Active Beauty
Ecset kisokos

A tökéletes smink alapja

Ecset kisokos

A sminkecsetek segítenek az alapozó, a pirosító és egyéb termékek felvitelében, de tudod pontosan, mennyire van szükség és melyik mire való?

Igazán tökéletes és precíz sminket akkor tudunk elérni, ha ecsetet használunk. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, de a gyakorlatban sok kérdés felmerül. Melyik ecsetet válasszam? Mire kell külön ecsetet használni? Hogyan igazodjunk el a nagy választékban? Elhoztuk az alapszabályokat a megfelelő sminkecset kiválasztásához és használatához.

MINDEN, AMIT A SMINKECSETEKRŐL TUDNI KELL

Természetes vagy szintetikus?

Az ecsetek között az egyik alapvető különbség, hogy természetes és szintetikus anyagból készülnek. Egyik sem rosszabb a másiknál, mindkettővel szépen eldolgozható a smink, azonban a sminkterméktől is függ, hogy melyiket ajánlottabb használni.

  • A természetes sörtéjű ecsetek csak a púderes termékekhez ajánlottak (például szemhéjpúder felviteléhez és árnyékolásához). Ha máshoz használjuk, a szálak összeállhatnak, és az ecset használhatatlanná válik.
  • A szintetikus szálú ecseteket egyaránt használhatjuk púder és krémes állagú termékek felviteléhez is (például korrektorhoz vagy alapozóhoz). Egyre elterjedtebbek az ilyen ecsetek, ugyanis a gyártók igyekeznek innovatív és fenntartható megoldásokat alkalmazni, és etikai okokból kerülik az állati eredetű alapanyagokat.

A szintetikus ecsetek előnye, hogy higiénikusabbak és az allergiások számára is használhatók. A jó minőségű, mikroszálas sminkecsetek pedig még a természetesnél is puhábbak tudnak lenni, hosszabb ideig megőrzik eredeti formájukat, és kevésbé szívják magukba a sminket.

MILYEN A BŐRTÍPUSOM?

Hány ecsetre van szükségem egy teljes smink elkészítéséhez?

Természetesen az, hogy hány különböző ecsetet használunk, ízlés kérdése is, nehéz egy konkrét számot mondani. A kiindulópont az, hogy a precízebb vonalakhoz szilárdabban kötött ecsetre lesz szükségünk, a finomabb átmenetekhez pedig puha és lazábban rögzített szálú ecset lesz megfelelő. Ezen kívül az ecset méretét kell átgondolni: nagyobbra lesz szükség, ha az egész arcra vagy nagyobb felületre szeretnénk felvinni valamit, mintha csak a szemhéjunkra használnánk.

ECSETEK EGY ALAP SMINKHEZ

  1. Az alapozáshoz

Alapozó ecset: Ezek az ecsetek egyenletes felvitelt és színt biztosítanak, ha megfelelő a szálak kötöttsége és puhasága. Ha túl mereven vannak rögzítve a szálak, nehezen dolgozható bele a bőrbe az alapozó, ha túl lazán, akkor pedig feleslegesen nagy mennyiséget fog felvenni az ecset belőle.

Korrektor ecset: A valamivel kisebb korrektor ecset kifejezetten a szem alatti karikák elfedésében segít, illetve a kisebb bőrpírok és hibák eltakarásában. Az ecset szőrszálai feszesebben vannak rögzítve, pontosan lehet vele dolgozni.

Púderecset: A finom por állagú termékek pigmentjeinek eloszlatására a legjobb választás egy igazán puha púderecset. Fontos a minél gyengédebb, puhább felvitel, mivel már egy alapra dolgozzuk ezt el, amit nem szeretnénk elkenni.

Kontúr ecset: Az ideális kontúrozó ecset közepesen kemény, enyhén ferde alakjának köszönhetően az arccsontokat hangsúlyosabbá tudjuk vele tenni, az orrot vagy homlokot pedig keskenyebbé és kisebbé.

 

EZÉRT JÓ NEKÜNK A MICELLA

  1. Az arcra

Pirosító ecset: A természetes hatás elérése érdekében a pirosító ecsetnek nagyon puhának kell lennie. Minél kevésbé rugalmasak és lazák a szálak, annál intenzívebb színűre festi az arcunkat. Lehet kerek vagy kicsit ferde, utóbbival egy kis kontúros hatást is elérhetünk.

Highlighter ecset: Hogy az apró csillámok csak a megfelelő helyekre kerüljenek, az ecset nem lehet túl nagy, a formája pedig inkább lapos. Az igazán lágy felvitelhez az úgynevezett legyezőecsetet használjuk.

 

  1. Szemre

Szemhéjpúder ecset: Ez az úgynevezett blender ecset elengedhetetlen a szemhéjfesték viselőinek, mert csak ezzel lehet egyenletes színt és átmenetet elérni. Minél tovább dolgozzuk el a púdert a szemhéjunkon vele, annál szebb lesz az eredmény.

Szemhéjtus ecset: Minél finomabb és keskenyebb ez az ecset, annál könnyebb vele elérni a szempillavonalat és precíz tusvonalat rajzolni.

Szemöldökecset: Ha por állagú termékkel hangsúlyozzuk szemöldökünket, megfelelő ecsetre lesz szükségünk hozzá. A formája fontos, hogy ferde legyen, a hegyén pedig elvékonyodó, hogy precízen lehessen használni.

 

  1. Szájra

Rúzsecset: Segítségével nem csak a színt tudjuk pontosabban felvinni, de tartósabb hatást is érünk el vele, mert a színpigmentek a finom ajakráncok közé is bejutnak.

Az ecsetek tisztítása

Vigyázat, pattanás veszély! Ahogy más szépségápolási eszközök, úgy az ecset tisztán tartása is fontos. Ha naponta használjuk az ecseteket, akkor hetente egyszer szappanos langyos vízben mossuk át, de az a legideálisabb, ha minden használat után egy fertőtlenítő kendővel áttöröljük.

Vannak kifejezetten az ecsetek mosásához készült tisztítószerek, de használhatunk baba sampont is. Az viszont fontos, hogy a mosószer ecsettisztításra nem alkalmas, mert kiszárítja a természetes és a szintetikus szőrszálakat is. Mosás közben sose dörzsöljük túl erősen az ecseteket, és mindig tegyük le megszáradni, de a legjobb, ha fel tudjuk akasztani úgy, hogy a szőrszálak lefele nézzenek. Ez azért fontos, mert ha a víz a tövekben marad, fellazíthatja a ragasztót és kihullhatnak az ecsetszálak.