Menü

Dús hatás

Mindent az élettel teli loknikért

Home » Szépség » Frizura » Dús hatás - 04.2019

Több volumenre vágyik? A jól megválasztott frizurákkal és néhány stylingtrükkel a vékony szálú haj is sokkal dúsabbnak hat.

A dús hajkorona a legtöbb nő kívánságlistájának a legelején áll. Viszont ez sokszor nem a haj mennyiségén múlik, hanem annak struktúráján. Európában 0,08 és 0,1 milliméteres vastagság között a haj vastag szálúnak számít, 0,05 milliméter alatt vékonynak. Az utóbbi főleg a szőke és a barna hajú hölgyek körében fordul elő, mivel a világosabb haj általában vékonyabb szálú, mint a sötét. És számukra az is csak sovány vigasz, hogy a szőke hajúak általában 50%-kal több hajszállal rendelkeznek, mint a feketék.

Szinte észrevétlen átalakulás

Azt, hogy valakit dús hajkoronával áldott meg az ég – vagy épp ellenkezőleg –, elsősorban a gének határozzák meg, de az életstílus, az ápolás és az életkor is meghatározó lehet. Nem ritka, hogy a gyermekfotókat nézegetve megkérdezzük magunktól, hogy hova tűnt az a rengeteg haj, ami egykoron a vastag copfba volt kötve. Az átalakulás általában szinte észrevétlenül zajlik, azonban a pubertáskor, a terhesség és a változókor ebből a szempontból igencsak kritikus időszakoknak számítanak. Az előbb említett életszakaszokat ugyanis hormonváltozások jellemzik, melyek a hajnak mind a mennyiségére, mind pedig a struktúrájára nagyon komoly hatással vannak.

A SZUPERMODELLEK HAJTRÜKKJEI

Hajas segítség

Jóllehet a genetikus faktorok egyáltalán nem, a hormonálisok pedig csak kismértékben befolyásolhatók, van mégis néhány dolog, amit mi is megtehetünk a dús hajkoronáért. Elegendő biotint, cinket, vasat, fehérjét és káliumot tartalmazó egészséges táplálkozással belülről támogathatjuk a hajnövekedést és a haj egészségét. Kívülről pedig a megfelelő vágással, színeffektekkel, ápolással és stylinggal növelhetjük annak volumenét.

A legjobb trükköket a dús hatásért most Susanne Forobosko, az osztrák dm fodrászstúdió minőségtrénere árulja el nekünk.

A megfelelő vágás

A jó hír: a pixie frizurától a longbobig – 2019 trendfrizuráinak többsége remekül elkészíthető a vékony szálú hajból. Általánosságban elmondható: minden vállig érő, enyhén fokozatosra vágott vagy akár erősen lépcsőzetes frizura optikailag dúsabbá teszi a hajat, és ezekbe sokkal könnyebb is több volument szárítani. Előnytelenek viszont az egyenesre vágott, hosszú frizurák. Az egyenes, vállhossznál hosszabb hajat lehúzza a súlya, mely által sokat veszít a volumenéből.

A tökéletes hullám

Legyen szó lágy hullámokról vagy pajkos göndör loknikról: ami kissé játékossá teszi a frizurát, az jó. Ahhoz, hogy a lelapult hajat dúsabbnak láttassuk, a legmegfelelőbb segédeszköz a hajsütő vas. A vékony szálú hajat elég alacsonyabb hőmérsékleten besütni, így is szép végeredményt kapunk, nem szükséges a hajat feleslegesen komoly igénybevételnek kitenni. Aki a frizurájának tartósan formát és tartást kíván adni, annak érdemes egy szalonban volumennövelő hullámot kérnie. Ez valamivel gyengébb, mint a tartós hullám, és célzottan alkalmazható a fejtető azon részein, melyeket dúsabbá szeretnénk tenni. Ám ezzel kapcsolatban is érvényes: erősen igénybe vett vagy szőkített hajra nem ajánlott használni.

ÁTVÁLTOZÓMŰVÉSZEK

Sok múlik a választékon

Lendületet vinne a frizurájába? Segítünk megválasztani ehhez a megfelelő választékot. Mivel a középválaszték a frizurát összességében némileg laposabbnak mutatja, vékony szálú haj esetén érdemes inkább oldalválasztékot csinálni. Ha pedig időről időre átfésüljük azt a másik oldalra, az még jobb tartást ad a frizurának. Még némi sós vizes spray vagy szárazsampon – és máris dúsabbnak látszik a frizura.

Egy frufrut, legyen szíves!

A vékony szálú hajjal rendelkező hölgyeknek sem kell feltétlenül lemondaniuk a trendi frufrus frizurákról. Csak az a fontos, hogy egy az archoz és a haj minőségéhez passzoló formát válasszunk. Minél vékonyabb a haj, annál kompaktabban érdemes levágni. A tépett frufru nem feltétlenül jó, ugyanis csak még vékonyabbá teszi az összhatást.

Kímélő üzemmód

A vékony szálú hajnak különösen finom és érzékeny struktúrája van, amit mindenképpen szem előtt kell tartani az ápolásánál. A mosás után csak finoman itassuk le róla a törülközővel a vizet ahelyett, hogy erősen dörzsölnénk azt (a haj károsodásának elkerülése érdekében). A puhító hajkúrák és balzsamok használata sem ajánlott, mivel a finom szálú hajat csak még laposabbá és erőtlenebb hatásúvá teszik. A kímélő samponok azonban anélkül erősítik a hajat, hogy elnehezítenék azt. A speciális volumenkondicionálókat csak a hajszálakba és azok végeibe dolgozzuk bele. Ezek egy finom réteget képeznek minden egyes hajszálon, és ezáltal dúsabb hatásúvá teszik a hajat.

Nehézsúlyú győztes

Nagyon nehéz ellenállni azoknak a termékeknek, melyek ragyogást adnak a hajnak, a vékony szálú hajra mégis sokkal inkább a matt termékek használata javallott. A selyemproteint tartalmazó ápolótermékek feleslegesen elnehezítik a hajat, a túl zsíros zselék és pomádék pedig még annál is vékonyabbnak láttatják a frizurát, mint amilyen valójában. Ezzel szemben a hajpúder, a matt hatású termékek és a sós vizes spray-k szebb tartást és több volument adnak a frizurának. Ugyanez érvényes a kedvelt rövidre vágott és a férfifrizurákra is, melyeknek ezek a termékek enyhén kócos kinézetet kölcsönöznek.

Volumenlöket  bárhol, bármikor

Nem kell mindig a teljes mosás-szárítás programot végigzongorázni ahhoz, hogy a fáradt tincsekbe életet leheljünk. Néha elég egy kis felfrissítés is. A szárazsampon a hajtövekre fújva újra frissé és ápolttá teszi a frizurát, a hajszálakra spray-zve pedig erősebb hatásúvá teszi azokat. Hasonló hatást érhetünk el a hajpúder használatával is. Ezen termékkel a tupírozást is megspórolhatjuk magunknak. Aki ennek ellenére mégis szívesebben ragad fésűt, annak ajánlott tupírozás közben felfelé húznia azt, a hajspray-t pedig a hajtövekre fújnia, hogy elkerülje a búraszerű végeredményt.

Erős hajtövek

Hajszárítás előtt a legjobb, ha hajtőemelő spray-t vagy hajerősítő, hajszárítás előtti ápolókrémet vagy folyadékot visz fel a hajára, melyeket a törülközőszáraz hajba kell beledolgozni. Ezek a termékek erősítik a hajrostokat és jobb állagúvá teszik a hajszálakat, ami által sokkal könnyebben kezelhetővé válnak. Ezt követően a legjobb,
ha hideg vagy közepesen meleg fokozaton szárítjuk meg a hajunk. Ez kíméli a hajat, nem utolsó sorban pedig a lehető legtöbb volument hozza ki belőle. A profik szívesen dolgoznak lapos hajkefével vagy körkefével, melyekkel a tövüktől húzzák kifelé a tincseket. Egy kis gyakorlással otthon is sikerülhet ez a művelet.

Színekkel az oroszlánsörényért

Egy trükk, melyet a profik szívesen alkalmaznak annak érdekében, hogy optikailag volument adjanak a hajnak: a kontúrozás. Ilyenkor a hajtöveket az arc körül egy-két árnyalattal sötétebbre festik, mint a haj többi részét, hogy az dúsabbnak hasson. Ez működik a rövidebb vagy a némileg ritkább hajnál is. A balayage technika vagy a highlightok is csodát tudnak tenni. Egyrészről a szőkítés által a hajtömeg látszólag tömörebbé válik, másrészről a világosabbra festett fejtető és a megfelelő színezési technikák dúsabb hatást kölcsönöznek a frizurának. Fontos megjegyezni azt is, hogy ha csak pár tincset festünk be, az sokkal jobban kíméli a hajat, mint annak teljes befestése.

Dúsítás profik által

Aki hosszú vagy igazán dús hajról álmodik, az egy másik megoldáshoz is folyamodhat: dúsítás valódi hajtincsekkel. Ezek léteznek különböző hosszúságban, színben és vastagságban, és alig ütnek el a saját hajtól. Ezeket átmenetileg úgynevezett tape-ekkel ragasztják a hajba, vagy tartósan, akár fél évre is odaerősíthetik azokat. A dúsítást 8 centiméteres hajhosszúság felett tudják ezzel a módszerrel elvégezni. Rövidebb vagy nagyon ritka haj esetén egy eredeti hajtincseket tartalmazó finom hajhálót erősítenek a fejtetőn a saját hajhoz.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk