Menü

Ecopunk: hiánypótló fesztivál nem csak zöldeknek!

Így enyhíthetsz a Föld terhein

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Ecopunk: hiánypótló fesztivál nem csak zöldeknek! - 08.2000

Nem kell klímakérdésekben jártas szakembereknek lennünk ahhoz, hogy lássuk, nem jó irányba haladunk. Átlagemberként próbáljuk menteni a menthetőt, csatlakozunk a műanyagmentes júliushoz, aztán benne is ragadunk, kiszámoljuk a karbonlábnyomunkat, keressük a jó megoldásokat, és néha kétségbe esünk, hogy mire is fókuszáljunk. Augusztusban egy hiánypótló fesztivál segít választ találni a kérdéseinkre: az Ecopunk találkozóra augusztus 15-től 18-ig várják a látogatókat Terényben. Kezdő és haladó „zöldeknek” is ajánlott. Tegyük meg az első lépéseket!

Környezetbarátnak lenni nem mindig könnyű. Lemondásokkal jár, kis kényelmetlenségekkel.  Miközben megvennéd a vacsorához valót egy hosszú nap végén, korholod magad, hogy megint nem készültél fel rendesen, és kevesebb vászonzsákot vittél. Máskor szörnyülködsz, amikor megnézed, hogy annak a hamburgernek mekkora volt karbonlábnyoma, nem is beszélve a több ezer liter vízről, amit felhasználtak, hogy az a marhahússzelet belekerüljön. Aztán eldöntöd, hogy nem eszel marhahúst, nem is nagy kihívás, és akkor szembesülsz a kedvenc sajtod vízlábnyomával…

Aki nem hallott még a klímaváltozásról, az valószínűleg egy sötét veremben töltötte az elmúlt néhány évtizedet, de az utóbbi pár hónapot biztosan. A téma mára átlépte az átlagemberek ingerküszöbét is, és egyre többek fejébe befészkeli magát a gondolat, hogy valamit nagyon elrontottunk, és helyre kellene hozni valahogy. Ki-ki vérmérsékletétől függően megteszi, amit tehet, lemond a műanyagról, nem ül többé repülőre, kiszáll az autójából és tömegközlekedésre vált, balkonkertészkedésbe kezd, húsmentes napokat tart, pénzt adományoz a klímavédelmi projektekre.

Bár a fesztiválokról általában a zenei élmények jutnak eszünkbe, augusztusban egy különleges találkozón vállalkoznak arra a szervezők, hogy minőségi ismeretanyagot tálaljanak a közönségnek, s valós, a mindennapjainkat segítő alternatívákat mutassanak be. Az Ecopunk találkozó ötletgazdái azt ígérik, hogy egyszerre több színpadon tartanak interaktív előadásokat, vitákat, workshopokat a legismertebb hazai és nemzetközi előadók, valamint olyan gyakorlati megvalósítók, akik a saját témájuk kiemelkedő szakemberei, ugyanakkor nyilvános előadás keretében még soha nem osztották meg tapasztalataikat. Most viszont igen. A rendezvényt a dm is támogatja, hiszen a vásárlói szemléletformálás nekik is fontos célkitűzésük, s a fesztiválhoz hasonlóan hisznek a pozitív példák erejében. Szeretnék felhívni a figyelmet a választás lehetőségére, azokra a környezetbarát termékekre és lépésekre, amelyek alternatívát jelenthetnek a hétköznapokban. A dm ősszel maga is szemléletformáló programmal hívja fel a figyelmet a tudatos fogyasztásra.

Jó hír, hogy a fesztiválra akkor is várnak, ha még csak a „zöld” út elején jársz, nem akarnak senkire ujjal mutogatni és lelkiismeret-furdalást kelteni. A találkozón megismertek alapján mindenki kiválogathatja majd, hogy mi az, ami neki még belefér, amit a hétköznapi életébe bele tud illeszteni.  Amire számíthatunk: a hazai valóság nyelvére fordítják le a legfontosabb klímavédelmi témákat. Magyarországon a pazarlás nagyobb mértékű, mint a világátlag. (1,9 vs. 1,7). Nem elég elszigetelt csoportokban gondolkodni, tömegeknek kell változtatniuk a hétköznapi szokásaikon, s ehhez ad mankót ez a fesztivál.

Ha új perspektívákra vágysz, kitekintenél a saját kis valóságodból, kíváncsi vagy rá, hogy mit okozunk a Földnek, és hogy hogyan enyhíthetünk rajta, akkor az Ecopunk találkozón a helyed.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk