van, aki őszintén bevallja: „Mindig próbáltam ellógni, mert nem motivált semmi, de egy ilyen app biztos nagyon ösztönzött volna. Amikor kicsi voltam az egyetlen izgalmas az volt a fogaimmal kapcsolatban, ha elkezdtek mozogni és kiestek. Most már persze rendszeresen mosom, mert rájöttem miért is ilyen fontos.”

S hogy mi motiválta a lányokat a fejlesztéskor? Szeretnének segíteni a gyerekeknek, és megszerettetni a fogmosást. A csapatnak a bonyolult feladat miatt nehéz dolga volt, hiszen mindenkinek más elképzelése volt, az ötletek megvalósítása pedig szintén nagy kihívást jelentett. A lányok elmondása szerint az applikáció nagy erőssége lehet, hogy rendszeres szokássá teheti a fogmosást, segít betartatni, hogy ne maradjon el, miközben a helyes fogmosási technikát is megtanítja. A fejlesztő munka mindegyikük számára izgalmas kihívás, amely segíti, hogy megtanuljanak csoportban dolgozni – összegeznek a lányok.

„Kíváncsiak várjuk, hogy mennyire nyeri el az egészen fiatal korosztály tetszését egy olyan alkalmazás, amelyet gyerekek találtak ki és valósítottak meg. Mert úgy gondoljuk, hogy minél kisebb a korkülönbség a gyerekek között, annál könnyebb megtalálni a közös hangot és ráérezni egymás igényeire. Technológiai fókuszunkból adódóan aktívan szeretnénk részt venni a pozitív jövő formálásban, aminek fontos része az egészség és az egészségtudatos életmód, amelyet – a tanulási folyamathoz és az algoritmikus gondolkozáshoz hasonlóan – már gyermekkorban érdemes elsajátítani. Ez lényeges kapcsolódási pontot jelent a dm törekvéseihez, és ezért különösen örülünk az együttműködésnek” – mondta el Guzsaly Péter, az alapítvány vezetője.

A kész applikációt a dm eljuttatja a pályázatban résztvevő iskoláknak, de a fejlesztés ingyenesen letölthető lesz az érdeklődők számára.

A dm pályázata 2019. február 11-én indult, a pályázók március 10-ig tudják beadni pályázataikat, hogy esélyesek legyenek az értékes nyereményekre. Minden pályázó fogápolási kezdőcsomagot nyer, a fődíjas iskola pedig megnyeri osztályterme felújítását, oktatási eszközeinek fejlesztését, mindezt 1 millió forint értékben.

MOSOLYGÓ FOGACSKÁK PÁLYÁZAT

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk